Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoční celozrnné jidáše

Toto sladké pečivo z kynutého těsta podáváme na Zelený čtvrtek. Dle tradic přináší pevné zdraví, pokud se sní za svítání. Jidáše ozdobíme ořechy nebo rozinkami a upečeme dozlatova.

Hodnocení receptu je 4,3 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Kriss Kriss

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 20 min bez doby kynutí

40 min (20 min příprava + 20 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 10 kusů

10kusů

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 149 kJ /
1 948 kcal
Bílkoviny62,88 g
Tuky75,35 g
Vláknina16,00 g
Cholesterol 1,08 g
Sodík 290 mg
Sůl0,61 g
Sacharidy246,48 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z droždí, cukru a mléka uděláme kvásek. Než kvásek vzejde, v míse smícháme obě mouky. Krok 2: Jakmile je kvásek hotový, přidáme ho k moukám a vložíme ostatní suroviny. Vypracujeme těsto, které necháme kynout. Krok 3: Po vykynutí tvoříme jidáše různých tvarů. Vždy z kousku těsta utvoříme válečky, které různě smotáváme dle fantazie. Krok 4: Jidáše poklademe na plech vyložený pečicím papírem, potíráme rozšlehaným vejcem, případně zdobíme ořechy, rozinkami či jinými ingrediencemi. Krok 5: Jidáše necháme ještě cca 20 minut kynout na plechu. Troubu včas rozpálíme na 180-200 °C. Krok 6: Poté je pečeme asi 20 minut.

TIP: Jak poznat dobře vykynuté těsto

Zveřejněno 30. 3. 2013

Poznámka autorky Kriss

Jidáše mi "nevyskočily" tak, jak jsem na to u kynutého těsta zvyklá, takže jsem si v první chvíli myslela, že z toho budou nevykynuté placky, nicméně výsledek je přepychový, takže se neděste toho, když vám těsto nenakyne zrovna tak, jak na to býváte zvyklí u jiných receptů.

http://fitkriss.blogspot.cz/2013/03/velikonocni-ce...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vxog

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vxog

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

:yes::yes::yes: Také ukládám, a už se těším, až vyzkouším:-p hezké Velikonoce všem kuchaříkům :-))

To si ukládám a vyzkouším, protože se mi recept líbí:yes:+

Taky se mi líbí:-p:yes: +3

Pěkné je máš :yes:

Hezký receptík, ukládám:yes::yes:

Tématické fráze:
jidáše z celozrnné mouky, velikonoční beránek z celozrnné mouky, kváskové jidáše, když nenakyne těsto, babicovy dobroty 30.03.2013 recepty, jidase z kvaskoveho testa, jidáš z celozrnné mouky, jidáše z celozrnné z hladké mouky, jidáše z celozrnné bez mouky, jidáše se sušených kvasnic, velikonoční jidáše recept, jidášez chlebové mouky, kváskový jidáši, jidáše z celozrnného těsta, jidáši z celozrnné mouky, recepty na velikonoce ce, jidas z kvasnic, jidáše z celozrné mouky, velikononoční jidáše celozrnné sušené droždí, kynuté jidáše celoznné

Suroviny:
mouka celozrnná, mouka hladká, cukr třtinový, máslo, mléko, kvasnice, citron, žloutek, vejce, vejce, ořechy, rozinky

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu