Žloutkové věnečky
Žloutkové věnečky jsou jedním z klasických drobných moučníků, který mají rádi snad všichni. Z odpalovaného těsta upečeme věnečky, které po proříznutí plníme máslovým krémem s chutí lehce rumovou. Před servírováním stačí jen pocukrovat.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 14 703 kJ / 3 514 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 104,66 g |
Tuky | 155,17 g |
Vláknina | 9,30 g |
Cholesterol | 1,72 g |
Sodík | 962 mg |
Sůl | 2,46 g |
Sacharidy | 420,09 g |
Postup přípravy
Krok 1: Ve vodě rozpustíme tuk - nesmí vařit a vsypeme mouku. Rychle mícháme, aby nevznikly pucky.
Krok 2: Do ještě vlažného těsta vmícháme jedno vajíčko po druhém, přisypeme prášek do pečiva - nemusí být ani celá lžička.
Krok 3: Těsto naplníme do cukrářského sáčku s větší špičkou a na plech tvoříme věnečky (když se dělají malé, cca 3 cm průměr, je jich okolo 45-50 kusů).
Krok 4: Pečeme ve vyhřáté troubě cca 180 °C, troubu nesmíme 15 minut otevírat, věnečky by klesly. Poté ještě asi 10 minut pečeme v lehce pootevřené troubě.
Krok 5: Po vychladnutí rozřízneme a plníme krémem.
Krok 6: Krém: mléko, žloutky, cukr a hrubou mouku uvaříme v hustý krém. Musíme dobře míchat, i po uvaření promícháme, aby se netvořila krusta.
Krok 7: Do vlažného krému vhodíme kousek másla velký jako vlašský ořech, zamícháme a přidáme rum - nemusí se šetřit.
Krok 8: Stačí pocukrovat nebo můžeme věnečky potřít bílkovou polevou.
Zveřejněno 3. 3. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Žloutkové věnečky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2kjP
Moje poznámka
Žloutkové věnečky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2kjP
Nejnovější recepty
Hranolky z košťálu brokolice
Přidáno před 5 hodinami
Rebarbora v karamelu na cokoliv
Přidáno před 18 hodinami
Rychlý jahodovo-reveňový koláč
Přidáno před 20 hodinami
Tvarohové knedlíky s jahodovým pyré a praženou strouhankou
Přidáno 11. 6. 2025 10:27
Domácí meduňkový sirup
Přidáno 11. 6. 2025 07:02
Jahodová palačinková roláda
Přidáno 11. 6. 2025 07:02
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Tvarohový koláč s ovocem (třešněmi)
Amera před 46 minutami
Smoothie s jablkem a nektarinkou
Valis před 2 hodinami
Královské žampiony
Valis před 2 hodinami
Zelnačka podle mojí maminky
limosek před 3 hodinami
Bezlepková bublanina s jahodami
KamBri před 11 hodinami
Tvarohové muffiny s ovocem
Nata83 před 15 hodinami
Rebarbora v karamelu na cokoliv
Hella před 17 hodinami
Luxusní a rychlý makovník
OhHelloThere před 20 hodinami
Dušená krkovice s kedlubnovým zelím
Sahula před 20 hodinami
Tématické fráze:
poleva na věnečky,
věnečky recept,
krem do žloutkových věnečků,
recept na věnečky,
poleva na věnečky recept,
krém do věnečků,
bílková poleva na věnečky,
krem na venecky,
zloudkove venecky,
věnečky,
žloutkový krém,
recept věnečky,
žloutkový věneček,
větrníky recept,
recepty věnečky,
peceme venecky,
recepty na věnečky,
krem do žloutkové věnečky,
věnečky a větrníky,
žloutková šlehačka
Suroviny:
voda,
tuk hera,
mouka hladká,
vejce,
prášek do pečiva,
krém,
mléko,
žloutek,
cukr moučkový,
mouka hrubá,
máslo,
rum
Komentáře (23)
Děkuji
25 dg práškového cukru (2 x prosívám), přidat 2-3lžíce horké vody a přidáme 2 lžíce citronové šťávy. Třít nejméně 10 minut, až poleva zbělá.