Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zavináče

Oblíbenou kyselou rybí pochoutku si s tímto receptem můžete snadno připravit i doma. Očištěné ryby naložíme nejprve do octového nálevu, poté je řádně vykucháme a spolu s cibulí, kořením, zeleninou a dalším nálevem naložíme na hotovo.

Hodnocení receptu je 4,1 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jitka a Vlastik

Náročný

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 551 kJ /
3 000 kcal
Bílkoviny120,00 g
Tuky200,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 300 mg
Sodík 10,04 g
Sůl25,00 g
Sacharidy180,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z ryb odstraníme šupiny, vykucháme a důkladně opláchneme vodou. Hlavy, páteře a ploutve zatím ponecháme, odstraníme je později. Krok 2: Potom ryby nasolíme. Solíme o něco málo víc, než při kuchyňské úpravě. Nasolené ryby vložíme do plastové dózy, uzavřeme a necháme v chladnu proležet 3-4 dny. Krok 3: Po odležení ryby důkladně opláchneme ve studené vodě. Odstraníme tím nečistoty, které uvolnila sůl. Krok 4: Nyní ryby zalijeme silným, čistým 6% octovým nálevem, který získáme tak, že do 1 litru 8% octa přidáme 0,5 l vody. Krok 5: Ryby v nálevu necháme v chladnu ležet opět 3-4 dny. Potom je vyndáme a vypereme ve vodě. Krok 6: Nyní odstraníme z ryb hlavy, ploutve a páteř. Jde to lehce. Ploutve nekladou téměř žádný odpor. Krok 7: Na závěr marinované ryby začneme po vrstvách vkládat do čisté a umyté sklenice. Krok 8: Mezitím připravíme nálev na konečné zalití. Nálev připravíme asi z 1/2 l octa, 1/2 l vody a 6 lžic cukru, který dobře rozmícháme. Podle chuti přidáme ještě ocet nebo cukr. Nálev by měl být chuťově podobný jako na okurky. Krok 9: Prokládáme je nakrájenou čerstvou cibulí (nešetříme), uvařenou a řádně vychladlou kořenovou zeleninou a kořením. Vše zalijeme nálevem, který jsme si předem připravili. Krok 10: Přidáme bobkový list, pepř a nové koření. Zeleninu můžeme použít i sterilovanou (např. Moravanka, okurky). Krok 11: Ryby necháme ještě 1-2 dny v chladnu a potom máme konečně hotovo.

TIP: Ryby v naší kuchyni - recepty z kapra, pstruha nebo lososa? Stačí si vybrat

Zveřejněno 27. 3. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zavináče

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/w1J

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zavináče

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/w1J

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (24)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

casino: Já taky ne. Ale ta cibule byla i po týdnu jako dráty, tak jsem to zkusil. Kdybych to někomu neřekl, tak to nepozná :-D

Miilan:
Váš koment se mi líbí... :yes:
...ale avšak, STERILOVANÉ zavináče jsem doposud nepotkal :-O:-)

Recept jsem vyzkoušel a mohu říci, že postup čištění ryb nasolením a v láku je moc dobrý. Krásně se to povedlo. Po týdenním odpočinku ve finish nálevu mohu říci, že nálev je až příliš sladký a cibule je tvrdá jako sláma. Při druhém pokusu jsem dal o dvě lžíce méně cukru a rovnou při prvotním nasolení ryb, jsem si na velmi jemné plátky nakrájel 1/2 kg cibule, vložil do zavařovací sklenice a jemně posolil. Po týdnu cibule 1x zmenší svůj objem a zkřehne. Po finálním zalití do láku, jsem sklenici zavíčkoval a 35 minut sterilizoval na 75°C. Po týdenním uložení v chladu konečně ten správný výsledek a sterilizací se s rybou vůbec nic nestalo.

TED JSEM DOJEL Z RYB TAK SE SCHVALNĚ DIVAM CO MAM UDELAT S60 CEJNEM DIK ZA RADY MIOS:-?

111pepa: No, na talířku leží plotice, tak je to v poho...

