Ořechový dort s brusinkovou šlehačkou (bez mouky)

jahoda Kuchařka: jahoda

Doba přípravy: 1,5 hodiny dortová forma Ø 26cm Moučníky , Krémy, polevy, náplně, Řezy 32 názorů

Suroviny

Korpus:
6 vajec
80 g hnědého cukru nebo třtinového cukru
80 g másla
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
200 g mletých ořechů nebo mandlí
100 g strouhané hořké čokolády
Brusinková šlehačka:
1 sklenička brusinkového kompotu (370g - ½ z toho na potření dortu)
1,5 šlehačky Cremefine od Ramy (nebo jiná na šlehání, ale přidat ztužovač šlehačky)
2 lžíce citrónové šťávy
Recept si zatím oblíbilo 29 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve předehřejeme troubu na 170°C.

  2. Dno dortové formy Ø 26cm vyložíme pečícím papírem a formu zavřeme, papír tak bude pěkně držet, boky nenatíráme, pokud máme formu teflonovou nebo s jiným nepřilnavým povrchem.

  3. Z bílků ušleháme tuhý sníh.

  4. Žloutky s cukrem a máslem šleháme minimálně 5minut do pěny.

  5. Přidáme ořechy (trochu dáme bokem, nakonec do nich zamícháme prášek do pečiva), strouhanou čokoládu a lehce promícháme.

  6. Nakonec zlehka zamícháme po částech tuhý sníh a nakonec zbytek ořechů s práškem do pečiva.

  7. Pečeme pomalu asi 45minut na 170 až 175°C (hlídáme, aby se povrch nepřipaloval–v tomto případě můžeme přikrýt alobalem, nebo pečícím papírem). Špejlí zkusíme, zda je upečeno.

  8. Korpus necháme vychládnout, potom otevřeme formu a překlopíme na pocukrovanou podložku (překlopíme proto, že spodní strana korpusu je rovnější).

  9. Potřeme ½ brusinkového kompotu a navrstvíme šlehačku, kterou jsme ušlehali dotuha a potom lehce zamíchali zbylou ½ brusinkového kompotu a citrónovou šťávu.

  10. Můžeme posypat ozdobně kakaem, nebo necháme jen tak.

  11. Dáme vychladit cca ½ - 1 hodinu do chladu.

Poznámka

Tímto děkuji p.Dáše z http://olivovakucharka.webgarden.cz/, že mi umožnila nabídnout i Vám tento lehký a velmi chutný zákusek.

Recept je mírně upraven (méně cukru a použit hnědý cukr, přidána citr.šťáva do šlehačky)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 264 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Ořechový dort s brusinkovou šlehačkou (bez mouky)

  • jahoda jahoda(autorka receptu)

    Eliško a naminko (taktéž Eliško);-):-K díky

    Odpovědět

  • naminka naminka

    Mmmm.... to byla ale dobrota :-p:-p:-p

    Odpovědět

  • Eliška Eliška(neregistrovaná)

    Tak jsem včera dortík udělala s půlkou pr. do pečiva a musím říct, že byl vynikající. Dlouho jsem takovou dobrotu nejedla. Měla jsem s ním velký úspěch. Děkuji za skvělý recept a všem doporučuji vyzkoušet!!! :-D:-p

    Odpovědět

  • jahoda jahoda(autorka receptu)

    Eliška:
    Promiň, taková důležitá surovina mi unikla, už jsem doplnila - celý prášek do pečiva;-)

    Odpovědět

  • houbinka houbinka

  • Eliška Eliška(neregistrovaná)

    Dortík vypadá nádherně, jen není uvedeno kolik pr. do peč. se má dát :-? :-?

    Odpovědět

  • šárkačmárka šárkačmárka(neregistrovaná)

    LUXUSNÍ,lahodíci oku a jistě bude dobrý.
    Vyzkouším hned zítra:-)) Manžel má narozky a brusinky taky papá:-D
    Děkuji za tip!

    Odpovědět

  • Sabrina Sabrina

    Nádherný dortík :-K - ukládám a určitě zkusím....díky:-* posílám bodík

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    :-p ta brusinková šlehačka nemá chybu:yes::-K

    Odpovědět

  • lemarti lemarti

    Krásné:-Otak ukládám protože manžel brusinky miluje a já ho překvapím k narozeninám-až za půl roku:-D:-Djahůdko tobě posílám+:-)

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Brusinky milujeme, dort je nádherný:yes:

    Odpovědět

  • Pajaja Pajaja

    Dokonalé. . . a navíc, jako vždy krásně nazdobené :yes::-)+

    Odpovědět

  • Fantom Fantom

    jahoda:jen abych to upřesnil jako sladkou mam radši pravou šlehačku, ale používam ji občas našlehanou a ochucenou na maso jako bylinkovou smetanu, tam bych řekl že je lepší než klasická šlehačka.

    Odpovědět

  • jahoda jahoda(autorka receptu)

    Kamila:
    Ramu-máslo jsem koupila jednou kdysi dávno a od té doby nesmí do domu:-8 Tu přímo nesnášíme, ale jak píše Fantom, že mu Rama šlehačka nechutná, tak já ji v tom nějak necítím.
    Přidávám ji i na zpevnění s tvarohem, či zakysankou.
    Budeš muset asi někdy vyzkoušet a uvidíš sama:-)
    Dej potom vědět, co na ni říkáš, docela mě to zajímá:-K

    Odpovědět

  • zizala zizala

1 2 3

Tématické fráze: ořechový dort bez mouky ořechový dort se šlehačkou ořechový dort s brusinkami brusinkový dort lehký ořechový dort dort brusinka jak vyšlehat šlehačku luxusní ořechový dort ořechový zákusek bez mouky ořechový korpus bez mouky šlehačková roláda bez mouky šlehačkový dort bez mouky recepty bez mouky orechovy dort s parisskou slehackou jak zpevnit šlehačku bezlepkový brusinkový dort dort z ořechů bez mouky orechove zakusky dort bez mouky ořechový dort

Zapomněl/a jsem heslo