Perníčky dle paní učitelky

Suroviny

60 -75 dkg hladké mouky 00
25 dkg cukru krupice
25 dkg másla
25 dkg medu
5 dkg kakaa – holandské raději ne
2 celá vejce
asi 3 tlučené hřebíčky
1/2 kávové lžičky mleté skořice
1/2 prášku do pečiva
1 prášek do perníku
špetka soli
Na polevu:
1 bílek
15 dkg cukru moučka

Postup přípravy receptu

  1. Do kastrolku nejprve dáme cukr a kakao a to mezi sebou promísíme. Pak k tomu přidáme máslo, med, vše dáme do vodní lázně a rozpouštíme. Do vychladlé směsi nebo jen velmi mírně vlažné, zamícháme 2 vejce.

  2. V míse nebo na vále promícháme mouku s kypřícím práškem a práškem do perníku, špetkou soli a rozpuštěnou směsí zaděláme těsto. Necháme v chladu odpočinout, ne moc dlouho, max. 30 minut.

  3. Pak vyválíme plát těsta, vysoký ¾ cm a z něj vykrajujeme libovolné tvary, které krátce upečeme ve vyhřáté troubě. Perníčky můžeme potřít po upečení rozšlehaným vajíčkem, jsou lesklejší, ale když je nepotřeme, tak na nich zase lépe drží poleva na zdobení.

  4. Polevu uděláme tak, že 2x přes sítko prosejeme moučkový cukr a pak třeme s bílkem, nejlépe vařečkou, poctivě, až se cukr rozpustí a poleva je hezky hustá. Můžeme přikápnout trochu citronové šťávy nebo rumu a aby nevysychala, tak ji po utření přendáme do menší misky a tu přikryjeme vlhkou utěrkou, aby se na ní nedělal škraloup.

  5. Ozdobené perníčky necháme dobře zaschnout a pak je uložíme nejlépe do plechové dózy k rozležení.

Poznámka od kuchařky

Tento recept mám ve své "sbírce" téměř 30 let,dostala jsem ho od jedné paní učitelky, která ho přivezla z kurzu od paní perníkářky. Dávám ho sem pro začátečníky, protože i já jsem začínala s různými recepty, ale tento je u nás - a komu jsem ho dala,velmi oblíbený. Těsto vůbec nelepí, krásně se vyvaluje, díky máslu a medu je velmi chutné a voňavé. Nebudu za něj "agitovat", ale věřím, že kdo tyto perníčky upeče, nebude litovat. Sice je trošku nákladnější na suroviny, ale ta chuť za to stojí. Pokud můžu doporučit, nenahrazujte máslo herou nebo jinými umělými tuky.

P.S. Fotka je už 7 let stará, zdobení není žádné krajkoví, ale tenkrát zdobila dcerka a měli jsme rozpečeno našich 30 druhů cukroví, tak nebyl čas na velké krášlení :-))

Navíc už v neděli bude sv. Martina, kdy se kouří z komína a tak myslím, že na pečení perníčků a jejich uležení, tedy pokud k této fázi vůbec dojde, nastává ten správný čas :-)

Komentáře k receptu Perníčky dle paní učitelky

  • srettka srettka

    Oilily: Jaké si zvolila máslo? To je také hodně důležité,protože v některých bývá moc vody.Podle mne tam muselo být něčeho víc, aby těsto teklo.

    Odpovědět

  • yanull yanull(autor receptu)

    Oilily: Že se Vám perníčky nepovedly, mě opravdu mrzí, pekla jsem je už mnohokrát a nikdy se mi to, co popisujete, nestalo. Neodvážila bych sem dát recept, který se nepodařil, aby na něm "pohořeli" ostatní. Nevím, jakou jste měla mouku, kvalita medu je také rozhodující, je ho tam dost, je třeba brát na vědomí i dobu odležení. Je mi líto, že jste zklamaná, ale opravdu to není moje vina. Za tento recept, i ostatní, které tu mám, opravdu ručím.

