Chlebohousky alias chlebánky

Suroviny

3 hrnky hladké mouky
1/4 lžičky sušeného droždí
3 lžičky soli
1,5 hrnku vody
na posypání
kmín
sezamová semínka
hrubá sůl
dle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Mouku smísíme ve větší míse se solí a droždím, vlijeme vodu a dobře promícháme. Mísu přikryjeme potravinovou fólií a uložíme na 12 hodin na teplé místo.

  2. Po 12-ti hodinách těsto 2-3 x znásobí svůj objem a je stále řídké a lepivé, to je v pořádku :-) Těsto vyškrábneme pomocí stěrky na pomoučněnou plochu, několikrát přehneme a obalíme v mouce a nožem rozdělíme na 8-12 dílků, záleží, jak velké chlebánky chcete.

  3. Jednotlivé dílky nehňácáme, ale jen zlehka okoulíme v mouce, vytvarujeme cosi alespoň vzdáleně podobné bochánku, uložíme na plech s pečicím papírem a posypeme solí, kmínem či semínky (doporučuje se namočit předem na chvíli, aby tak rychle na povrchu nehnědla a nehořkla - teda - semínka, ne ta sůl :-D) a necháme dalších 10-30 minut dokynout (ale už jsem dělala i bez tohoto mezikroku a výsledek byl stejný - prostě šup rovnou do trouby).

  4. Pečeme v troubě předehřáté na 200°C cca 20 min., je třeba hlídat ke konci barvu, každá trouba si dělá, co chce :)

Poznámka od kuchařky

Zdroj: www.muffinarium.cz

jedná se vlastně o jiné použití mediálně známého těsta na chléb bez hnětení, jen po prohlédnutí místních receptů jsem zjistila, že nápad na využití do menšího pečiva tu nikdo pro inspiraci ostatním nedal - a také je menší množství droždí (obvykle uvádíte 1 lžička, mně stačí 1/4 lžičky :-) ), tak snad nebude recept na závadu :-)

jo a přidala jsem sůl, oproti původnímu receptu z 1,5 lžičky na 3 lžičky, mám raději pečivo výraznější chuti.

Komentáře k receptu Chlebohousky alias chlebánky

  • Ingrid Ingrid(neregistrovaný)

    Isindy ahoj, tvoj recept vyzera naozaj uzasne, ale mne cesto vobec nenakyslo. Nemas pre mna nejaku radu?

    Odpovědět

  • NADEI NADEI

    Měla jsem trochu obavy,ale úplně zbytečně :-D dopadlo to na výbornou,dovolím si přidat fotečku a bodík :yes: Do těsta jsem přidala trošku otrub a slunečnicová semínka,prostě paráda hned hotová :-p Díky za super recept

    Odpovědět

  • kamila29 kamila29

    isindy: Děkuji za odpověď, to by těm mým kobylkám mohlo stačit z jedné dávky :-)).

    Odpovědět

  • isindy isindy(autor receptu)

    kamila29: záleží na velikosti, já udělala tusím 1 plech, 9 ks - ale byly poměrně velké

    Odpovědět

  • kamila29 kamila29

    Chtěla bych zkusit, zatím jsem pekla pouze chleba bez hnětění - kolik je z tohoto množství cca kusů?

    Odpovědět

  • isindy isindy(autor receptu)

    danielle72: budu se těšit ;-)

    Odpovědět

  • danielle72 danielle72

    isindy: Díky za bleskovou odpověď;-) Těsto čeká na ráno, musela jsem improvizovat, hladké mouky bylo doma téměř méně než málo, tak je tam jen asi půl hrnku hladké, 1,5 hrnku polohrubé a hrnek žitné. Děj se vůle boží:-) Když to dopadne, přidám i fotky.

    Odpovědět

  • isindy isindy(autor receptu)

    danielle72: já myslím, že by to šlo určitě ;-)

    Odpovědět

  • danielle72 danielle72

    :yes::yes::yes: Já už si párkrát říkala, že bych z toho těsta na chléb bez hnětení udělala minibochánky jako na polévkovou misku. Ale odrazovalo mě to, že nemám tři stejné nádoby s pokličkami. Tohle je fajn nápad, když se nemusí předehřívat ani trouba, ani hrnce. Chlebánky vypadají kouzelně:-K;-). Jen bych tam možná zkusila dát čtvrtinu žitné hladké mouky, místo klasické bílé, šlo by to, že?

    Odpovědět

  • isindy isindy(autor receptu)

    rebeka: nádhera, Naďo :-):yes:

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    isindy: díky za inspiraci a recept:-K před chvilkou dopečeno, prsty jsem si opálila, jak jsem chutnala...:-D:-D s domácím máslíčkem a solí to prostě nemá chybu:yes::yes: Mouku jsem dala: po hrnku hladké, polohrubé a žitné chlebové. Přidala jsem chlebové koření a těsně před koncem pečení jsem bobany pocákala slanou vodou. Posílám bodík a foto, jestli neva:-K

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    Perfektní, skvělé, vyzkouším,taky mám obavy, aby mi nevznikla tvrdá hrouda čehosi, jako píše Andrea, no snad ne, ale podle popisu se zdá, že to dopadne:-), dobře, dám si na to den pro sebe jen;-):-K:yes::yes::yes::-p

    Odpovědět

  • Blanka Blanka(neregistrovaná)

    URČITĚ O VÍKENDU UPEČU.

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Páni,Isi,ty jsou nádherné:-Ka určitě moc dobré,mňam:-p:yes::-K

    Odpovědět

  • isindy isindy(autor receptu)

    díky všem :-K, jsem ráda, že se líbí a snad i upečete ;-) podle slibu dodávám fotky z průběhu zpracování, tentokrát jsem do těsta dala ještě hrst předsmažené cibule :-)

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: chlebánky rychlé chlebánky žitné chlebánky chlebánky recept minibochanky muffinarium recept na chlebánky kvaskove chlebanky chlebanky recepty mufinarium muffinarium.cz pečeme chlebánky chlebohousky-recept chlebanky z trouby chlebanek top recept na chlebanky velké chlebánky hruska 29 .4 .2018 lneny chleba kolik prstů je na trhací hrnec domácí chlebánky