Lahůdková cmunda - bramborák
Bramborák, neboli jihočeská cmunda, je jedno z nejoblíbenějších lidových jídel. Původně určitě byla skromnější – bez sýra, uzeniny a dochucovadel. Připravte si však jeho vylepšenou lahůdkovou verzi, třeba ke slavnostnímu obědu.
Suroviny pro 5 porcí
5porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 6 437 kJ / 1 539 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 57,12 g |
| Tuky | 129,54 g |
| Vláknina | 13,02 g |
| Cholesterol | 718 mg |
| Sodík | 3,67 g |
| Sůl | 8,92 g |
| Sacharidy | 34,20 g |
Postup přípravy
Krok 1: Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Stroužky česneku oloupeme a prolisujeme. Slaninu a salám nakrájíme, sýr nastrouháme na jemno.
Krok 2: Oloupané brambory nastrouháme na hrubo do mísy. Přidáme cibuli, česnek, slaninu, salám, sýr, paprikovou Vegetu, majoránku, pepř a kmín. Vše důkladně promícháme.
Krok 3: Poté přidáme rozklepnutá vejce, pažitku a sůl podle potřeby (Vegeta je slaná). Přilijeme trochu smetany (nebo mléka) a opět promícháme.
Krok 4: Přidáme tolik mouky, aby těsto dobře drželo a daly se z něj tvarovat placičky. Zamícháme.
Krok 5: V pánvi rozpálíme tenkou vrstvu oleje. Větší lžící nabíráme těsto a do rozpáleného oleje tvarujeme placičky. Smažíme z obou stran dozlatova.
Krok 6: Hotové a prosmažené placičky necháme okapat na papírovém ubrousku, aby odsál přebytečný tuk.
Zveřejněno 28. 12. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Lahůdková cmunda - bramborák
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/JyxP
Moje poznámka
Lahůdková cmunda - bramborák
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/JyxP
Nejnovější recepty
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno před 21 hodinami
Pstruh se salátem po bořecku
Přidáno před 21 hodinami
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pomalu pečený králík s tymiánem
Antusa před 6 minutami
Vrstvený salát
Haname před 1 hodinou
Sýrové tyčinky
Jitinka před 2 hodinami
Sýrová omáčka
Tamarilka před 5 hodinami
Pečená červená řepa
Hanawagy před 5 hodinami
Rybí vývar z pomalého hrnce
jaroslav.foltyn před 5 hodinami
Domácí vánočka
Zuzu10 před 6 hodinami
Pečené krůtí prso - snadné, ale dobré
Bizon33 před 6 hodinami
Dýňová caponata s bramborem a pečeným krůtím prsem
Bizon33 před 6 hodinami
Mila kuličky
Marule před 7 hodinami
Tématické fráze:
bramborak,
cmunda,
nejlepší bramboráky recept,
nejlepší bramboráky,
recept na nejlepsi bramboraky,
cmunda recept,
bramboráky bez vajíčka,
bramborák bez vajíčka,
nejlepší bramborák,
recept na cmundu,
bramboraky nejlepsi recept,
bramboráky na hrubo,
bramborak na hrubo,
bramborák nejlepší recepty,
bramboráky bez vajicek,
bramborák nebo cmunda,
nejlepší cmunda,
nejlepší recept na bramborák,
recept na nejlepší bramborák,
recept cmunda
Suroviny:
brambory,
cibule,
česnek,
slanina anglická,
salám měkký,
vegeta papriková,
sýr tvrdý,
vejce,
smetana na vaření,
majoránka,
mouka hladká,
kmín drcený,
pepř mletý,
sůl,
pažitka,
olej
Komentáře (23)
Ale jinak bylo toho asi 10 kousků, dávám 3 na jednu pánev, větší nedělám, manžílek ted podruhé povečeřel a zůstal jen mastný talířek.
A pak proč v ordinaci řešíme vysoké hladiny cholesterolu a tuků v krvi
Jani, zkoušela jsi někdy do cmundy dát trochu měkkého tvarohu? Je to výborné.