„Jednoduchá, rychlá a chutná“: Karotková polévka s kokosovým mlékem

K@tka Kuchař: K@tka

Doba přípravy: příprava – cca 20 minut, vaření – cca 20 minut 5 porcí Polévky 6 názorů

Suroviny

1200 g bio karotky
1 l silného zeleninového vývaru (viz tipy a triky)
1 limetka
165 ml kokosového mléka
100 g plátků mandlí
2,5 lžíce olivového oleje
2 lžičky sušeného zázvoru (nebo 1,5 lžičky čerstvě strouhaného)
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Všechny mrkve důkladně opláchněte, ostrouhejte škrabkou na brambory a nakrájejte na tenká (asi 2mm) kolečka – u silných částí půlkolečka.

  2. Ve velkém hrnci rozehřejte 2 a ½ lžíce olivového oleje, přidejte mrkev a asi 3 minuty ji za stálého míchání opékejte na středním plameni, až se rozvoní a pustí karoten.

  3. Poté ji zalijte horkým vývarem, ztlumte plamen na minimum a vařte 15-20 minut, až mrkev změkne, ale není úplně rozvařená.

  4. Odstavte z ohně a nechte mírně zchladnout.

  5. Zatímco se polévka vaří, opečte na suché pánvi plátky mandlí do zlatohněda – trvá to asi 5 minut, podle typu pánve.

  6. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.

  7. Přidejte 2 lžičky sušeného zázvoru a důkladně promíchejte (pokud použijete čerstvý zázvor, zasmahněte ho společně s mrkví – tedy pokud nejste příznivcem hodně štiplavých chutí).

  8. Doplňte polévku o 165 mililitrů kokosového mléka a pořádně vymíchejte v hladký krém.

  9. Nakonec vše ochuťte vymačkanou šťávou z jedné limetky, případně trochou soli či pepře. Podávejte posypané opečenými plátky mandlí, případně pokropené několika kapkami olivového olejem s citronem.

  10. Tipy a triky:

    Nejlepší vývar je samozřejmě domácí, ale pokud nestíháte, doporučuji použít ten z kelímku – má mnohem silnější a příjemnější chuť.

    Slupky z mrkve nevyhazujte. Jestli nemáte zvířátka na zkrmení, můžete si z nich společně s cibulí a česnekem uvařit výborný vývar na později (ovšem pouze v případě domácí či bio mrkve).

    Pokud nejste milovnicí mandlí, můžete do polévky klidně opéct houskové krutony, případně i pražená dýňová semínka (pochopitelně loupaná).

    Já dávám přednost sušenému zázvoru, protože mi čerstvý nedělá moc dobře (po pravdě mě po něm pálí pusa ještě několik hodin poté). Zvolíte-li ale čerstvý, nastrouhejte ho opravdu na jemno, aby se vám do polévky nedostala tuhá vlákna.

Poznámka

Rozfocený postup na mých stránkách: http://www.foodstyle.cz

Konkrétně na: http://www.foodstyle.cz/products/karotkova-polevka...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílel již 1 kuchař

Ohodnoťte recept: „Jednoduchá, rychlá a chutná“: Karotková polévka s kokosovým mlékem

Tématické fráze: mrkvový krém s kokosovým mlékem chutná polévka karotkový krém chutne polevky rychlá jednoduchá polévka rychlé jednoduché polévky rychla dýňová polévka buchta s kokosovým mlékem buchta s kokosovým mlékem brokolicova polevka s kokosovym mlekem karotková polévka se zázvorem čočková polévka s kokosovým mlékem karotkový krém recept polevka s kokosovym mlékem top recepty mrkvova polevka s kokosovym mlekem dýňová polévka s mrkví karotková krémová polévka rychlá a jednoduchá polévka polevky s kokosovým mlékem

Zapomněl/a jsem heslo