Suroviny
Porce: 4-6
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 9 368 kJ / 2 239 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 180,60 g |
| Tuky | 120,00 g |
| Vláknina | 0,00 g |
| Cholesterol | 480 mg |
| Sodík | 8,01 g |
| Sůl | 20,00 g |
| Sacharidy | 61,90 g |
Postup přípravy
Krok 1: Caquelon (keramicka nadoba na fondue) poradne vymazeme rozkrojenym cesnekem.
Krok 2: Vsypeme syr smichany s Maizenou, pridame bile vino a citronovou stavu. Michame az bude syr tekute konzistence. Pokud se bude zdat prilis tekute, vsypavat opatrne Maizenu. Fondue musi drzet na chlebu a nemelo by byt ani prilis tekute ani prilis huste :-).
Krok 3: Pridame tresnovici. Pokud jsou stolovnici i deti, tak se da nahradit bile vino i bezalkoholovym jabcakem (jablkove vino) nebo i jablkovym mostem. Podavame s bilym chleben nakrajenym na 3x3x3 cm. Podavame s vinem - v zadnem pripade s pivem !!! Nejlepe si opatrite fondue set s keramickou nadobou, varianta je treba ohrivatko na kavu/caj ktere funguje na 2-3 cajove svicky.
Zveřejněno 17. 10. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Fondue sýrové - základní recept
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/M1nB
Moje poznámka
Fondue sýrové - základní recept
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/M1nB
Nejnovější recepty
Listové těsto na 3 způsoby
Přidáno před 2 hodinami
Vánočka podle Mirky van Gils Slavíkové
Přidáno před 16 hodinami
Sladké snídaňové briošky
Přidáno před 17 hodinami
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno před 17 hodinami
Piškotový dort s tvarohovým krémem vhodný pro žlučníkáře
Přidáno před 19 hodinami
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno 24. 12. 2025 20:05:10
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Panenka pečená v pepřové omáčce
markuschka79 před 1 hodinou
Zelňačka (klasika)
Darwin před 1 hodinou
Bílková bábovka
Pavluska75 před 1 hodinou
Klobásníky
Krista56 před 2 hodinami
Svíčková na smetaně
HarryHole před 3 hodinami
Kynuté ovocné knedlíky
o.d před 3 hodinami
Jednoduché langoše
o.d před 3 hodinami
Klasické křupavé domácí rohlíky
o.d před 3 hodinami
Gulášová polévka
o.d před 3 hodinami
Tématické fráze:
fondue recept,
fondue recepty,
sýr na fondue,
recepty na fondue,
recept fondue,
recept na fondue,
fondue sýr,
sýrová omáčka na fondue,
recepty fondue,
syr fondue,
sýrová omáčka fondue,
fondue,
nádoba na fondue,
sýrové recepty,
jak udělat fondue,
sýrové fondue v chlebu,
elektrické fondue,
syr do fondue,
fondue kuchařka,
sýr na fondue recept
Suroviny:
česnek,
víno bílé,
šťáva citronová,
sýr strouhaný,
škrob kukuřičný,
třešňovice,
ořech muškátový,
pepř
Komentáře (10)
Nádoba na fondue sa najprv vytrie strúčikom cesnaku.Až potom sa vsype strúhaný syr a šťava a mieša sa, podlieva bielym suchým vínom podľa potreby. Pomaly syr tavíme.
Na 800 g syra je 3 dl vína málo. Na 1 osobu počítajte so 150 g syra, viac nedokážete zjesť, pretože sa používa syr s vysokým obsahom tuku a je to veľmi sýte.
Keď je syr úplne roztopený a je z toho hladká omáčka, vmieša sa v troche vody rozmiešaná lyžička škrobu. Nakoniec sa vmieša 0,5 dl čerešňovice. Slivovicu nepoužívajte, je veľmi aromatická a prehluší chuť syra.
Pre stolovníkov nachystáme do misiek kocky bieleho chleba, ktorý si napichujú na špeciálne vidličky, namáčajú do syrového fondue, obtočia omáčku okolo chleba a šup do pusy.
Celý obrad prípravy fondue sa robí pred hosťami, ktorí sedia pri stole, popíjajú biele víno a debatujú.
V žiadnom prípade do fondue nepatrí jabčák
Pokiaľ si chcete opatriť "fonduovač", opatrite si elektrický s termostatom.
Najlepší je ten spodok, ktorý sa vám prichytí na dno a treba ho vyškrabať.