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    Oilily: Autorka v receptu zdůrazňuje, že nenechávat odležet dlouho, max. 30 minut - možná tu paseku udělalo to odležení přes noc?

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Oilily: netrap se tím, upečné perníčky umel nebo rozdrť a udělej z nich kuličky;-)
    https://www.toprecepty.cz/recept/24356-pernikove-k...

    Odpovědět

  • Oilily Oilily

    Oilily: tak tento recept uz NIKDY!!!! Testo se lepilo a skoro hned po vyndani z lednice ,,teklo,,
    Pri peceni se vse rozlilo v patvar takze cela varka je haji???? dcera byla smutna ale aspon par kousku mame...a to nepisu o koreni do perniku a chuti:no::-(( takze pernicky uz nikdy pect nebudu,skoda casu prace i penez:-//
    Delala jsem ho presne dle navodu

    Odpovědět

  • Oilily Oilily

    Jak dlouho se pecou a na kolik stupnu?? Nikde nebylo psano kdy dat hrebicek,nechala jsem pres noc odlezet tak uvidime:-)

    Odpovědět

  • yanull yanull(autor receptu)

    fb.lib: Holandské kakao je dost tmavé a perníčky hodně obarví, neosvědčilo se mi. Na rozležení by mělo stačit 14 dní, ale svěřím se s vlastní zkušeností. Jedny Vánoce jsem je měla rozdělené do několika plechových krabic a jednu z nich jsem našla asi týden při velikonočním úklidu. Když jsem je objevila, tak mě napadlo, že je namočím slepicím a ony byly nejlepší;-):-p. Tudíž doba rozležení se různí: 14 dní až 3 měsíce ;-):-):-K

    Odpovědět

  • fb.lib fb.lib

    Škoda že už mám jedny perníky upečený a na druhý zadělaný ,ale určo vyzkouším,třeba na velikonoce.Podle surovin bude kvalita a množství odpovídat ceně tak že vůbec nejsou drahé.Jen by mě zajímalo jak se dlouho musí rozležet a proč né Hollandské kakao?Díky :yes::-K

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Jani, jsou nádherné:yes:, ale když já na to zdobení tááák nejsem...

    Odpovědět

  • yanull yanull(autor receptu)

    Anna Kocikova:Děvčata, ještě jednou děkuji a myslím si Aničko, že anální alpinismus nám tu není zapotřebí;-):-):-K:-K:-))

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Receptík na tyto moc krásné perníčky se mi líbí:-Ka doufám,že i když péci nebudu,ale bodíkem ohodnotím,že to nebude považováno za"vlezdoprdelství";-):-D+17:yes::-K

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Moc hezké:yes:

    Odpovědět

  • yanull yanull(autor receptu)

    Děkuji všem děvčatům za hezké komentáře a bodové hodnocení, pokud vyzkoušíte, určitě budete perníčky příjemně překvapeny:-K:-K:-K.

    Odpovědět

  • aisha aisha

    Pekny recept, hezke zdobeni..pernicky jsou u nas v oblibe, takze rada vyzkousim..:yes::yes:

    Odpovědět

  • Hanysek Hanysek

    Tak jsem se navnadila,že mám chuť se do nich zítra pustit :-K -teda jako do pečení. Na změknutí perníčků je dobré dát k nim do krabice(dozy) rozkrájené jablíčka.
    Jinak zdobení cik cak provozuji už asi 2 roky a je to úžasné :-D:-D

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: změknutí perníčků perníčky s kypřícím práškem perníčky, s kypricim praskem nej perníčky oříškové perníčky nejlepší poleva na perníčky perníčky s kypřícím práškem do perníku jak zmeknou pernicky za jak dlouho změknou perníčky kdy změknou perníčky pernicky s praskem do perniku perníčky s práškem do pečiva velikonoční perníčky bez rozležení perníčky našich perníkářek jak na změknutí perníčků jak spravne pect pernicky perníčky s oříšky nejlepsi pernicky na změknutí perníčků recept na perníčky s kypřícím práškem do perníku