Tvarohová bábovka
Receptů na bábovku není nikdy dost. Báječny a přitom jednoduchý moučník, na který nedá žádná rodina dopustit. Vyzkoušejte tentokrát variaci s tvarohem, která vydrží krásně vláčná i několik dní. Většinou se ale sní ihned.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 13 834 kJ / 3 307 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 88,72 g |
Tuky | 119,49 g |
Vláknina | 12,00 g |
Cholesterol | 1,08 g |
Sodík | 778 mg |
Sůl | 2,38 g |
Sacharidy | 442,25 g |
Postup přípravy
Krok 1: Formu na bábovku vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Troubu předehřejeme na 200 °C.
Krok 2: Bílky oddělíme od žloutků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh.
Krok 3: Změklou Heru utřeme s cukrem a žloutky do světlé pěny.
Krok 4: Do vyšlehané pěny přidáme tvaroh, rum a zamícháme. Dále přisypeme rozinky a mouku, kterou jsme smíchali s práškem do pečiva, důkladně zamícháme, ať se všechny suroviny spojí. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.
Krok 5: Těsto vylijeme do připravené formy a dáme péct do trouby. Prvních deset minut pečeme na 200 °C, poté ztlumíme na 180 °C a pomalu dopečeme. Upečenost kontrolujeme špejlí, kterou zapíchneme do moučníku a po vytažení musí vyjít suchá.
Zveřejněno 4. 3. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Tvarohová bábovka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Doq
Moje poznámka
Tvarohová bábovka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Doq
Nejnovější recepty
Točená vaječná omeleta
Přidáno před 5 hodinami
Těstoviny s krémovou cibulovou omáčkou
Přidáno před 14 hodinami
Cuketové sushi
Přidáno před 17 hodinami
Panenka v kopru
Přidáno před 18 hodinami
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno 16. 6. 2025 08:27
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno 15. 6. 2025 17:48
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zapečený chřest
Leren před 1 minutou
Šneci v pudinku
Ctibor67 před 1 minutou
Veselý kuřecí plátek
Leren před 22 minutami
Kuřecí nudličky se žampiony
Leren před 23 minutami
Majonézové kuřecí nudličky
Leren před 24 minutami
Pečené nudličky z kapra
Leren před 25 minutami
Pikantní vepřová kýta
bonaher před 45 minutami
Pizza bez droždí
Fitulka před 49 minutami
Palačinky s džemem
Fitulka před 49 minutami
Domácí bujón
Fitulka před 50 minutami
Tématické fráze:
bábovka,
bábovka s tvarohem,
výborná tvarohová bábovka hrníčková,
recept na tvarohovou bábovku,
bábovka recept,
olejová bábovka s tvarohem,
recept na bábovku,
hrníčková tvarohová bábovka nejlepší,
recept babovka,
nejlepší recepty na bábovky s tvarohem,
bábovka z tvarohového těsta,
tvarohová,
top recepty babovka,
bábovka s tvarohem recept,
tvarohová bábovka nejlepší hrnickova,
tribarevna babovka s tvarohem,
recepty na tvarohovou babovku,
tvarohovábábovka,
rychlá bábovka s tvarohem,
tvrohová bábovka
Suroviny:
tuk hera,
vejce,
cukr,
tvaroh,
rum,
mouka polohrubá,
prášek do pečiva,
rozinky,
mouka hrubá
Komentáře (127)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Příště dám čokoládové pecičky. Zařazeno mezi oblíbené
Vynikající...jen nedávám hrozinky....u nás je nikdo nemá rád....
Pekla se fakt dlooooouho, ale zas jsem pekla na menší teplotu s horkovzduchem... vyklepla se prakticky sama ještě před položením talíře, a fakt lituju, že nemůžu vyfotit i tu vůni...
tejaja: Hera a tvaroh byl samozřejmě z ledničky,ale to dělám i u jiných buchet a nic se nikdy nestalo.Ale než se vše propracuje,tak hmota stejnak celá zteplá na pokojovou teplotu ne?Jinak všechny bábovky vyklepávám až po vychladnutí. U prvního pokusu jsem bábovku vyndala a nechala vychladnout,ale po chvíli pokles, že ani vychladnout nestačila.U druhého jsem si říkala, že zkusím nechat bábovku vychladnout postupně v zavřené troubě-spadla. Napotřetí jsem nechala bábovku opět v troubě(bála jsem se že s ní přece jen klepnu) a troubu jsem trošku po chvilce pootevřela- spadla. Už fakt nevím co mám dělat jinak
Neměla jsem 4 vejce,dala jsem jen 2,se sněhem jsem se také nezdržovala...
a pravda byl to trochu risk a těsto bylo fakt hutné,takže jsem ho do silikonové nevymazané formy hňáckala lžící,
ale výsledek mile překvapil mě i mého synka.
