Cukrové sušenky
Cukrové sušenky jsou jednoduché, ale neodolatelné. Křehké, voňavé a dokonale sladké. Hodí se k odpolední kávě, jako drobný dárek i jako základ pro vánoční zdobení. Můžete přidat citronovou kůru, vanilku nebo barevné polevy.
Suroviny pro 1 dávka
40 kusů
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 9 502 kJ / 2 271 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 35,53 g |
| Tuky | 145,56 g |
| Vláknina | 6,00 g |
| Cholesterol | 678 mg |
| Sodík | 144 mg |
| Sůl | 0,31 g |
| Sacharidy | 201,70 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mouku se smetanou a na kousky pokrájené máslo pokojové teploty zpracujeme a dáme do lednice zatuhnout alespoň na 30 minut, ideálně ale přes noc.
Krok 2: Troubu včas vyhřejeme na 150 °C (horkovzduch). Plech vyložíme papírem na pečení.
Krok 3: Těsto vyválíme asi na 3-5 mm a vykrájíme z něj libovolné tvary. Lépe vypadají ty s vykrojeným středem.
Krok 4: Potom jednou stranou vykoupeme ve vejci (nebo použijeme na potření mašlovačku) a touto mokrou stranou sušenky položíme do krystalového cukru. Pak je přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.
Krok 5: Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 150 °C (horkovzduch) asi 8-10 minut do zrůžovění.
Zveřejněno 15. 12. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Cukrové sušenky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QmOl
Moje poznámka
Cukrové sušenky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QmOl
Nejnovější recepty
Tyčinky se sýrem a kmínem
Přidáno před 5 minutami
Smažený candát na másle podle Marka Raditsche
Přidáno před 1 hodinou
Linecké růžičky
Přidáno před 3 hodinami
Pošírovaný siven podle Marka Raditsche
Přidáno před 3 hodinami
Slepované citronové hvězdičky podle Kamily Nývltové
Přidáno před 4 hodinami
Italské těstoviny s kuřecím masem
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Koule v rajdě - dietní a skvělé
Jan Nemec před 7 minutami
Tvarohovo-jablková bábovka
Vladka321 před 36 minutami
Linecké cukroví
jarmila58 před 41 minutami
Křupavé a chutné houstičky podle babičky
MarinetteQueen3 před 59 minutami
Kedlubnová polévka
Kajkajak před 1 hodinou
Pracny
xx_nattali_xx před 1 hodinou
Vanilkové rohlíčky
xx_nattali_xx před 1 hodinou
Perníčky
xx_nattali_xx před 1 hodinou
Koprová omáčka
RomanaMonika před 2 hodinami
Banánové brownies
Vladula92 před 2 hodinami
Tématické fráze:
perlový cukr,
sušenky krystalky,
krystalky sušenky,
cukrové sušenky uršuly klukové,
susenkove cukrovi,
věnečky sušenky recept,
vánoční cukroví uršuly klukové,
vanocni cukrovi sypane cukrem,
sušenky uršuly klukové,
arašídy v cukru recept,
recepty na cukrovku,
sušenky sypané cukrem,
cukroví krystalky,
susenky venecky,
cukroví podle ušuly klukové,
princezky sušenky,
sušenky sypané arašídy,
sušenky sypané cukrem recept,
cukroví sypané krystalovým cukrem,
vanocni pecivo ursuly klukové
Suroviny:
mouka hladká,
smetana zakysaná,
máslo,
vejce,
cukr krystal
Komentáře (18)
Toto těsto neznám a je to paráda!
Kdyby mi někdo cukroví nabídl a že je z kynutého, tak mu to sezobnu i s navijákem...
Krásně se s ním pracuje. Možná jen, kdo by chtěl koupat ve vejci tak ať si ho udělá tužší... Je ale otázne, zda by potom tak nádherně vyběhlo.
Znovu si čtu komentáře... Toto má s Arašídovými věnečky společné akorát ten, krystal
A už to vidím na Silvestra poslanu
magdalenka: gramáž toho cukru bude asi 250 g. Je lehoučký, málo se ho spotřebuje. Zjistím to a napíšu, teď do pátku nejsem doma.
Jinak jsem ráda, že se vám tenhle retro recept líbí
Prosím, ten cukor z Nemecka je polkilové alebo kilové balenie? (Dám si priniesť, ak nezabudnem.)
Dnes jsem si na zdobení http://www.labuznik.cz/recept/svycarske-vanocni-cu... dovezl "pytlík" hrubého krystalu přímo z cukrovaru
Já mám pocit, že tohle taky bylo cukroví, co se u nás dělávalo, ale já to nikdy v dospělosti nedělala. Heli, rozhodně díky za připomenutí a udělám ještě
Tieto Helline sušienky robievala pred rokmi jedna naša suseda, staršia pani. Doniesla nám ich raz a keď som sa pýtala na recept, vravela, že "len dáš dokopy múku, kyslú smotanu a maslo". Množstvo mi nevedela povedať, že "iba tak, od oka, to je jedno".
Hella,posielam bod a snáď teraz už budem mať tie pravé.
Ten "perlový cukr" se dá podomácku vyrobit tím, že roztlučete ten kostkový