

„Jednoduchá, rychlá a chutná“: Karotková polévka s kokosovým mlékem
Suroviny 5 porcí
- 1200 g bio karotky
- 1 l silného zeleninového vývaru (viz tipy a triky)
- 1 limetka
- 165 ml kokosového mléka
- 100 g plátků mandlí
- 2,5 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky sušeného zázvoru (nebo 1,5 lžičky čerstvě strouhaného)
Postup přípravy receptu
Všechny mrkve důkladně opláchněte, ostrouhejte škrabkou na brambory a nakrájejte na tenká (asi 2mm) kolečka – u silných částí půlkolečka.
Ve velkém hrnci rozehřejte 2 a ½ lžíce olivového oleje, přidejte mrkev a asi 3 minuty ji za stálého míchání opékejte na středním plameni, až se rozvoní a pustí karoten.
Poté ji zalijte horkým vývarem, ztlumte plamen na minimum a vařte 15-20 minut, až mrkev změkne, ale není úplně rozvařená.
Odstavte z ohně a nechte mírně zchladnout.
Zatímco se polévka vaří, opečte na suché pánvi plátky mandlí do zlatohněda – trvá to asi 5 minut, podle typu pánve.
Polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
Přidejte 2 lžičky sušeného zázvoru a důkladně promíchejte (pokud použijete čerstvý zázvor, zasmahněte ho společně s mrkví – tedy pokud nejste příznivcem hodně štiplavých chutí).
Doplňte polévku o 165 mililitrů kokosového mléka a pořádně vymíchejte v hladký krém.
Nakonec vše ochuťte vymačkanou šťávou z jedné limetky, případně trochou soli či pepře. Podávejte posypané opečenými plátky mandlí, případně pokropené několika kapkami olivového olejem s citronem.
Tipy a triky:
Nejlepší vývar je samozřejmě domácí, ale pokud nestíháte, doporučuji použít ten z kelímku – má mnohem silnější a příjemnější chuť.
Slupky z mrkve nevyhazujte. Jestli nemáte zvířátka na zkrmení, můžete si z nich společně s cibulí a česnekem uvařit výborný vývar na později (ovšem pouze v případě domácí či bio mrkve).
Pokud nejste milovnicí mandlí, můžete do polévky klidně opéct houskové krutony, případně i pražená dýňová semínka (pochopitelně loupaná).
Já dávám přednost sušenému zázvoru, protože mi čerstvý nedělá moc dobře (po pravdě mě po něm pálí pusa ještě několik hodin poté). Zvolíte-li ale čerstvý, nastrouhejte ho opravdu na jemno, aby se vám do polévky nedostala tuhá vlákna.
Poznámka od kuchařky
Rozfocený postup na mých stránkách: http://www.foodstyle.cz
Konkrétně na: http://www.foodstyle.cz/products/karotkova-polevka...
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu „Jednoduchá, rychlá a chutná“: Karotková polévka s kokosovým mlékem
-
Krásně připravená polévečka
+4
Jen si myslím,když se vše v závěru mixuje,není třeba krájet mrkev až na tak drobné plátky
-
-
Mám pocit že ji dnes udělám k obědu
Krásný recept
-
jarka skrobakova: Kanyla: Děkuju
-
nádherný rcp
+1 bod
-
Krásný recept, určitě někdy udělám! Jen tip na krájení mrkve - myslím, že úplně bude stačit na 2cm tlustá kolečka, ne?