Budu jí muset dát pod zámek,nebo na snídani nic nezbyde.
Moc díky za recept!
Bábovka je chuťově velmi dobrá,není mastná ani drolivá.Takové recepty mám ráda.Rychlé a dobré
přesně podle receptu a nejrači bych to snědl sám
vylít to nešlo, musel sem to stěrkou vymatlat, ale po upečení nemá chybu
Díky
Jo, samozřejmě jsem "začínala" šlehat žlotky s cujrem (krystal) a HEROU ! (půlkou)
Foto mi zatím vložit nejde, ještě zkusím.
Také jsem hledala recept na dobrou tvarohovou bábovku.
A jsem ráda, že jsem nakonec vyzkoušela tento.
Trochu jsem si "hlídala" teplotu v troubě, asi je fakt lepší dělat pomalu a déle na menší teplotu (cca 200 - 150 st, asi 40 minut).
Sice mi také trochu praskla, dokonce se i vypoulila, ale ve finále je DOBRÁ
A k POSTUPu: vymíchala jsem bílky s cca polovinou cukru (odložit), pak vyšlehala žloutky se zbytkem cukru, ivjedním vanilkovým, s tvarohem a rumem (vše dělám ručním šlehačem, rychlost měním dle potřeby
DOPORUČUJI
Zkusím sem hoit i foto.
Já ji pekla 45 minut a ihned vyklopila. Formu na bábovku jsem měla vymazanou máslem a vysypanou kokosem a krásně se vyklopila a neklesla vůbec...
Petra:
prosím o upřesnění pro úúúúúplné laiky... jaký cukr se do bábovky používá???
Profi kuchar: Ahoj všichni kuchaříci.
Jsem MUŽ, teda chlap před padesátkou. A přestože jsem v cateringu jako majitel agentury přes dvacet let, tak tohle byla moje PRVNÍ BÁBOVKA.
Takže jsem byl dosud PANIC-BÁBOVKA!
Co však mohu směle říci, tak první "Zasunutí bábovky do trouby" se mi povedlo velmi dobře, především díky tomuto receptu. Snad by bylo dobré doplnit recept o MALOU drobnost, a sice, že správně upečená bábovička se pozná podle vpichu špejle do bábovkové formy. Jakmile se již těsto na špejli nenalepí, je hotovo! Také jsem byl poučen, že se formička lépe oddělí od již hotové bábovky, když se překlopí na talíř a přehodí se na chvíli přes ni mokrá utěrka, a lehce se na ni poklepe.
Netřeba Vám připomínat říkanku, kterou máte u tohoto úkonu zpívat. " Otloukej se bábovičko......." Bábovička pak vyklouzne jako .... no prostě vždyť jsem Vám říkal, že jsem byl PANIC BÁBOVKA !
autor: Terka (neregistrovaný/á) :
Bábovka výborná, před chvílí jsem jí dopekla i bez mléka smajlik Mílo pokud děláte recept podle napsané gramáže tak upečete nádhernou bábovku, ovšem pokud si myslíte, že máte gramáž v oku vyjde vám z toho pokaždé hrouda těsta
Mila terko a kolik gramaze vejce davate do babovky??? vejce prece nesezenete nikdy stejna verte ze at date 200 g mouky jine a jiny pomer cukru a jiny pomer oleje, masla,jak vidite nektere kucharinky jak ctu do toho davaji vse mozne tak i ja popadnu co doma mam a vzdy mi vyjde babovka. Verte ze tajemstvi srazene babovky a podobne jak rikate hroudy testa tkvi jen v rukach vyrobce babovky. Prvni vec na ktere nejvice zalezi je poradne naslehani testa a druha je spravny postup peceni v troube
Preji mnoho uspechu at se Vam nedelaji hroudy
Diky za recept!
Bábovka je velmi chutná a navíc jednoduchá,nechápu,že v tom někdo vidí problém.
Kristýna:
Přidaly jsme granko, dcera má ráda čokoládové věci... a nedaly jsme rozinky. Všem vřele doporučuji....Nenechte se odradit negativy.... Je dokonalá....Kristýna
Bábovku vřele doporučuji.
ztráta peněz i času !