Domácí šunka z vepřového plecka
Opravdu poctivou šunku, plnou masa, můžete připravit v pohodlí vašeho domova. S naším podrobným receptem to zajisté zvládnete, není to tak složité, jak se na první pohled může zdát.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 4 912 kJ / 1 174 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 199,00 g |
Tuky | 42,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 650 mg |
Sodík | 3,70 g |
Sůl | 9,00 g |
Sacharidy | 0,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Vepřovou plec nakrájíme na kostičky (ne moc velké, ne moc malé). Kostičky smícháme s Pragandou, se solí a vodou.
Krok 2: Hněteme zhruba půl hodiny v kuchyňském robotu nebo promačkáváme ručně. Po uhnětení dáme do chladu na 24 hodin.
Krok 3: Druhý den plníme buď do šunkovaru, nebo můžeme silně vmačkat do tlačenkového sáčku.
Krok 4: Takto připravené "vaříme" ve větším hrnci, aby se do něho šunka ponořila celá na 1,5-2 hodiny. Hlídáme stupně. Voda se musí pohybovat kolem 70-80 °C (nesmí dojít k varu!).
Krok 5: "Uvařenou" šunku vytáhneme na talíř a necháme vychladit. Poté se šunka může konzumovat.
Zveřejněno 6. 2. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí šunka z vepřového plecka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lL9j
Moje poznámka
Domácí šunka z vepřového plecka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lL9j
Nejnovější recepty
Plněná kuřecí prsa na pórku
Přidáno před 7 hodinami
Rybí závitek z makrely
Přidáno před 7 hodinami
Salát s řapíkatým celerem a pomerančem
Přidáno před 8 hodinami
Cuketové knedlíky a cuketové zelí
Přidáno před 8 hodinami
Koláčky s tvarohem a kiwi
Přidáno před 8 hodinami
Kuskus s restovanou zeleninou a žampiony
Přidáno před 8 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřová plec pečená pomalu společně s bramborami a mrkví
Suumaa před 6 hodinami
Jahodové řezy se smetanou a želatinou
Martina5672 před 6 hodinami
Dort z palačinek
Martina5672 před 7 hodinami
Řezy raffaelo
Martina5672 před 7 hodinami
Tažený štrúdl
Lenuus před 7 hodinami
Jablkový perník
collins před 8 hodinami
Přírodní kotlet s žampiony
DavidVolvo před 10 hodinami
Vepřový pörkölt s nokedli
caprioli před 12 hodinami
Zeleninová polévka s fazolemi a špenátem
Kajkajak před 13 hodinami
Barevné hranolky, pečené se žampiony
karfil@post.cz před 13 hodinami
Tématické fráze:
řeznická nakládací sůl,
řeznická solící nakládací směs,
domácí šunka bez pragandy,
domaci sumka,
řeznická nakládací solící směs,
řeznická nakládací solící směs,
kde koupit pragandu,
řeznicka sul kde koupit,
řeznická sůl,
domácí sunka recept,
domácí šunka,
řeznická sůl praganda,
domaci sunka s pragandou,
recept na domácí šunku,
kde koupit reznickou sul,
zavarena sunka,
paštika ze šunkovaru,
domaci sunka se syrem,
kde koupit řeznickou nakladací sůl,
řeznická solící směs
Suroviny:
plec vepřová,
praganda,
sůl,
voda
Komentáře (26)
Zdraví Vás Milan P.
Tak se nezlobte, že jsem se před tím tak rozepsal. Klidně si můžeme po meilu vyměnit zkušenosti.
No uvidíme. Napíšu pak, jak to dopadlo
Šunce zdar
Neberte to na sebe a hlavně ve slzém. Je to příklad z praxe.
"... přidáváme lžičku moučkového cukru..."
Pokud používám PRAGANDU (obsahuje cukr), tak už cukr nepřidávám...
Já to párkrát dělal v ŠUNKOVARU a měl jsem to ještě trošku víc děravější než jsou tady prezentované domácí šunky...
Ale když říkáte že v té nohavici to bylo OK, tak jsem jako hrob
To máte odzkoušené (a pokud ano, chutnalo, chutnalo?) nebo nás jenom zkoušíte...