Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 6 071 kJ / 1 451 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 16,92 g |
| Tuky | 145,38 g |
| Vláknina | 5,98 g |
| Cholesterol | 90 mg |
| Sodík | 42,07 g |
| Sůl | 105,00 g |
| Sacharidy | 15,74 g |
Postup přípravy
Krok 1: Lilky podélně nakrájíme na co nejužší plátky, smícháme s mořskou solí a necháme nejméně půl dne vypotit a změknout. Vhodné je použít mřížku na pečivo nebo rošt z trouby, který postavíme na plochu k okapávání nádobí nebo velký tác (viz foto), několikrát obrátíme.
Krok 2: Změklé plátky lilku dobře osušíme. V pánvi zahřejeme vinný ocet s vodou a lilek v něm asi 3 minuty povaříme (blanšírujeme). Poté plátky z obou stran potřeme olejem. Pánev vysušíme a nalijeme do ní zbylý olivový olej, provensálské koření, pepř a chilli a zahřememe (nevaříme).
Krok 3: Mezitím do šroubovací sklenice naskládáme střídavě plátky lilku, kostičky fety, kolečka oliv a posekanou feferonku. Zalijeme horkým ochuceným olejem, uzavřeme, necháme vychladnout a servírujeme s pečivem.
Zveřejněno 16. 5. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Nakládaný lilek s fetou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oYnz
Moje poznámka
Nakládaný lilek s fetou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oYnz
Nejnovější recepty
Křepelka s karamelizovanou zeleninou podle Honzy Punčocháře
Přidáno před 1 hodinou
Bezlepková sádlová srdíčka
Přidáno před 18 hodinami
Likérové kávy
Přidáno před 23 hodinami
Lískooříškové kuličky
Přidáno 12. 12. 2025 08:00:02
Kroupové rizoto s liškami a špekem podle Jana Punčocháře
Přidáno 12. 12. 2025 07:01:02
Máslová vánočka s rozinkami
Přidáno 11. 12. 2025 21:55:54
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bramborový salát s cizrnou
Evellinka před 34 minutami
Moje domácí tlačenka
bartonik před 40 minutami
Piškotový korpus
Michal19 před 2 hodinami
Masová paštika
Nanina před 3 hodinami
Vosí hnízda
kolarz90 před 11 hodinami
Gnocchi s máslovo parmazánovou omáčkou a kuřecím masem
Sahula před 12 hodinami
Polévka z hlívy ústřičné à la dršťková
H33inrich před 13 hodinami
Mramorová bábovka jak ji dělá moje babička
Slaninova.L. před 14 hodinami
Kapustová polévka
Topmoni před 15 hodinami
Tématické fráze:
nakladane lilky,
lilek recepty,
lilek,
marinovaný lilek,
je lilek jedovatý,
lilek v kuchyni,
lilek nakládaný v v oleji recept,
recepty na lilek,
recepty z fety,
feta recepty,
babicovy dobroty španělský ptáček,
časopis apetit recepty,
marinovany lilek recept,
lilek jedovaty,
nakládaný baklažán,
nakládaný lilek v olivovém oleji,
nakládaný lilek v oleji,
časopis apetit - recepty,
feta recept,
recepty z lilku
Suroviny:
lilek,
sýr feta,
olivy zelené,
sůl mořská,
ocet vinný červený,
voda,
feferonka,
chilli,
koření provensálské,
pepř celý,
olej olivový
Komentáře (12)
Varenie zemiakov nemá skoro žiadny vplyv na zníženie solanínu, jedine vyprážanie nad 175°C má trocha vply, takže vyprážané hranolky.
Takže človek fakt nemusí mať obavy.