Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 6 071 kJ / 1 451 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 16,92 g |
Tuky | 145,38 g |
Vláknina | 5,98 g |
Cholesterol | 90 mg |
Sodík | 42,07 g |
Sůl | 105,00 g |
Sacharidy | 15,74 g |
Postup přípravy
Krok 1: Lilky podélně nakrájíme na co nejužší plátky, smícháme s mořskou solí a necháme nejméně půl dne vypotit a změknout. Vhodné je použít mřížku na pečivo nebo rošt z trouby, který postavíme na plochu k okapávání nádobí nebo velký tác (viz foto), několikrát obrátíme.
Krok 2: Změklé plátky lilku dobře osušíme. V pánvi zahřejeme vinný ocet s vodou a lilek v něm asi 3 minuty povaříme (blanšírujeme). Poté plátky z obou stran potřeme olejem. Pánev vysušíme a nalijeme do ní zbylý olivový olej, provensálské koření, pepř a chilli a zahřememe (nevaříme).
Krok 3: Mezitím do šroubovací sklenice naskládáme střídavě plátky lilku, kostičky fety, kolečka oliv a posekanou feferonku. Zalijeme horkým ochuceným olejem, uzavřeme, necháme vychladnout a servírujeme s pečivem.
Zveřejněno 16. 5. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Nakládaný lilek s fetou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oYnz
Moje poznámka
Nakládaný lilek s fetou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oYnz
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Makovec s hruškami
Přidáno před 3 hodinami
Kachna s medem a jablky
Přidáno před 5 hodinami
Pomazánka z brynzy
Přidáno před 14 hodinami
Fazolový stroganoff se žampiony a cuketou
Přidáno před 18 hodinami
Hovězí maso na pivě
Přidáno 17. 10. 2025 21:23:34
Plněná kuřecí prsa na pórku
Přidáno 17. 10. 2025 18:14:00
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
“Kung Pao” s kuřecím masem a zeleninou
Terina309 před 19 minutami
Terezčiny ořechové muffinky
Drauska před 22 minutami
Rychlý jablečný štrúdl - listové těsto
Vendy007 před 50 minutami
Milčiny macešky
Lenka95 před 1 hodinou
Šťavnaté zapečené kotlety
Sahula před 1 hodinou
Polévka z červené čočky s česnekem
MilVil před 1 hodinou
Café latte
nadihacek před 1 hodinou
Dýňová polévka s fazolemi
jana1974 před 2 hodinami
Vepřové maso po srbsku
Stefi.f před 2 hodinami
Tématické fráze:
nakladane lilky,
lilek recepty,
lilek,
marinovaný lilek,
je lilek jedovatý,
lilek v kuchyni,
lilek nakládaný v v oleji recept,
recepty na lilek,
recepty z fety,
feta recepty,
babicovy dobroty španělský ptáček,
časopis apetit recepty,
marinovany lilek recept,
lilek jedovaty,
nakládaný baklažán,
nakládaný lilek v olivovém oleji,
nakládaný lilek v oleji,
časopis apetit - recepty,
feta recept,
recepty z lilku
Suroviny:
lilek,
sýr feta,
olivy zelené,
sůl mořská,
ocet vinný červený,
voda,
feferonka,
chilli,
koření provensálské,
pepř celý,
olej olivový
Komentáře (12)
Varenie zemiakov nemá skoro žiadny vplyv na zníženie solanínu, jedine vyprážanie nad 175°C má trocha vply, takže vyprážané hranolky.
Takže človek fakt nemusí mať obavy.