

Pomazánka z vařeného kolena, slaniny a křenu
Suroviny 4-5 porcí
- 300-350 g libového masa z již připraveného uvařeného vepřového kolena
- 150 g libovější anglické slaniny
- 2-4 polévkové lžíce nastrouhaného křenu (podle chuti každého strávníka)
- 2 jarní cibulky nebo 2 výhonky cibule zimní
- svazek petržele plocholisté bez stonků
- 50 g plnotučné hořčice (=1 polévková lžíce vrchovatá)
- 200 ml husté zakysané smetany (= celý kelímek)
- 2 čajové lžičky šťávy z citronu
- 1 čajovou lžičku soli
- pepř
Postup přípravy receptu
Libové maso z uvařeného kolena nameleme na masovém strojku do mísy společně se 150 g libové anglické slaniny.
Postupně přidáme nastrouhaný křen (každý podle svojí chuti), na jemno nasekané jarní cibulky, nasekaný svazek propláchnuté plocholisté petrželky.Směs v míse doplníme vrchovatou polévkovou lžící plnotučné hořčice a 200 g zakysané smetany.
Osolíme, opepříme a na závěr přidáme podle chuti citronovou šťávu. Se solí opatrněji, namletá anglická slanina má v sobě soli dostatek.Vše důkladně promícháme. Ochutnáme a případně přidáme křen, hořčici, pepř či sůl.
Výsledná konzistence pomazánky by měla být taková, abychom ji mohli například přímo nabírat upečenými chlebovými tyčinkami s kmínem. Chlebové tyčinky s kmínem jsou totiž vhodnou přílohou k této pomazánce. Ale nejen chlebové tyčinky. Výborně pomazánku doplní i čerstvý chléb nebo opečené tousty.
Poznámka od kuchařky
V sezóně medvědího česneku je ideální do pomazánky k petrželce přidat i na jemno nasekaný medvědí česnek.
Tento recept i s fotopostupem najdete na http://www.varimesmarcelou.cz/pomazanky/pomazanka-...
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Pomazánka z vařeného kolena, slaniny a křenu
-
Anna Kocikova: Děkuji za názor.
-
Hezký recept
a podle použitých surovin moc dobrá pomazánka
-
radiator: Díky za paleček
mysulka, Jana Remková, ivulinka - díky za palečkya také za to, že jste si recept přečetly a třeba Vás v budoucnu bude inspirovat.
-
-
-
-
Skvělá pomazánka
-
casino: Kůži nasekám, přidám k ní cibulku a pár kapek octa. S chlebem a pivem je dobré. A když vařím sulc, tak samozřejmě skončí v sulcových miskách.
-
Jana Pá: Těším se na odpověď a díky za komentář.
-
rozmarynaH:
A z vařené kůže děláte sulc, nebo něco jiného? -
koleno uvařeno, anglickou najdu, křen na zahradě a to ostatní také máme doma, tak si vyzkouším a receptu dám
-
hosta: Díky za komentář.
Příležitostně přidám i recept na chlebové tyčinky.
-
Výborná kombinace