Plzeňské rozpeky
Rozpeky jsou krajové pečivo z okolí Plzně. Jsou výborné jako příloha místo knedlíků k houbové omáčce, k dušené mrkvi s masem apod. Jinde se zase pečou na sladko jako "kapsy" plněné švestkami zasypané mákem.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 16 854 kJ / 4 028 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 119,50 g |
Tuky | 62,30 g |
Vláknina | 32,40 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 103 mg |
Sůl | 0,21 g |
Sacharidy | 731,20 g |
Postup přípravy
Plech vyložíme pečicím papírem. Krok 3: Vytvoříme větší ploché vdolky a dáme je na teplé místo vykynout. Krok 4: Vykynuté vdolky potřeme vodou a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme je na plechu vyloženém pečicím papírem až zrůžoví.
Zveřejněno 20. 7. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Plzeňské rozpeky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/k59x
Moje poznámka
Plzeňské rozpeky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/k59x
Nejnovější recepty
Vanilkový máslový korpus
Přidáno před 3 hodinami
Květákové karbanátky s mozzarellou
Přidáno před 4 hodinami
Hokaido krémová polévka s kokosovým mlékem
Přidáno před 7 hodinami
Bramborové taštičky se švestkovými povidly
Přidáno před 20 hodinami
Maminčina bažantí stehna
Přidáno 20. 10. 2025 14:05:01
Tvarohový koláč s hruškami
Přidáno 20. 10. 2025 13:24:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vločkový nákyp s jablky neboli jablkový vločkovec
Masulka1967 před 58 minutami
Kanellbular - skořicové šneky
FranTisket před 1 hodinou
Přírodní kotlet s žampiony
DavidVolvo před 1 hodinou
Salámová rychlá pomazánka
DavidVolvo před 1 hodinou
Tvarohové muffiny s ovocem
Petra.21 před 2 hodinami
Buřtguláš samotáře Rermora
Dogys před 3 hodinami
Kuřecí čína
Cikitaka před 3 hodinami
Švestková buchta
ctomala před 3 hodinami
Švestková povidla
ctomala před 3 hodinami
Tématické fráze:
rozpeky k mrkvi,
recept na rozpeky k dušené mrkvi,
dušená mrkev s rozpeky recept,
rozpek k mrkvi,
domácí rozpeky,
rospeky,
rospek,
rozpeky k mrkvi recept,
recepty rozpeky postup,
dušená mrkev s rozpekem,
dušená mrkev s rozpeky,
kynuté rozpeky,
rozpeky bez droždí,
rozpeky s mrkví,
dušená mrkev a rozpeky,
rozpeky k dušené mrkvi,
rozpek s mrkví,
rozpeky k mrkvy,
těsto na rozpeky,
recept na rospek
Suroviny:
mouka hladká,
tuk,
droždí,
voda,
sůl
Komentáře (33)
Do mističky s víčkem dáme droždí na to lžičku cukru a třením z toho uděláme tekuté droždí, přidáme lžičku mouky a zalijeme půlkou odměřeného mléka, přikryjeme a necháme vykynout asi 8 minut, pozor rychle kyne! Do mísy kde máme smíchanou mouku, přidáme vajíčko, sůl,olej,vykynuté droždí, zbytek mléka a zaděláme těsto které bude vláčné a nadýchané. Povrch jemně poprášíme hl. moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi 3/4 hodiny. Dáme na vál a vytvoříme asi 4 větších nebo 8 malých rozpeků. Necháme ještě chvilku ne plechu kynout, potom potřeme rozpuštěným sádlem a vložíme do trouby na 160° asi tak na 20 – 25 minut 20-25 minut.
Jana Remkova:
Nejsem autorka, proto se této omlouvám, že se do toho pletu, ale s kynutým těstem mám bohaté zkušenosti.
Téměř vykynuté těsto rozdělím na 2 větší bochánky a přendám na vymaštěný plech.
Z počátku peču na mírnou teplotu ,aby vyběhly a pak pomažu peroutkou a dopeču zprudka.
Musí se hlídat- nespálit!