Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Houskový knedlík - rychlé těsto a snadné vaření

Houskový knedlík je typickou českou přílohou k hlavnímu chodu a receptů na jeho přípravu je nespočet. Knedlíky, které uvaříte podle tohoto receptu v hrnci na utěrce, budou tak chutné, že rodina už nebude chtít jiné.

Hodnocení receptu je 4,4 (13×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Markitek

Snadný

Doba přípravy 110 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 80 min bez doby kynutí

110 min (30 min příprava + 80 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 2 kusy

2 velké knedlíky

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie15 132 kJ /
3 617 kcal
Bílkoviny111,83 g
Tuky17,77 g
Vláknina31,68 g
Cholesterol 259 mg
Sodík 3,33 g
Sůl8,21 g
Sacharidy736,54 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do misky s vlažnou vodou a lžičkou cukru rozdrobíme droždí. Promícháme. Necháme asi 10 minut odpočinout a vzejít kvásek. Krok 2: K vzešlému kvásku přidáme mouku, vejce a sůl. Krátce propracujeme vařečkou. Housku nakrájíme na kostičky a přidáme k těstu. Krok 3: Těsto vyklopíme na vál a propracujeme rukama na velký bochánek. Ten pak vrátíme do misky a necháme pod utěrkou asi 30-45 minut kynout. Krok 4: Do hrnce dáme vařit vodu a uvážeme na něj utěrku (nesmí být praná v aviváži). Z těsta uděláme dva bochánky. Z prvního bochánku vypracujeme šišku a dáme ji na utěrku. Přiklopíme poklopem a necháme vařit v páře asi 40 minut. Neodklápíme. Krok 5: Po 40 minutách odklopíme poklop a ještě na utěrce knedlík špejlí asi desetkrát proděravíme. Hotový knedlík přendáme na tác nebo talíř a stejným způsobem uvaříme i druhý knedlík.

TIP: Jak zužitkovat zbylé knedlíky?

Zveřejněno 26. 8. 2012

Poznámka autorky Markitek

Potřebujete velký hrnec, na který uvážete utěrku a poklop. Já dávám ten poklop, co mám do mikrovlnky, krásně mi sedí na velikost hrnce a nemá dírky. Dříve jsem používala plastovou misku. Knedlíku si skutečně v průběhu vaření nemusíte 40 minut všimnout a je velice chutný.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Houskový knedlík - rychlé těsto a snadné vaření

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/E1Nl

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Houskový knedlík - rychlé těsto a snadné vaření

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/E1Nl

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (17)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Dnes jsem uvařila, je moc dobrý a opravdu velký a to jsem dělala z poloviční dávky. Vařila jsem 45 minut, protože špejle byla ulepená. Fotka mi nejde přidat. Ale za mě:yes:

Dobrý den, dovolila jsem si přidat fotku. Knedlík nemám tak hezký jako vy, ale recept super. :-)

Karolína 22. 11. 2015 12:45
Děkuji také za recept, knedlík jsem podle něho vyzkoušela a povedl se. Dělávám různé druhy knedlíků, pokud opravdu nemám čas, tak zpravidla dělám houskové knedlíky za použití kypřícího prášku. Nemusí kynout! Knedlík je jiný, ale výborný. Kdo má zájem o recept, sdílím: http://makova-panenka.cz/recepty/houskove-knedliky... :-p

Aničenka:Aničko KL znamená kávová lžička;-)

Aničenka 28. 1. 2014 08:45
Co znamená 1 KL soli, 1 KL cukru , chápu že to má být budď velká nebo malá lžíce ale KL ???

Moc dekuji za super recept na knedlik.po prve se mi povedl:yes::yes::-)

vypadá moc dobře.Vyzkouším tvůj recept. Já dělám normálně z polohrubé,tak uvidíme. Já si dám do velkého hrnce to ohřívátko na knedle a vystřihnu na to pečící papír a v pohodě to zakryju pokličkou

:-Kknedla jedna báseň :yes::yes:

Markitek:riadny macek...;-)

fotky přidány a na ukázku velikosti i dva plátky;-)

z poloviny bude 1 knedlík, tak vařit 40 minut na mírném plamenu, určit se povede, třeba by stačilo vařit i 30 minut, ale tím že to je v páře, tak vařím 40 minut, knedlík je fakt velký, možná trochu kratší, že je omezen tvarem hrnce, ale docela vysoký, přidám fotky asi zítra, tak pak mrkněte;-)

Hmm, moc se mi líbí jednoduché recepty na knedlíky, ale taky se mi to zdá dlouho, nicméně, určitě vyzkouším, jen teda z poloviny. Jak dlouho bych to měla vařit? Polovinu času??

Tématické fráze:
rychly houskový knedlík, rychlý knedlík houskový, jak dlouho vařit houskový knedlík, vareni houskovych knedliku, rychle houskove knedlíky, vaření knedlíků, jak dlouho varit houskove knedliky, rychle houskove knedliky bez kvasnic, houskový knedlík, který se povede, houskový knedlík recept, vaření houskového knedlíku, rychlý houskový knedlík bez kvasnic, jak dlouho vařit knedlik, snadné a rychlé recepty, rychly houskový knedlík recept, rychle knedliky, knedlík vařený v utěrce, knedliky varene v uterce, jak dlouho vařit knedlíky, jak dlouho se vaří houskový knedlik

Suroviny:
mouka hrubá, droždí čerstvé, vejce, sůl, cukr krystal, voda, houska

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu