Dýně jako ananas
Dýňový kompot je klasika. Oblíbená, šťavnatá, navoněná příchutí ananasu a příjemně sladkokyselá. Milují ji děti a díky své univerzálností lze použít i jako základ pro míchané kompoty a alkoholové bowle pro dospělé.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 13 811 kJ / 3 301 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 27,50 g |
Tuky | 5,00 g |
Vláknina | 75,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 49 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 754,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Dýni rozkrájíme, oloupeme, vydlabeme semena a dužinu nakrájíme na kostky.
Krok 2: Nasypeme je do většího hrnce, zalijeme 2,5 l vody smíchané s octem a 1 trestí a necháme tak uležet do druhého dne.
Krok 3: Pak vodu slijeme (a vylijeme), k dýni přidáme hřebíčky, cukr, 1 ananasovou tresť, citrony nakrájené na plátky, 1,5 l čisté vody a chvilku povaříme. Nevaříme ji úplně doměkka, protože zavařováním ještě trochu změkne.
Krok 4: Vybereme hřebíček a citrony, dýni naskládáme do čistých zavařovacích sklenic. Zalijeme ji nálevem, ve kterém se vařila.
Krok 5: Sklenicím dobře otřeme hrdla, pevně je zavíčkujeme a sterilujeme asi 20–25 minut při 80 °C.
Zveřejněno 19. 3. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dýně jako ananas
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/3lR9
Moje poznámka
Dýně jako ananas
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/3lR9
Nejnovější recepty
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno před 4 hodinami
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno před 5 hodinami
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno před 5 hodinami
Grilovaná uzená panenka s cibulovo-třešňovým chutney
Přidáno před 5 hodinami
Cuketové rolky plněné směsí masa, zeleniny a sýra
Přidáno před 5 hodinami
Dortíky s jahodami a rebarborou i pro začátečníky
Přidáno před 5 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Svěží smetanovo-bezinkový dort/řezy
pinonek před 6 hodinami
Jednoduchá bublanina
Helenecka 21 před 7 hodinami
Tvarohová jednoduchá bábovka
Jana.Vernerova před 9 hodinami
Jahodová buchta hrnková rychlá
Bigharvik před 10 hodinami
Výborné lasagne
Hansenka před 10 hodinami
Pivní výpečky s bramborovými noky
trdlo před 11 hodinami
Ražniči v zapékací misce
Valis před 11 hodinami
Kynuté ovocné knedlíky II
Jamca před 11 hodinami
Mramorová rychlá levná hrníčková bábovka mé prababičky
jehela před 12 hodinami
Kuřecí maso na medu
michaelatomastikova999 před 12 hodinami
Tématické fráze:
zavařování dyně,
zavařená dýně,
zavařování dýně recepty,
jak zavařit dýni,
recept na zavařování dýně,
zavařování dyní,
dýně,
nejlepší recepty z dýně,
dýně recepty,
zavarovani dyne recept,
dýně zavařování,
zavařujeme dýni,
dýně recepty zavařování,
recepty z dýně,
zavařená dýně recept,
kompot z dýně,
dýně-zavařování,
recepty zavařování dýně,
dynovy kompot s ananasovou tresti,
recept zavařování dýně
Suroviny:
dýně,
voda,
ocet,
cukr krystal,
citron bio,
koření hřebíček,
tresť ananasová
Komentáře (39)
Dýni je potřeba do octové vody namočit, protože by jinak při vaření měkla a rozpadala se.
WIKI říká: Citrony obsahují velké množství kyseliny citronové (3,5-8,0 g/100 g)
GOOGLE říká: Citron váží 90 g
Já říkám, že amalfitánský váží víc...
Takže, když to vydělíte, vynásobíte, zprůměrujete a zaokrouhlíte, tak by mohlo bejt:
1 citron = 6 až 7 g té oné kyseliny