"Velikonoční hrátky" Karamelové slepičky

K@tka Kuchař: K@tka

Doba přípravy: dlouho :-) 60 porcí Cukroví , Nepečené, Ostatní 49 názorů

Suroviny

350 g loupaných pražených mandlí,100 g z nich podélně rozpůlených
350 g hotového těsta (viz tipy a triky)
145 g piškotů
200 g změklého másla
1 celé salko
2/3 plechovky zkaramelizovaného salka (viz tipy a triky)
1,5 balení měkkých karamelek
1,5 bílé čokolády (nebo hotové polevy)
kousek rozpuštěné tmavé čokolády (nebo hotové polevy)
Recept si zatím oblíbilo 29 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve z rozváleného těsta vykrájejte vroubkovaná (nebo hladká) kolečka velikosti piškotu a upečte je na pečicím papíře běžným způsobem.
    Mezitím vyšlehejte 200 g změklého másla se 2/3 konzervy zkaramelizovaného salka a uložte krém do ledničky ztuhnout. Pak jím naplňte cukrářský sáček s hvězdicovou špičkou.
    250 g pražených mandlí rozmixujte (nebo nastrouhejte, případně umelte) na jemno společně se 145 g piškotů.
    Do směsi přidejte celou plechovku karamelového salka a vymíchejte v kompaktní tuhé, mírně lepivé „těsto“.
    Do mísy postavené nad hrnec s vroucí vodou vysypte 1 a ½ balíčku měkkých karamelek (bez obalů) a za občasného dolití odpařené vody je nechte rozpouštět (trvá to docela dlouho, tak se nelekejte a v klidu vyčkejte).
    Do rozvíratelné formičky na včelí úlky vmáčkněte část „těsta“ a prstem (nebo koncem širší vařečky) do něj vyhlubte větší otvor. Pomocí cukrářského sáčku naplňte úlek krémem, vyndejte ho z formičky a přilepte na upečené kolečko.
    Takto postupujte pořád dál, až vám nezbude žádné těsto a uložte úlky do ledničky ztuhnout).

  2. V tuto chvíli by už karamelky měly být dokonale rozpuštěné a připravené k tvarování. Takže si pusťte v televizi oblíbený film, zapněte naplno rádio, nebo přizvěte kamarádku či babičku na pokec. Čeká vás totiž trošku monotónní práce s modelováním hřebínků a zobáčků pro budoucí slepičky. Karamelová hmota je pěkně tvárná, ale jen když je teplá, takže ji během práce budete muset párkrát přihřát (to už ale trvá jen pár minut). V této fázi přípravy vám budou jistě ochotně asistovat odrostlejší děti (protože budou moci nenápadně uždibovat lahodně sladký karamel).
    Hotové výtvory pak ukládejte na podložku potaženou potravinovou fólií a nechte je chvíli ztuhnout (prakticky jim stačí vychladnout a jsou hned pěkně tuhé).

  3. Mezitím v tepluvzdorné míse postavené nad hrnec s mírně vroucí vodou tak, aby se její dno nedotýkalo hladiny rozpusťte bílou čokoládu nebo hotovou polevu. Každý úlek v ní pak namáčejte tak, že nejprve polijete špičku úlku (hlavičku), a pak jeho podélnou polovinu (okřídlený hřbet).
    Polité slepičky odkládejte na podložku pokrytou potravinovou fólií, aby se k ní nepřilepily. Do ještě vláčné čokolády „přilepte“ na oba boky poloviny mandliček (křidélka) a na vrch každé hlavičky lehce přimáčkněte hřebínek a opět dejte ztuhnout do ledničky.

  4. Kousek hořké čokolády rozpusťte ve vodní lázni, nebo v mikrovlnné troubě, nechte mírně vychladnout a pomocí párátka vytvořte na hřbetu slepiček tmavé puntíky (kropenatý vzor) a na bílé hlavičce 2 protáhlé flíčky (oči) – těm můžete případně doplnit ještě bíle panenky ze zbytků světlé polevy.
    Jako poslední vyhlubte pomocí párátka v obličejové části slepičky malou dírku, do které zasuňte karamelový zobáček a máte hotovo.

