Bavorské špecle - základní těsto (Spätzle)
Bavorské špecle jsou oblíbenou přílohou, která si nachází své místo i v české kuchyni. Příprava není složitá, nicméně vyžaduje trochu zručnosti. Ale není důvod k obavám, s naším receptem se povedou každému.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 9 467 kJ / 2 263 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 93,40 g |
Tuky | 42,80 g |
Vláknina | 15,00 g |
Cholesterol | 1,30 g |
Sodík | 2,11 g |
Sůl | 5,05 g |
Sacharidy | 368,50 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 8. 4. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Bavorské špecle - základní těsto (Spätzle)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QmZM
Moje poznámka
Bavorské špecle - základní těsto (Spätzle)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QmZM
Nejnovější recepty
Topinky se salámovo-vaječnou směsí
Přidáno před 6 hodinami
Mini chlebíčky s tataráčkem z uzeného lososa
Přidáno před 6 hodinami
Medailonky se žampiony a paprikami
Přidáno před 6 hodinami
Jednohubky s pomazánkou z červené řepy, sypané strouhaným vajíčkem
Přidáno před 6 hodinami
Pražma na grilu s bylinkami
Přidáno před 7 hodinami
Grilovaný losos s koprem a citronem
Přidáno před 7 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Švestkové knedlíky z bramborového těsta
Koubicka před 1 minutou
Cukeťák podle Kateřiny Winterové
matousekk před 5 minutami
Brambory se dvěma druhy hub na kyselo
Sahula před 6 minutami
Máčanka ze sušených hub
Sahula před 8 minutami
Cuketové placičky
Issis před 2 hodinami
Vepřová pečeně po frankfurtsku
motelij před 4 hodinami
Kefírka s kokosovým krémem
LilianaKofronova před 4 hodinami
Čínský okurkový salát
Marcela0123 před 4 hodinami
Tvarohovo-vajíčková pomazánka
Evicka18 před 4 hodinami
Kynutý se švestkami ... koláč
PetaP před 5 hodinami
Tématické fráze:
špecle,
specle recept,
spatzle,
noky příloha špercle,
jak se dělají špecle,
domaci specle,
špecle recepty,
recept na špecle,
špecle video,
spatzle recept,
spetzle,
špecle recepty video,
recept špecle,
recepty na spätzle,
šprecle,
spätzle recepty,
špecle videorecept,
recepty špecle,
špecle recept video,
spätzle recept se zeleninou
Suroviny:
mouka polohrubá,
vejce,
sůl,
voda,
olej,
máslo
Komentáře (44)
1) V "topkách" je několik receptů, kde v názvu nebo v komentářích je použit název špecle, ale v těstě je jen jedno vejce. Špecle jsou ale těstoviny vícevaječné, podíl vajec v těstě bývá kolem 20%. To je pro ně typické. Takže až zde kolegyně Výbušná dala opravdu recept na špecle.
2) Kuchař Glabsi (0 receptů, jen komentáře) zde poučuje, že "Spätzle nejsou bavorske ale svabske (Schwäbisch)". Má pravdu, ty švábské jsou nejznámější a nejproslulejší. Vaří se však tradičně i v Bavorsku. Když jsem byl před asi 25 lety služebně v Horních Francích poblíž Bayreuthu (severní Bavorsko), jedl jsem poprvé špecle a moc mi chutnaly. Poptal jsem se, co to je, a řekli mi, že je to místní specialita - špecle. Takže i Bavoráci je považují za své.
3) Výbušná má pravdu, že se těsto shrnuje do vody (když se vaří doma) nožem z prkýnka. Špecle (bavorské i švábské) mají totiž tvar delších tlustších nudlí, ne nočků. Ty průmyslově vyráběné se vytlačují "jako provázky" strojově přes kruhové otvory průměru několika milimetrů. Dnes si je můžete koupit chlazené v Lidlu nebo v Kauflandu, opravdu originál z Německa (Schwäbische Spätzle).
4) S polohrubou moukou je ale v Německu trochu problém (možná ne všude). Já konkrétně musím dceři do Německa kupovat polohrubou mouku u nás v ČR, tam ji prý nesežene.
Díky za recept, posílám fotku :)
máš toho na http opravdu hodně - šikovná holka