Suroviny pro 5
5
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 5 595 kJ / 1 337 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 30,66 g |
Tuky | 76,67 g |
Vláknina | 48,52 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 982 mg |
Sůl | 2,40 g |
Sacharidy | 106,86 g |
Postup přípravy
Krok 1: Všechny mrkve důkladně opláchněte, ostrouhejte škrabkou na brambory a nakrájejte na tenká (asi 2mm) kolečka – u silných částí půlkolečka.
Krok 2: Ve velkém hrnci rozehřejte 2 a ½ lžíce olivového oleje, přidejte mrkev a asi 3 minuty ji za stálého míchání opékejte na středním plameni, až se rozvoní a pustí karoten.
Krok 3: Poté ji zalijte horkým vývarem, ztlumte plamen na minimum a vařte 15-20 minut, až mrkev změkne, ale není úplně rozvařená.
Krok 4: Odstavte z ohně a nechte mírně zchladnout.
Krok 5: Zatímco se polévka vaří, opečte na suché pánvi plátky mandlí do zlatohněda – trvá to asi 5 minut, podle typu pánve.
Krok 6: Polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
Krok 7: Přidejte 2 lžičky sušeného zázvoru a důkladně promíchejte (pokud použijete čerstvý zázvor, zasmahněte ho společně s mrkví – tedy pokud nejste příznivcem hodně štiplavých chutí).
Krok 8: Doplňte polévku o 165 mililitrů kokosového mléka a pořádně vymíchejte v hladký krém.
Krok 9: Nakonec vše ochuťte vymačkanou šťávou z jedné limetky, případně trochou soli či pepře. Podávejte posypané opečenými plátky mandlí, případně pokropené několika kapkami olivového olejem s citronem.
Krok 10: Tipy a triky:
Nejlepší vývar je samozřejmě domácí, ale pokud nestíháte, doporučuji použít ten z kelímku – má mnohem silnější a příjemnější chuť.
Slupky z mrkve nevyhazujte. Jestli nemáte zvířátka na zkrmení, můžete si z nich společně s cibulí a česnekem uvařit výborný vývar na později (ovšem pouze v případě domácí či bio mrkve).
Pokud nejste milovnicí mandlí, můžete do polévky klidně opéct houskové krutony, případně i pražená dýňová semínka (pochopitelně loupaná).
Já dávám přednost sušenému zázvoru, protože mi čerstvý nedělá moc dobře (po pravdě mě po něm pálí pusa ještě několik hodin poté). Zvolíte-li ale čerstvý, nastrouhejte ho opravdu na jemno, aby se vám do polévky nedostala tuhá vlákna.
Nejlepší vývar je samozřejmě domácí, ale pokud nestíháte, doporučuji použít ten z kelímku – má mnohem silnější a příjemnější chuť.
Slupky z mrkve nevyhazujte. Jestli nemáte zvířátka na zkrmení, můžete si z nich společně s cibulí a česnekem uvařit výborný vývar na později (ovšem pouze v případě domácí či bio mrkve).
Pokud nejste milovnicí mandlí, můžete do polévky klidně opéct houskové krutony, případně i pražená dýňová semínka (pochopitelně loupaná).
Já dávám přednost sušenému zázvoru, protože mi čerstvý nedělá moc dobře (po pravdě mě po něm pálí pusa ještě několik hodin poté). Zvolíte-li ale čerstvý, nastrouhejte ho opravdu na jemno, aby se vám do polévky nedostala tuhá vlákna.
Zveřejněno 7. 7. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
„Jednoduchá, rychlá a chutná“: Karotková polévka s kokosovým mlékem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/o8lX
Moje poznámka
„Jednoduchá, rychlá a chutná“: Karotková polévka s kokosovým mlékem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/o8lX
Nejnovější recepty
Cuketová marmeláda