

Vepřová plec dle hajného ze „Šlajfu“
Suroviny 6 porcí
- 1 kg vepřová plec bez kosti
- 1 ks střední cibule
- 2 hrsti sušené houby
- 1 litr vepřový vývar nebo zeleninový vývar
- 2 ks střední kyselá okurka
- ½ lžička kmín
- ½ lžička pepř hrubě mletý
- 1 špetka muškátový květ
- 1 špetka majoránka
- 2 lžíce hladká mouka
- Sádlo
- Sůl
Postup přípravy receptu
Na sádle osmahnu nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova a pak přidám předem namočené, okapané houby, okmínuji a nechám vydusit tekutinu.
Pak na to nasypu na hrubé kostky nakrájenou plec a nechám ji prudce zatáhnout.
Po chvíli osolím a opepřím.
Promíchám. Po 2 minutách podliji vodou z hub a doliji vývarem tak, aby bylo maso téměř ponořené. Zakryji nádobu poklicí a dusím na mírném ohni do měkka.
Mezi tím si nakrájím okurky na drobné kostičky.
Když je maso měkké vsypu okurky do směsi a doliji 2 lžícemi nálevu z okurek případně doliji vývarem, aby se maso skrylo a opět přivedu k varu.
Na sádle připravím z hladké mouky tmavší jíšku a tou zahustím omáčku. Nechám provařit, dochutím solí, pepřem, muškátem a majoránkou.
Provařenou omáčku podávám s houskovým nebo vídeňským knedlíkem.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Vepřová plec dle hajného ze „Šlajfu“
-
"...doliji vývarem tak, aby bylo maso téměř ponořené. Zakryji nádobu poklicí a dusím..."
No, vyřiďte hajnýmu ať lidem neplete hlavu, že aby ho nepřidusiliprotože VAŘENÍ není DUŠENÍ...