Vymazlený jablečný štrúdl / závin podle paní Gáborové
Křehké těsto plněné voňavou směsí šťavnatých jablek, skořice a rozinek se stane ozdobou každého stolu. Ať už si ho dáte jako sladkou tečku po obědě, ke svačině, nebo odpolední kávě. Domácí štrúdl je jedním z nejoblíbenějších moučníků.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 14 011 kJ / 3 349 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 36,83 g |
Tuky | 169,18 g |
Vláknina | 37,20 g |
Cholesterol | 265 mg |
Sodík | 679 mg |
Sůl | 1,15 g |
Sacharidy | 390,67 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 10. 3. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vymazlený jablečný štrúdl / závin podle paní Gáborové
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ZoKv
Moje poznámka
Vymazlený jablečný štrúdl / závin podle paní Gáborové
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ZoKv
Nejnovější recepty
Kuřecí roláda s meruňkami a kuskusem
Přidáno před 7 hodinami
Cuketová pomazánka
Přidáno před 10 hodinami
Obyčejná babiččina květáková polévka
Přidáno před 10 hodinami
Mini vaflový špíz
Přidáno před 13 hodinami
Skládaný sýr se šunkou v HF
Přidáno před 22 hodinami
Dezert na způsob Tiramisu
Přidáno 17. 6. 2025 18:15
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Balkánská pomazánka
Jaroslav L. před 52 minutami
Poctivá květáková polévka
P.Ruslana před 2 hodinami
Mrkvový dort
anika.krenkova před 2 hodinami
Kuře pečené v máslové marinádě
spamejlik před 4 hodinami
Cookies s čokoládou
Nutelkaa před 5 hodinami
Maďarská vepřová plec
Ivet88 před 5 hodinami
Ořechová top bábovka ("ořecháda")
Panova před 7 hodinami
Kuřecí prsa se zeleninou z jednoho pekáče
TH před 7 hodinami
Rychlá kuřecí "znojemská" omáčka
Markeeta před 8 hodinami
Tématické fráze:
štrůdl, závin rozdíl,
štrůdly a záviny,
nejlepší jablečný závin z listového těsta,
nejlepší jablečný závin,
jindřichohradecké listy,
štrůdl nejlepší recepty,
strakonické štrúdle,
strakonický štrudl,
nejlepší jablečný štrůdl,
strakonický závin,
štrúdl podle polreicha,
závin podle polreicha,
jak péci štrůdl,
recept na nejlepší štrůdl,
jablečný štrůdl,
německý štrúdl,
nejlepší štrudl na světě,
štrúdl wikipedie,
pravý štrůdl,
testo na strudle
Suroviny:
těsto listové,
strouhanka,
máslo,
rozinky,
jablko,
cukr krupice,
skořice,
žloutek,
mléko,
rum
Komentáře (38)
Omlouvám se, chtěl jsem pomoci...
Měl jsem za to, že když píšete o pečení LISTOVÉHO "Já péci štrůdl na 200°C, mám z toho uhel." tak jsem si říkal, že máte blbou troubu.
No, tak samotnou troubou to tedy není...
Omlouvám se
*****
K receptu:
Ta na MÁSLE opražená strouhanka je v závinu znát
Ale máčet, natož vařit, rozinky do závinu s JABLKY!!! není nutné
Rum sice nedávám,rozinky jen namáčím ve šťávě a strouhanku osmaženou na másle také napoužívám,ale proč to nezkusit
...a ani nevíme, že ten echtštrúdl je z Cařihradu
http://cs.wikipedia.org/wiki/Jable%C4%8Dn%C3%BD_z%...
Jinak určitě je lepší těsto tažené, listovým si to ulehčujeme, to je fakt. Nevidím na tom ale nic špatného.
Jinak Jaroušek to řekl přesně, ale aspoň jsme se dozvěděli, jak to mají s názvem děvčata na Slovensku
Inak súhlasím s hostou, čo je na tom vymazleného, neviem...
Nevím, jaký je rozdíl mezi rozinkami převařenými nebo propláchnutými horkou vodou.
Rum na pečení též neznám, podle informací je to taková lepší tresť. Používám vždy ten, co je doma - většinou Božkov (další reklama)
V receptu jsem opravdu nenašla nic mimořádného, co bych já a mnozí jiní dávno nedělala
Peču též na 200 st., to je u lískového těsta asi běžné. Mně teda trouba peče na tolik, kolik si nastavím - složitější je to možná u plynové.
Tenhle štrudl nebo závin peču, když nemám čas. Jinak i my dáváme přednost strakonickému
"Já péci štrůdl na 200°C, mám z toho uhel. Proto se vždy doporučuje sledovat vlastní troubu."
No jo, no...každá trouba prý peče jinak
*****
Teplota pečení
Až na výjimky (např. sněhové) je lepší to s teplotou přepísknout a po rozpečení ubrat, než opačně. Máloco je horší než "sušené" listové, odpalované...
A kdo někdy stepoval 1/2 hodiny u trouby a pozoroval linecké jak se potí a potí (máslem), ale jinak se ani nehne (při omylem nastavené teplotě 110°C), tak si příště dá bacha...
S tou reklamou -napsals to tak, jako že rum z penny nebo těsto z Lídlu jsou nejlepší, jako že propaguješ ten obchod. Asi jsem blbě pochopila, žes to myslel, jakože co rád nakupuješ ty, tak promiň
http://www.kupi.cz/sleva/rum-na-peceni-bousov
a údajně ho mají i v Kauflandu (nemám to ale ověřené)
Štrúdl peču stejně jako Terezka.