Poznámka

Tipy a triky, stejně jako podrobný fotopostup najdete na: http://www.foodstyle.cz/products/karamelove-slepic...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 402 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: "Velikonoční hrátky" Karamelové slepičky

  • hosta hosta(moderátorka)

    Gabina: dávám k opravě

    Odpovědět

  • Gabina Gabina

    Koukám, že postup patří k jinému receptu:-O

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    Půvabné, půvabné:-D:yes:

    Odpovědět

  • kacik-ol kacik-ol

    Tak jsem dnes vyzkoušela. Je to opravdu pro trpělivé :-)). I když je nemám tak pěkné, na chuti to nic nezměnilo a ihned zezobnuto.;-)Dovolím si přidat fotku.
    Bohužel jsem neměla kulatou formičku na včelí úly, tak moje slepičky mají špičaťější hlavu. :-) Díky za inspiraci, všem se nápad moc zamlouval.:yes:

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Nádhera, jen zobnout :-)):yes::yes::yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • K@tka K@tka(autorka receptu)

    Cleverka: Obávám se, že je to legálně dle daně z příjmu a DPH, samotný akt prodeje je legální - třeba u háčkovaných výrobků apod. Ale u prodeje jídla musí mít člověk ještě spousty schválení, papírů a průkazů, aby byla jistota, že je jídlo zdravotně nezávadné - což je na druhou stranu (spotřebitelskou) docela fajn. Tahle zodpovědnost bude, myslím, na prodejci, ne na Aukru, který je pouhým zprostředkovatelem... Třeba na Fleru je toto popsáno v podmínkách prodeje potravin.;-) Ale každopádně děkuji za informaci. Zkusím se po tom víc pídit, třeba existuje nějaká přijatelná cesta...;-)

    Odpovědět

  • Cleverka Cleverka

    Katko, kdyby jsi chtěla prodávat třeba ty pralinky, tak se zaregistruj na Aukru a tam můžeš prodávat všechno, včetně potravin (sladkosti,cukroví,dorty). Zaplatíš jen minimální poplatek za vystavení (od 50 haléřů do 5,- kč). A vše legálně ;-).
    http://aukro.cz/cukrovinky-82938

    Odpovědět

  • Iljusa Iljusa

  • K@tka K@tka(autorka receptu)

    Iva: Jejda, já to nemyslela nijak zle, jen že já jsem na to srabík... I když by mě to moc bavilo ;-)

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

    ;-):yes: krása, jsi šikulka:-K

    Odpovědět

  • Iva Iva(neregistrovaná)

    K@tka: no hlavně to rozebírejte na veřejnosti nechte paní žít

    Odpovědět

  • K@tka K@tka(autorka receptu)

    Veronika.Hrozna: To sice ne, ale je to dost riskantní - paní si koleduje o docela tučnou pokutu. Protože danit to nemůže, pokud na to nemá papíry a takhle je to daňový únik a k tomu porušení hygienických předpisů. Já vím, že to zní jako pitomost, ale já bych se toho bála...

    Odpovědět

  • planeta planeta

    nádher, jsi šikovná:yes:

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    K@tka:Znám jednu paní,která peče i mně a ještě peče pro 4 vesnice kolem ,kary svadby narozeniny a jiné , dělá zákusky přímo u sebe doma a naprosto skvostné všichni u ní kupují a musíš se objednat tři měsíce dopředu abys dostala třeba zákusky na Vánoce/minulej rok na mně skoro nezbylo/ !
    Jíme snad předpisy? :-D

    Odpovědět

  • K@tka K@tka(autorka receptu)

    Veronika.Hrozna: Děkuji :-* Ale předpisy hovoří jasně :-(

    Odpovědět

1 2 3 4

Tématické fráze: háčkované slepičky háčkovaná slepička slepičky velikonocni hackovani kouzelná vařečka recepty recepty na velikonoční sladkosti slepicka na vajíčka z těsta háčkovaná velikonoční hnízda slepička z papíru háčkované slepičky postup velikonoční úlky velikonoční cukrovinky recept dort slepicka velikonocni plechovky prodej slepiček vceli uly testo slepicky háčkované velikonoční kuřátka prodej velikonočního cukroví háčkování slepička karamelový hřbet

Zapomněl/a jsem heslo