Francouzský citronový koláč
Citronový koláč. Velmi oblíbený ve francouzsky mluvících zemích. Lahodná a osvěžující citronová chuť a křehké těsto spolu velmi přesvědčivě ladí. A kopec ochuceného sněhu z bílků korunuje sladkou tečkou dokonalý dezert.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 13 039 kJ / 3 116 kcal  | 
|---|---|
| Bílkoviny | 39,41 g | 
| Tuky | 144,51 g | 
| Vláknina | 9,34 g | 
| Cholesterol | 1,02 g | 
| Sodík | 654 mg | 
| Sůl | 1,50 g | 
| Sacharidy | 409,88 g | 
Postup přípravy
	Krok 1: Na vál dáme prosátou polohrubou mouku, cukr a na plátky nakrájené změklé máslo. Přidáme žloutek a vypracujeme hladké těsto. Kulatou formu vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Těsto vyválíme válečkem do požadovaného tvaru a přendáme do formy. Pomocí rukou upravíme a vytlačíme i do stran.
	Krok 2: Vidličkou propícháme a částečně předpečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C. Těsto musí být pečené jen do růžova, budeme ho ještě jednou dopékat. Troubu nevypínáme.
	Krok 3: Na krém si rozmícháme v troše vody vanilkový pudink, vlijeme do kastrolu s vodou, přidáme cukr, šťávu a kůru z citronu a uvaříme pudink. Do hotového zamícháme máslo a žloutky a ještě 1 minutu povaříme.
	Krok 4: Necháme trochu zchladnout - jen co ušleháme sníh.  Nalijeme, či spíše rozetřeme na předpečené těsto a navrch dáme ušlehané bílky. Bílky šleháme s pár zrnky soli na dvojnásobný objem, pak postupně přidáváme krupicový cukr, stále šleháme, až se budou dělat měkké špičky, nakonec zašleháme cukr moučku a škrob. Pak můžeme podle svých představ koláč ozdobit.
	Krok 5: Teplotu stáhneme na 120 °C, vložíme zpět do trouby a ještě minimálně 15-20 minut dopečeme. Troubu vypneme, otevřeme a necháme zchladnout uvnitř - pomalu.
Zveřejněno 9. 1. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
						
					
Francouzský citronový koláč
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QmLq
Moje poznámka
					
				
Francouzský citronový koláč
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QmLq
Nejnovější recepty
	
			
	
Syrečkové bramboráky
Přidáno před 42 minutami
	
			
	
Vepřová konzerva ve skle
Přidáno před 1 hodinou
	
			
	
Grónský halibut s restovanou cuketou
Přidáno před 2 hodinami
	
			
	
Rychlé šlehačkové řezy
Přidáno před 3 hodinami
	
			
	
Špekové knedlíky se zelím
Přidáno před 4 hodinami
	
			
	
	
Silný základ na omáčky podle Petra Hajného
Přidáno před 7 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
	
			
		
	
	
			
		
	
	
			
	
	
			
		
	
	
			
	
	
			
	
	
			
		
	
	
			
		
	
Nejnovější články
	
			
		
	
			
		
	
			
		
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
	
			
	
Bramborové placky ze 4 ingrediencí
Merylas před 5 minutami
	
			
	
Východňarské halušky z Porúbky od Michalovců
Merylas před 6 minutami
	
			
	
Třená buchta
Martina Veveruska před 10 minutami
	
			
	
	
Vykrajované ořechové měsíčky
@Monika před 39 minutami
	
			
	
Dvojctihodné koláčky podle Josefa Maršálka
Massa před 3 hodinami
	
			
	
Rajská omáčka s masovými kuličkami a knedlíkem
klarence před 5 hodinami
	
			
	
Bramborová kuřecí polévka
chachar před 5 hodinami
	
			
	
	
Mrkváče
ZdenaUvizlova před 7 hodinami
	
			
	
Maso po Sečuánsku
Rudisek před 7 hodinami
	
			
	
	
Margotková kolečka
Miiichiii21 před 7 hodinami
						Tématické fráze:
						
							citronový koláč, 
						
						
							citronový koláč se sněhem, 
						
						
							recept na citronovy kolac, 
						
						
							francouzky citronovy kolac, 
						
						
							citronovy kolac recept, 
						
						
							francouzsky kolac, 
						
						
							francouzský citronový dort, 
						
						
							francouský citronový kolač, 
						
						
							recept citronový koláč, 
						
						
							recepty citronový koláč, 
						
						
							citronovi kolac, 
						
						
							citronový páj, 
						
						
							francouzské pusinky, 
						
						
							francouzský citronový krém, 
						
						
							citronovy francouzky koláč, 
						
						
							kolac z citronu, 
						
						
							dobrý citronový koláč, 
						
						
							peceny citronový koláč, 
						
						
							citronovy-kolac, 
						
						
							citronový koláč v páře
						
					
						Suroviny:
						
							mouka polohrubá, 
						
						
							máslo, 
						
						
							cukr krupice, 
						
						
							žloutek, 
						
						
							sůl, 
						
						
							voda, 
						
						
							pudink vanilkový, 
						
						
							cukr, 
						
						
							máslo, 
						
						
							žloutek, 
						
						
							citron, 
						
						
							extrakt vanilkový, 
						
						
							bílek, 
						
						
							cukr krupice, 
						
						
							cukr moučkový, 
						
						
							solamyl
						
					
	
			
	
	
	
	
Komentáře (83)
Nebojte se toho, recepty od Jitky jsou vždy
Gustavo Woltmann
Irrena: tak to vraz jetště do trouby na 110 st. na 15 min, ani ji nepředehřívej
Každopádně krém velice výborný, poctivě jsem ho ochutnávala.
Všechno probíhalo bez problémů až do upečení. Pusinkám začaly jemně hnědnou vršky, tak jsem koláč vyndala a těšila se. Jenže pak se začal krém jakoby rosit, tekutiny nahoře stále přibývalo a přibývalo. Pusinky přestaly být křupavé a jsou rozměklé, na talíři po rozkrojení dortu je tekutina. Co jsem spletla?
hosta:
Předpokládám, že se koláč dopéká jen kvůli sněhové čepici a že krém by dostatečně ztuhl i bez pečení. Máš s ním tuto zkušenost? Chci ho použít na již hotový korpus.
Bodík posílám.
ta kombinace kyselého a nahoru sladkého.
Miluji sladké, ale jelikož mi zjistili intoleranci na laktózu, tak si zákusků už moc neužívám... ale tento je bez mléka a to je super