Chlebohousky alias chlebánky

isindy Kuchařka: isindy

Slané pečivo 36 názorů

Suroviny

3 hrnky hladké mouky
1/4 lžičky sušeného droždí
3 lžičky soli
1,5 hrnku vody
na posypání
kmín
sezamová semínka
hrubá sůl
dle chuti
Recept si zatím oblíbilo 33 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Mouku smísíme ve větší míse se solí a droždím, vlijeme vodu a dobře promícháme. Mísu přikryjeme potravinovou fólií a uložíme na 12 hodin na teplé místo.

  2. Po 12-ti hodinách těsto 2-3 x znásobí svůj objem a je stále řídké a lepivé, to je v pořádku :-) Těsto vyškrábneme pomocí stěrky na pomoučněnou plochu, několikrát přehneme a obalíme v mouce a nožem rozdělíme na 8-12 dílků, záleží, jak velké chlebánky chcete.

  3. Jednotlivé dílky nehňácáme, ale jen zlehka okoulíme v mouce, vytvarujeme cosi alespoň vzdáleně podobné bochánku, uložíme na plech s pečicím papírem a posypeme solí, kmínem či semínky (doporučuje se namočit předem na chvíli, aby tak rychle na povrchu nehnědla a nehořkla - teda - semínka, ne ta sůl :-D) a necháme dalších 10-30 minut dokynout (ale už jsem dělala i bez tohoto mezikroku a výsledek byl stejný - prostě šup rovnou do trouby).

  4. Pečeme v troubě předehřáté na 200°C cca 20 min., je třeba hlídat ke konci barvu, každá trouba si dělá, co chce :)

Poznámka

Zdroj: www.muffinarium.cz

jedná se vlastně o jiné použití mediálně známého těsta na chléb bez hnětení, jen po prohlédnutí místních receptů jsem zjistila, že nápad na využití do menšího pečiva tu nikdo pro inspiraci ostatním nedal - a také je menší množství droždí (obvykle uvádíte 1 lžička, mně stačí 1/4 lžičky :-) ), tak snad nebude recept na závadu :-)

jo a přidala jsem sůl, oproti původnímu receptu z 1,5 lžičky na 3 lžičky, mám raději pečivo výraznější chuti.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 714 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Chlebohousky alias chlebánky

  • Ingrid Ingrid(neregistrovaný)

    Isindy ahoj, tvoj recept vyzera naozaj uzasne, ale mne cesto vobec nenakyslo. Nemas pre mna nejaku radu?

    Odpovědět

  • NADEI NADEI

    Měla jsem trochu obavy,ale úplně zbytečně :-D dopadlo to na výbornou,dovolím si přidat fotečku a bodík :yes: Do těsta jsem přidala trošku otrub a slunečnicová semínka,prostě paráda hned hotová :-p Díky za super recept

    Odpovědět

  • kamila29 kamila29

    isindy: Děkuji za odpověď, to by těm mým kobylkám mohlo stačit z jedné dávky :-)).

    Odpovědět

  • isindy isindy(autor receptu)

    kamila29: záleží na velikosti, já udělala tusím 1 plech, 9 ks - ale byly poměrně velké

    Odpovědět

  • kamila29 kamila29

    Chtěla bych zkusit, zatím jsem pekla pouze chleba bez hnětění - kolik je z tohoto množství cca kusů?

    Odpovědět

  • isindy isindy(autor receptu)

    danielle72: budu se těšit ;-)

    Odpovědět

  • danielle72 danielle72(moderátorka)

    isindy: Díky za bleskovou odpověď;-) Těsto čeká na ráno, musela jsem improvizovat, hladké mouky bylo doma téměř méně než málo, tak je tam jen asi půl hrnku hladké, 1,5 hrnku polohrubé a hrnek žitné. Děj se vůle boží:-) Když to dopadne, přidám i fotky.

    Odpovědět

  • isindy isindy(autor receptu)

    danielle72: já myslím, že by to šlo určitě ;-)

    Odpovědět

  • danielle72 danielle72(moderátorka)

    :yes::yes::yes: Já už si párkrát říkala, že bych z toho těsta na chléb bez hnětení udělala minibochánky jako na polévkovou misku. Ale odrazovalo mě to, že nemám tři stejné nádoby s pokličkami. Tohle je fajn nápad, když se nemusí předehřívat ani trouba, ani hrnce. Chlebánky vypadají kouzelně:-K;-). Jen bych tam možná zkusila dát čtvrtinu žitné hladké mouky, místo klasické bílé, šlo by to, že?

    Odpovědět

  • isindy isindy(autor receptu)

    rebeka: nádhera, Naďo :-):yes:

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    isindy: díky za inspiraci a recept:-K před chvilkou dopečeno, prsty jsem si opálila, jak jsem chutnala...:-D:-D s domácím máslíčkem a solí to prostě nemá chybu:yes::yes: Mouku jsem dala: po hrnku hladké, polohrubé a žitné chlebové. Přidala jsem chlebové koření a těsně před koncem pečení jsem bobany pocákala slanou vodou. Posílám bodík a foto, jestli neva:-K

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    Perfektní, skvělé, vyzkouším,taky mám obavy, aby mi nevznikla tvrdá hrouda čehosi, jako píše Andrea, no snad ne, ale podle popisu se zdá, že to dopadne:-), dobře, dám si na to den pro sebe jen;-):-K:yes::yes::yes::-p

    Odpovědět

  • Blanka Blanka(neregistrovaná)

    URČITĚ O VÍKENDU UPEČU.

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Páni,Isi,ty jsou nádherné:-Ka určitě moc dobré,mňam:-p:yes::-K

    Odpovědět

  • isindy isindy(autor receptu)

    díky všem :-K, jsem ráda, že se líbí a snad i upečete ;-) podle slibu dodávám fotky z průběhu zpracování, tentokrát jsem do těsta dala ještě hrst předsmažené cibule :-)

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: chlebánky rychlé chlebánky žitné chlebánky chlebánky recept minibochanky muffinarium recept na chlebánky kvaskove chlebanky chlebanky recepty mufinarium muffinarium.cz pečeme chlebánky chlebohousky-recept chlebanky z trouby chlebanek top recept na chlebanky velké chlebánky hruska 29 .4 .2018 lneny chleba kolik prstů je na trhací hrnec domácí chlebánky