Rychlá rajská omáčka
Nasladlá chuť rajské omáčky spoustě z nás připomene dětství. S čím ji budete podávat je jen a pouze na vás, hodí se k plněným paprikám, masovým kuličkám, nebo vařenému hovězímu masu.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 2 375 kJ / 568 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 17,98 g |
Tuky | 7,67 g |
Vláknina | 4,20 g |
Cholesterol | 30 mg |
Sodík | 206 mg |
Sůl | 0,50 g |
Sacharidy | 105,80 g |
Postup přípravy
Krok 1: Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a v hrnci na rozpáleném tuku orestujeme dosklovita.
Krok 2: Přisypeme cukr, který necháme zkaramelizovat. Poté přidáme protlak a necháme probublat.
Krok 3: Přidáme bobkový list, sůl, hřebíček, nové koření, pak zalijeme asi půl litrem mléka, promícháme a necháme povařit.
Krok 4: Zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě nebo v mléce. Dochutíme citronem, případně dosolíme, dosladíme a přidáme špetku skořice.
Krok 5: Po uvaření přepasírujeme přes cedník. Podáváme s knedlíkem a plněnými paprikami nebo masovéými kuličkami.
Zveřejněno 26. 3. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Rychlá rajská omáčka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/r25L
Moje poznámka
Rychlá rajská omáčka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/r25L
Nejnovější recepty
Liptovská pomazánka
Přidáno před 6 hodinami
Tagliatelle s čerstvými houbami a smetanou
Přidáno před 13 hodinami
Vánoční - Brněnské kytičky
Přidáno 15. 10. 2025 20:18:42
Kuřecí čína se žampiony
Přidáno 15. 10. 2025 13:00:02
Domácí zelí s mrkví
Přidáno 15. 10. 2025 11:01:01
Dýňový chlebíček
Přidáno 15. 10. 2025 09:00:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Loštická cibulačka
Sahula před 1 hodinou
Babiččina kulajda
rapav před 1 hodinou
Loštické kuře
Sahula před 2 hodinami
Ledvinky po uhersku
Sahula před 2 hodinami
Ledvinky na paprice
Sahula před 2 hodinami
Segedínský salát podle ČSN
pavelcicha před 5 hodinami
Ševcovský mls II.
redwinn před 6 hodinami
Piškotový dort s tvarohem a jahodovým želé
Lunaskira před 6 hodinami
Sýrovo - kuřecí placičky
Standa67 před 6 hodinami
Jednoduché věnečky z odpalovaného těsta
Veruli před 6 hodinami
Tématické fráze:
rajská omáčka,
rychla rajska omacka,
jednoducha rajska omacka,
rychla rajska,
rajská s masovými kuličkami,
rajská omáčka s mlékem,
rajská omáčka bez vývaru,
jednoducha a rychla rajska,
rajská omáčka recept,
rychlá rajská omáčka s masovými kuličkami,
rajská omáčka z mléka,
rychlá rajská omáčka s kuličkami,
jednoducha rajska omacka recept,
rajská omáčka rychlá,
luxusní rajská omáčka,
rajská omáčka z protlaku,
rajská omáčka z vyvaru,
rajská s mlékem,
rychlá rajská omáčka recept,
rajska omacka s masovymi kulickami
Suroviny:
cibule,
olej,
cukr,
bobkový list,
sůl,
koření hřebíček,
koření nové koření,
mléko,
protlak rajčatový,
citron,
mouka hladká,
skořice
Komentáře (82)
Jj, perník na strouhání se prodává
Ale avšak nouze naučila některé Dalibory housti
Perníkem zahušťovala i moje babička. Já zase dělám na omáčky bešamel, používám mléko, nebo i vývar. Na rajskou si udělám v létě z vyzrálých a tedy i měkčích rajčat základ do sklenic a pak je rajská hned hotová.
Rajčata rozmixuji, naliji do kastrolu s cibulkou, přidám sůl, nové koření, bobkový list a celou skořici, trochu cukru a nechám probublávat dokud se neodpaří většina vody, tj asi třetina, pak propasíruji a podle potřeby ještě nechám probublávat. Pak dám do sklenic a zavařím. Mám potom i v zimě po ruce s chutí čerstvých rajčat.