Suroviny
Porce: 6 - 12
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 15 307 kJ / 3 658 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 115,00 g |
Tuky | 20,00 g |
Vláknina | 30,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 6,53 g |
Sůl | 16,96 g |
Sacharidy | 739,60 g |
Postup přípravy
Krok 1: Připravíme si kynoucí mouku důkladným smícháním hladké mouky, 1 sáčku kypřicího prášku a 2 lžiček soli.
Krok 2: Do pekárny vlijeme vodu, na ni nasypeme kynoucí mouku, uprostřed mouky uděláme důlek a přidáme sušené droždí. Zavřeme pekárnu a zapneme program Těsto.
Krok 3: Poté, co je těsto hotovo (mé pekárně to trvá 1.5 hodiny), těsto vyjmeme, rozdělíme na stejné kousky, vyválíme nudličky a z nich smotáme preclíky (já jsem na motání kynutého těsta naprosto levá, takže moje vytvory preclíky moc nepřipomínají, ale to je vedlejší).
Krok 4: Preclíky necháme nakynout dalších 20-30 minut.
Krok 5: Poté si dáme do velkého kastrolu vařit vodu (asi 2.5 litru - já dala teplou vodu z kohoutku, aby vaření tak dlouho netrvalo) a přidáme alespoň 4 vrchovaté lžíce sody bikarbony (já dala 6). Pozor, sodu bikarbonu přidejte než se voda začne vařit, aby voda nevystříkla. Pokud máte doma děti nebo zvířátka, raděj bych je u tohoto kroku uklidila někam do bezpečí. A nenaklánějte se nad hrnec, kdyby náhodou.
Krok 6: Když se voda vaří, vložíme do ní preclíky a vaříme 1 až 3 minuty, až preclíky vyplavou.
Krok 7: Vyjmeme preclíky, necháme okapat a dáme na máslem pomazaný plech. Pečeme v troubě vyhřáté na 250 stupňů asi 12 minut - povrch musí být hodně tmavý. Já pekla 15 minut, ale po těch 12 minutách jsem stála u trouby a hlídala barvu.
Zveřejněno 11. 3. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Bavorské preclíky z domácí pekárny
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/x69n
Moje poznámka
Bavorské preclíky z domácí pekárny
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/x69n
Nejnovější recepty
Květákové karí placičky
Přidáno před 7 hodinami
Chuťovka z červené řepy a brynzy
Přidáno před 9 hodinami
Kedlubnová polévka
Přidáno před 17 hodinami
Pavučinkový makový závin.
Přidáno 2. 5. 2025 18:49
Pizza Valencia
Přidáno 2. 5. 2025 15:03
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno 2. 5. 2025 11:01
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Valašské frgály
bodie před 3 hodinami
Kapr na zelenině
Blofas před 5 hodinami
Mokrá kokosová buchta
Surmei před 5 hodinami
Kuřecí stehna s bylinkami a šunkou
E. J. K. před 6 hodinami
Rebarborový koláč se sněhovou čepicí
chocho před 6 hodinami
Malinový koláč s pudinkem
Kamil1 před 7 hodinami
Povidlové koláče z kynutého jogurtového těsta
zujara14 před 7 hodinami
Honzovy kynuté buchty
Marcela0123 před 8 hodinami
Výborné lasagne
Hansenka před 8 hodinami
Jogurtová bábovka
Cerpes před 8 hodinami
Tématické fráze:
domácí preclíky,
preclíky,
preclíky recept,
recept na preclíky,
těsto na preclíky,
těsto na domací preclíky,
recept na domácí preclíky,
kynuté preclíky,
recept preclíky,
louhové preclíky,
domácí preclíky recept,
domácí preclík,
preclíky z kynutého těsta,
recepty na domácí preclíky,
preclík recept,
louhovy rohlik,
jak udelat preclik,
louhové těsto,
jak udelat precliky,
preclíky recepty
Suroviny:
voda,
droždí sušené,
mouka hladká,
kypřící prášek,
sůl,
soda jedlá,
sůl hrubá,
Komentáře (31)
Čerstvé droždí používám raději a už jsem se je naučila kupovat. Před DP se u nás doma droždí kupovalo jen na knedlíčky do polévky.
Zdravi, L.
Lido, díky za recept