Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Perníčky dle paní učitelky

Různorodé tvary vykrájené z medového těsta plného koření, to jsou tradiční perníčky. Jejich povrch zdobíme tradičně bílkovou polevou připomínající sníh. S jejich přípravou můžete začít již na začátku prosince, aby se naležely.

Hodnocení receptu je 4,9 (22×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

yanull yanull

Snadný

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie30 050 kJ /
7 182 kcal
Bílkoviny109,82 g
Tuky242,90 g
Vláknina31,88 g
Cholesterol 1,16 g
Sodík 763 mg
Sůl2,03 g
Sacharidy1 123,24 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do kastrůlku dáme cukr a kakao a to mezi sebou promísíme. Pak k tomu přidáme máslo, med a vše dáme do vodní lázně a rozpouštíme. Do vychladlé směsi nebo jen velmi mírně vlažné, zamícháme 2 vejce. Krok 2: V míse nebo na vále promícháme mouku s kypřicím práškem a práškem do perníku, špetkou soli a rozpuštěnou směsí. Zaděláme těsto, které necháme v chladu odpočinout, ne moc dlouho, maximálně 30 minut. Krok 3: Pak vyválíme plát těsta, vysoký 3/4 cm a z něj vykrajujeme libovolné tvary, které krátce upečeme ve vyhřáté troubě (přibližně 170 °C / á 10 minut). Krok 4: Perníčky můžeme potřít po upečení rozšlehaným vajíčkem, jsou lesklejší, ale když je nepotřeme, tak na nich zase lépe drží poleva na zdobení. Krok 5: Polevu uděláme tak, že přes sítko prosejeme 2x moučkový cukr a pak jej třeme s bílkem, nejlépe vařečkou, poctivě, až se cukr rozpustí a poleva je hezky hustá. Můžeme přikápnout trochu citronové šťávy nebo rumu a aby nevysychala a nevytvořil se škraloup, tak ji po utření přendáme do menší misky a tu přikryjeme vlhkou utěrkou. Krok 6: Ozdobené perníčky necháme dobře zaschnout a pak je uložíme nejlépe do plechové dózy k rozležení.

TIP: Jak vyrobit perníkový věnec?

Zveřejněno 7. 11. 2012

Poznámka autorky yanull

Tento recept mám ve své "sbírce" téměř 30 let, dostala jsem ho od jedné paní učitelky, která ho přivezla z kurzu od paní perníkářky. Dávám ho sem pro začátečníky, protože i já jsem začínala s různými recepty, ale tento je u nás - a komu jsem ho dala, velmi oblíbený. Těsto vůbec nelepí, krásně se vyvaluje, díky máslu a medu je velmi chutné a voňavé.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5KXA

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5KXA

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (34)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Jak dlouho se pecou a na kolik stupnu?? Nikde nebylo psano kdy dat hrebicek,nechala jsem pres noc odlezet tak uvidime:-)

Oilily: Že se Vám perníčky nepovedly, mě opravdu mrzí, pekla jsem je už mnohokrát a nikdy se mi to, co popisujete, nestalo. Neodvážila bych sem dát recept, který se nepodařil, aby na něm "pohořeli" ostatní. Nevím, jakou jste měla mouku, kvalita medu je také rozhodující, je ho tam dost, je třeba brát na vědomí i dobu odležení. Je mi líto, že jste zklamaná, ale opravdu to není moje vina. Za tento recept, i ostatní, které tu mám, opravdu ručím.

Oilily: Jaké si zvolila máslo? To je také hodně důležité,protože v některých bývá moc vody.Podle mne tam muselo být něčeho víc, aby těsto teklo.

fb.lib: Holandské kakao je dost tmavé a perníčky hodně obarví, neosvědčilo se mi. Na rozležení by mělo stačit 14 dní, ale svěřím se s vlastní zkušeností. Jedny Vánoce jsem je měla rozdělené do několika plechových krabic a jednu z nich jsem našla asi týden při velikonočním úklidu. Když jsem je objevila, tak mě napadlo, že je namočím slepicím a ony byly nejlepší;-):-p. Tudíž doba rozležení se různí: 14 dní až 3 měsíce ;-):-):-K

Škoda že už mám jedny perníky upečený a na druhý zadělaný ,ale určo vyzkouším,třeba na velikonoce.Podle surovin bude kvalita a množství odpovídat ceně tak že vůbec nejsou drahé.Jen by mě zajímalo jak se dlouho musí rozležet a proč né Hollandské kakao?Díky :yes::-K

Jani, jsou nádherné:yes:, ale když já na to zdobení tááák nejsem...

Anna Kocikova:Děvčata, ještě jednou děkuji a myslím si Aničko, že anální alpinismus nám tu není zapotřebí;-):-):-K:-K:-))

Receptík na tyto moc krásné perníčky se mi líbí:-Ka doufám,že i když péci nebudu,ale bodíkem ohodnotím,že to nebude považováno za"vlezdoprdelství";-):-D+17:yes::-K

Moc hezké:yes:

Děkuji všem děvčatům za hezké komentáře a bodové hodnocení, pokud vyzkoušíte, určitě budete perníčky příjemně překvapeny:-K:-K:-K.

Pekny recept, hezke zdobeni..pernicky jsou u nas v oblibe, takze rada vyzkousim..:yes::yes:

Tak jsem se navnadila,že mám chuť se do nich zítra pustit :-K -teda jako do pečení. Na změknutí perníčků je dobré dát k nim do krabice(dozy) rozkrájené jablíčka.
Jinak zdobení cik cak provozuji už asi 2 roky a je to úžasné :-D:-D

yanull:Je to sice tatínek nevlastní, ale mají spolu pěkný vztah a co se týká toho rozhodčího...:-) já hlídám jen dceru, aby se jí zbytečně nekazily zuby a nebyla obézní. Manžel je vysoký(198) a štíhlý, tak jemu to spíše prospěje;-):-)).
Tak mě teď napadá, že jsme vlastně stvořili nový recept...oříškové perníčky:-O:-D.

Iness:Tak to je povedené, dcera s tatínkem se pere o sladké a maminka zastává roli rozhodčí s píšťalkou :-):-D:-))

Iness:Já myslím, že by se vůbec nic nestalo, část mouky nahradit mletými oříšky, ale moc bych jich tam zase nedávala, protože kde je hodně ořechů, tak těsto se rádo roztéká a zvětšuje na objemu ;-)

yanull:No z toho mám také obavy:-//...neboť v čem je cukr to dcera sež...e :-O:-D a nejen dcera, ona se o to pere s manželem :-D:-D.

rebeka:Ale to já přeci víííííím :-D. Ikdyž perníčky s oříšky by nemusely být špatné:-//:-D.

Tématické fráze:
změknutí perníčků, perníčky s kypřícím práškem, perníčky, s kypricim praskem, nej perníčky, oříškové perníčky, nejlepší poleva na perníčky, perníčky s kypřícím práškem do perníku, jak zmeknou pernicky, za jak dlouho změknou perníčky, kdy změknou perníčky, pernicky s praskem do perniku, perníčky s práškem do pečiva, velikonoční perníčky bez rozležení, perníčky našich perníkářek, jak na změknutí perníčků, jak spravne pect pernicky, perníčky s oříšky, nejlepsi pernicky, na změknutí perníčků, recept na perníčky s kypřícím práškem do perníku

Suroviny:
mouka hladká, cukr krupice, máslo, med, kakao, vejce, koření hřebíček, skořice mletá, kypřící prášek do pečiva, prášek do perníku, sůl, bílek, cukr moučkový

Přidat fotografie receptu