Když jsem udělal plotice podle návodu a pak je vyndal z nálevu maso bylo pěkně tuhé ale pak jsem je podle receptu dal se zeleninou a zalil studeným lákem a za 2 dny bylo maso jako blato,neví někdo kde se stala chyba nebo jak to vylepšit?Děkuji.

:-)):yes:

Peťa z Brna 18. 6. 2012 09:43
Recept výborný, jen bych poupravil nálev, do kterého se zavináče nakonec naloží společně s moravankou. Rodinný recept na nálev na okurky je 1 a1/4 l vody, 1/2 l octu, 20dkg cukru, 7 dkg soli, 6 zrnek pepře, nového koření, 3 bobkové listy. Na 4-5 cejnů stačí poloviční množství octa a vody. Dobrou chut :yes:

Jsem rabář a nějak bych to tady chtěl uvést na pravou míru, plevelné ryby jsou takové ryby, které se zpravidla množí sami a je jich hodně... nemají zákonem stanovenou míru ani hájení... cejn, plotice, perlín. Mřenka je zákonem chráněná stejně jako vranka či losos !!!!

jsem zrobil ze pstruhů-fantazie:-))

Tak foták v pořádku,přidávám slíbené foto:-K

tak dnes jsem je vytáhla na košt a už jsou krásně rozležené.Dělala jsem poprvé,vybrala jsem si tento postup a udělala jsem dobře.Jsou vynikající.Fotečku bohužel nemám,pokazil se mi foták,musí do opravny,měsíc po záruce,no nemám smůlu!?;-(:yes:

Udělala jsm je ze sleďů. Fantazie. Příště je udělám z dvojnásobné dávky znova.

Bohužel jsem fakt nechtěně zaměnila chudáka cejna za candáta - ani jedna rybka si to nezaslouží. No jo, to je tak, když selže kontrola a člověk, omlouvám se. :-(:-8

DEN, KDY SE NEZASMĚJU, POKLÁDÁM ZA ZTRACENÝ, A PROTO SRANDA MUSÍ BÝT * Dobrou noc, ale candát opravdu není cejnek, nebo cejn :-D:-)):-)

rybifarma.blog.cz/0803/plevelne-ryby - já si to nevymyslela, mrkněte na tyhle stránky. Pak je blb ten, který to tam napsal. Dobrou noc

candát je jedna z našich nejcennějších ryb a je to dravec. A pěěěkně drahej!!!;-)

Kdo tvrdí, že candát je plevelná ryba je úplný blb. Jak vidím od autora spagetka potom o rybách nemá ponětí.

Jo a teď jsem si dala do vyhledavače rybifarma.blog.cz/0803/plevelne-ryby a tam je úplný seznam, co patří mezi plevelné rybky. Tak jsem taky koukala, že tam patří i candát, tolstobik atd. Prostě tam patří ryby, které se nemusí lovit podle míry.
Zas jsem o něco chytřejší, tak se poučte taky. :-D;-)

mezi plevelné rybky patří např.plotice nebo mřenky. Ale u nás vprodejně ryb to prodávají pod názvem drobné rybky nebo bílé rybky - někdy mají i jednotlivé druhy, spíš je to ale směs a mají to na váhu (většinou zmrazené, ale už jsaem viděla i čerstvé mřenky.) No a v obchodě s rybami by měli každému poradit, co je plevelná rybka - pokudtam jsou odborníci :-))))V Kaufu v mrazáku mívají směs mražených plotic - je to levné, atak to obvykle je hned pryč.

Ešte odkiaľ ten plevel ?:-D:-D:-D

:-p:-*:yes::-)

Tématické fráze:
zavinace z cejnu, zavinace z cejna, domácí zavináče, jak se dělá zavináč, ryby zavinace, recept na domácí zavináče, recept na domácí zavináče z cejnů, nalev na zavinace, cejn recepty, zavinac ryba, zavináč ryba, cejn zavinace, zavináč z cejna, zavináče recept z cejnu, zavináče z kapra, plevelné rybky, zavinace s cejnu, jak udělat nejlepší domácí zavináče, recept na zavinace z cejna, tolstobik

Suroviny:
rybičky, sůl, ocet, voda, cukr, cibule, zelenina kořenová, bobkový list, koření nové koření, pepř černý

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu