Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Švestková povidla

Klasická švestková povidla využijeme po celý rok jako náplň do koláčů, sladkých knedlíků či buchet. K dochucení můžeme použít vanilkový lusk a rum, díky kterým budou krásně voňavá. Povidla není potřeba zavařovat. Jako přirozený konzervant poslouží ocet.

Hodnocení receptu je 4,3 (13×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

lenka-m

Snadný

Doba přípravy 200 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 140 min + 24 hodin odležení

200 min (60 min příprava + 140 min tepelná úprava, + 24 hodin odležení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie29 923 kJ /
7 152 kcal
Bílkoviny33,00 g
Tuky10,00 g
Vláknina125,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 205 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 638,78 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Švestky omyjeme, vypeckujeme a umeleme v mlýnku. Krok 2: Hmotu přesuneme do většího hrnce, přidáme cukr, ocet, vanilkový lusk nakrájený na 2–3 části, citronovou kůru a zamícháme. Necháme odstát 24 hodin v chladnější místnosti. Krok 3: Na druhý den vaříme na mírném ohni za stálého míchání, až povidla zhoustnou. Vanilkový lusk vyjmeme, přidáme rum a ještě teplá povidla naplníme do čistých sklenic. Krok 4: Hrdla sklenic otřeme a sklenice zavíčkujeme čistými víčky.

TIP: Jak udělat domácí povidla

Zveřejněno 20. 7. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Švestková povidla

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Dkky

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Švestková povidla

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Dkky

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (15)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Prosím co dělat, aby mi povidla vydrželi i několik let děkuji.:-)

michaela: Takto udělané, horké nalité do sklenic, ihned zavíčkované vám vydrží hooooodně let. Mě se ještě nikdy nezkazily.

Mohu se zeptat - pokud nemám vinný ocet, můžu použít obyč. ocet? Popř. citronovou šťávu? Díky za odpověď :-)

Dnes som urobila 10 pohárov podľa tohto receptu,zaujala ma vanilka a rum:-p,dala som aj trochu škorice a chuťovo sú výborné:yes:Pridávam fotku a +6

můžu se zeptat...jaký vinný ocet?světlý,nebo tmavý????děkuju:-)

také jsem vyzkoušela, ale kdo máte pekárnu na chleba není nic jednoduššího než vařit povidla v ní nemusíte hlídat ani míchat jen dát do sklenic horká povidla a obrátit dnem vzhůru vařím tak i jiné marmelády moc fajn :yes::-))

Právě zkouším tvoje povidla ,drž palec!:yes::-D

kuře: a prosím jaký papír používáte k překrytí sklenic?
a dáváte papír větší, nežli je otvor do sklenice či jak?

díky předem za odpověď.

recept je dobrý ,až na to míchání,mám recept od spolupracovnice a ten je bez míchání,snad jen poslední čtvrt hodinu.4 kg švestek se vyloupe a dá do kastrolu,zasypeme 30 dkg cukru a přidáme 0,25 l 8% octa,přikryjeme poklicí a 24 hodin necháme odležet,pak postavíme na sporák /na plynovém musíme dát plotýnku/ a vaříme 2 hodiny na mírném plameni přikryté poklicí,další 1 a půl hodiny vaříme odkryté,potom už raději míchám,než povidla úplně zhoustnou,dám do sklenic překrývám kolečkem papíru namočeným v rumu a zavíčkuji ,vydrží i několik let ,v žádném případě 3 a půl hodiny nemíchat.

šimajda 2. 1. 2009 10:08
Jestli-že tento recept pochází z jižních čech tak je určitě :-p .Až budu mít švestky tak to hned zkusím. Ted si to zatím stáhnu.:-))

Tématické fráze:
povidla recept, povidla, domácí povidla, recept na povidla, švestková povidla v domácí pekárně, recept povidla, domácí povidla recept, jak se vaří povidla, švestková povidla z domácí pekárny, recept na domaci povidla, vaření povidel, povidla v domácí pekárně, povidla v troubě, povidla z domácí pekárny, sveskova povidla, povidla ze svestek, vaříme povidla, povidla v pekárně, jak uvarit povidla, povidla recepty

Suroviny:
švestky, cukr krystal, ocet vinný, lusk vanilkový, kůra citronová, rum

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu