Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tuňák s citronovou omáčkou

Chřest, zapečený tuňák vonící po tymiánu a krémová citronová omáčka - tato kombinace vás jistě nadchne. Jídlo chutná skvěle a nazdobené citronem a větvičkou rozmarýnu lahodí i očím.

Hodnocení receptu je 3,9 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Alingaa

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 30 min + doba nasolení tuňáka

50 min (20 min příprava + 30 min tepelná úprava, + doba nasolení tuňáka)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 412 kJ /
1 294 kcal
Bílkoviny61,98 g
Tuky99,99 g
Vláknina2,07 g
Cholesterol 363 mg
Sodík 307 mg
Sůl0,76 g
Sacharidy35,41 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Zhruba 4 hodiny před pečením připravíme tuňáka tak, že ho po obou stranách osolíme a opepříme. Krok 2: Po 4 hodinách tuňáka vložíme do zapékací mísy a přelijeme ho olivovým olejem. Navrch položíme větvičku rozmarýnu. Krok 3: Mísu zakryjeme a pečeme zakryté asi 15 minut při 250 °C. Krok 4: Mezitím do hrnce nalijeme smetanu, do ní najemno nastrouháme kůru z půlky citronu a přidáme lžíci medu. Zahřejeme. Pomocí metličky směs na plotně vyšleháme a v okamžiku varu odstavíme z plotny. Krok 5: Poté přidáme žloutek a vyšleháme. Nakonec do omáčky přidáme máslo, nalijeme šťávu z půlky citronu a trochu osolíme. Vyšleháme a necháme odstát. Krok 6: Víko mísy s tuňákem odklopíme a pečeme ještě asi 5 minut, než ryba na okrajích zhnědne. Krok 7: Mezitím vhodíme do vroucí vody chřest a necháme jej projít varem 3 minuty. Krok 8: Přes malý cedník procedíme na talíř omáčku, na ni uložíme plátek tuňáka a na stranu položíme chřest jako přílohu. Nazdobíme citronem a větvičkou čerstvého rozmarýnu.

TIP: Nejlepší recepty s chřestem

Zveřejněno 20. 9. 2009

Poznámka autorky Alingaa

Kdo nemá rád chřest, může jako přílohu použít malé vařené brambůrky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/L8Kr

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/L8Kr

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (13)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Dneska budu dělat omáčku k lososu;-), máme ji moc rádi:yes:

Použila jsem tu citronovou omáčku na pstruha - je moc dobrá, neprávem zapomenutý recept, ostatně jako mnohé starší:-) Přidala jsem fotku. Využila jsem i dobrou radu - možná odsud - mít citrony v mrazáku a pak je celé strouhat;-)

super:-p

Zdravím Vás, je tam malá nesrovnalost - v seznamu surovin pro omáčku není o vejcích žádná zmínka, ale podle postupu máme přidat do omáčky žloutek:-O

Ta citronová omáčka je s tím tuňákem naprosto úžasná lahůdka. :-p

A jéj, tenhle recept mi unikl - v citronové omáčce nevidím nic, proč by nešla i ke slaným pokrmům - ale tady záleží na chuti každého, to je fakt ;-):-p:yes::yes:

Tak jsem to uvařila, akorát místo chřestu jsem si udělala brokolici v páře. Všechno bylo skvělé, hlavně citronová omáčka (dokonalost sama), ale zkombinované vše dohromady mi to už tak skvělé nepřišlo. Citronovou omáčku bych spíše viděla u něčeho sladkého - nevím lívance, zmrzlina, ale k tuňáku mi prostě nešla. Jinak ale dobré ;-)

Tohle bych chtěla strašně ochutnat. Vypadá to náramně.:-p :yes:

Tuňák je vynikající a už jsme ho dlouho neměli - také není nejlevnější ;-). No a s chřestem...:-p nemůže být jiný, než výborný!!! Takže ukládám...

co sa tyka chrestu....ja by som si ho rozhodne nevymenila....skor by som vymenila rybu ;-)...ale to je bohuzial len moja chyba ze nejem ryby:-/

Tématické fráze:
citrónová omáčka k rybě, tuňák recept, citronová omáčka k lososu, tuňák recepty, citronová omáčka na rybu, omáčka k tuňákovi, citronová omácka na ryby, recept tuňák, tuňák s omáčkou, tuňák, citrónová omáčka ke steaku, omacka k tunaku, recept na tunaka, omáčka na tuňáka, ryba s citronovou omackou, recept na přípravu tuňáka, příprava tuňáka, omáčka k rybe, losos s citrónovou omáčkou, tunak pohlreich

Suroviny:
tuňák, olej olivový, rozmarýn, chřest, sůl, pepř mletý, citron, smetana ke šlehání, žloutek, med, máslo, sůl, rozmarýn, citron

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu