Drobenka - žmolenka - posypka atd.
Drobenka na koláči je tou správnou tečkou, bez které by koláč nebyl to pravé. Zlatá křupavá vrstva vonící máslem, která skvěle chuťově vyváží kyselejší ovoce. Pojďte se s námi podívat, jak se dělá.
Suroviny pro 1 dávka
množství na velký plech
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 6 152 kJ / 1 470 kcal  | 
|---|---|
| Bílkoviny | 16,56 g | 
| Tuky | 67,20 g | 
| Vláknina | 4,80 g | 
| Cholesterol | 204 mg | 
| Sodík | 5 mg | 
| Sůl | 0,00 g | 
| Sacharidy | 197,44 g | 
Postup přípravy
	Krok 1: Vše smícháme dohromady ručně nebo mixerem.
	Krok 2: Pokud chceme mít drobenku bleskově hotovou, tuk rozehřejeme, vlijeme do cukru s moukou a lehce promícháme.
	Krok 3: Takto připravená drobenka se ale po upečení na moučníku více drobí a opadává.
	Krok 4: Každá kuchařka má svůj recept na drobenku, někdo preferuje mouku hrubou, někdo polohrubou, někdo dokonce hladkou.
	Krok 5: Někdo dává cukr hrubší, někdo cukr moučkový.
	Krok 6: Ale tuk by měl být vždy co nejlepší, velmi ovlivní celkovou chuť moučníku.
	Krok 7: I váhové poměry bývají různé, většinou se mouky dává tolik, kolik váží dohromady tuk a cukr.
	Krok 8: Velmi také záleží na tom, na co drobenku použijeme.
	Krok 9: Pokud posypáváme na koláči ovoce, které pustí šťávu, můžeme udělat drobenku s menším obsahem tuku.
	Krok 10: Pokud ji použijeme např. na loupáčky, měla by být mastnější, aby lépe na hladkém pečivu držela.
Zveřejněno 16. 5. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
						
					
Drobenka - žmolenka - posypka atd.
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/99RY
Moje poznámka
					
				
Drobenka - žmolenka - posypka atd.
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/99RY
Nejnovější recepty
	
			
	
	
Silný základ na omáčky podle Petra Hajného
Přidáno před 2 hodinami
	
			
	
	
Poctivý vývar z hovězích kostí podle Petra Hajného
Přidáno před 15 hodinami
	
			
	
Čočkové karbanátky II
Přidáno před 18 hodinami
	
			
	
Brynzové halušky
Přidáno před 20 hodinami
	
			
	
Sýrové placky
Přidáno před 23 hodinami
	
			
	
Krůtí steak se zeleninovým kuskusem
Přidáno 3. 11. 2025 09:00:03
Články s tímto receptem
Přečtěte si
	
			
	
	
			
	
	
			
		
	
	
			
		
	
	
			
	
	
			
		
	
	
			
	
	
			
		
	
Nejnovější články
	
			
		
	
			
		
	
			
		
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
	
			
	
Rajská omáčka s masovými kuličkami a knedlíkem
klarence před 12 minutami
	
			
	
Bramborová kuřecí polévka
chachar před 22 minutami
	
			
	
	
Mrkváče
ZdenaUvizlova před 1 hodinou
	
			
	
Maso po Sečuánsku
Rudisek před 2 hodinami
	
			
	
	
Margotková kolečka
Miiichiii21 před 2 hodinami
	
			
	
	
Květáková polévka
Eva_H před 11 hodinami
	
			
	
Cheesecake od Evy
Ivvettaa před 13 hodinami
	
			
	
Bílé fazole nakyselo
Milerka před 14 hodinami
	
			
	
Svačinové sendviče
Kajkajak před 14 hodinami
	
			
	
	
Špagety à la carbonara
dolejsovaveronika před 15 hodinami
						Tématické fráze:
						
							drobenka, 
						
						
							žmolenka, 
						
						
							posýpka, 
						
						
							posypka na koláč, 
						
						
							zmolenka recept, 
						
						
							posýpka na koláče, 
						
						
							zmolenka na kolac, 
						
						
							jak se dělá drobenka, 
						
						
							jak se dela posypka, 
						
						
							posypka recept, 
						
						
							drobenka recept, 
						
						
							jak se dělá žmolenka, 
						
						
							nejlepší drobenka, 
						
						
							posypka na kolac recept, 
						
						
							recept na zmolenku, 
						
						
							drobenka z másla, 
						
						
							recept na posypku, 
						
						
							posípka, 
						
						
							posypka na buchtu, 
						
						
							posypka na koláče recept
						
					
						Suroviny:
						
							máslo, 
						
						
							cukr krupice, 
						
						
							mouka hrubá
						
					
	
			
	
	
	
	
	
	
Komentáře (21)
Ráno mě chytla mlsná na tento, u nás zhusta frekventovaný, koláč s černým rybízem (z mrazáku): https://www.labuznik.cz/recept/kolac-lehky-jako-pi...
Leč, bylo zatěžko čekat na změknutí másla z mrazáku, tak jsem zkusil posypku z páně premiérova oleje...
Možná vlivem absence v másle obsažených bílkovin se stalo, že tak jak jsem tu hmotu na koláč nanesl (přes řídké síto), tak zůstala sypká a bledá i po upečení
No, nerad bych předčil Járu C. vulgo mistra slepých uliček