Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pravý ukrajinský boršč

Tradiční boršč je sytá polévka plná masa, zeleniny a výrazné chuti červené řepy. V tomto receptu se spojuje hovězí, vepřové i kuřecí maso s bramborami, zelím a kořenovou zeleninou tak, aby vznikl bohatý vývar, který zahřeje a zasytí.

Hodnocení receptu je 4,9 (16×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Dasenka

Snadný

Doba přípravy 180 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 150 min

180 min (30 min příprava + 150 min tepelná úprava)

Suroviny pro 7 porcí

7porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 281 kJ /
1 262 kcal
Bílkoviny129,50 g
Tuky24,30 g
Vláknina45,60 g
Cholesterol 325 mg
Sodík 508 mg
Sůl0,50 g
Sacharidy108,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do velkého hrnce nalijeme vodu, vložíme maso a osolíme. Vaříme na mírném ohni, dokud není maso měkké. Každý druh masa vyjmeme zvlášť podle stupně změknutí (kuřecí vyjmeme první po zhruba 45 minutách, vepřové po 1 až 1,5 hodině a hovězí necháme vařit přibližně 2 až 2,5 hodiny). Krok 2: Do vývaru přidáme nakrájené zelí, poté na kousky nakrájenou červenou řepu a následně brambory nakrájené na kostky. Nakonec přidáme směs kořenové zeleniny na svíčkovou. Vše promícháme a necháme společně provařit asi 30 minut, aby se chutě spojily. Krok 3: Nakonec vrátíme nakrájené maso. Krok 4: Dochutíme pouze solí a podáváme se zakysanou smetanou, kterou přidáváme až na talíř.

TIP: Jak uvařit dobrý boršč

Zveřejněno 22. 5. 2010

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pravý ukrajinský boršč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3y1p

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pravý ukrajinský boršč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3y1p

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (28)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

hospodyne: Souhlasím s vámi, že naše babičky neměly tolik možností jako dnešní moderní vaření. Vařily skvělá jídla podle starých, zaběhaných postupů a dodnes na ně s láskou vzpomínáme. Nebráním se novým receptům, celý život se člověk učí. Vadí mi ale, když někdo používá staré původní názvy jídel, vylepšuje si je podle svého a všude nacpe masox. Vždyť ta jídla může nazvat jinak. Některá jsou velmi chutná, ale s původní recepturou nemají nic společného. A ty placky, jak píšete - škvarkové, nebo bramborové- joj to byla dobrota ! Nebo škubánky s mákem, buchty s tvarohem....taky hodně pamatuju. Děkuju za váš komentář. Vařím hodně podle babičky - byla skvělá kuchařka - a škvarkové placky peču často. Miluje je nejen moje rodina, ale i široká obec kamarádů. Dnes už mám na vaření dost času, tak si někdy s láskou pohraju.;-)

sikulka7: máte úplnou pravdu. Na sezónní polní práce k nám jezdí parta žen z Ukrajiny a bydlí v části domu rekonstruované pro tyto účely. Převážně si i vaří samy. K dispozici mají úplně stejné potraviny z domácích zdrojů a přesto každé jídlo chutná jinak. Ochutnala jsem už mnoho jejich jídel a proto se musím smát těm " zaručeně pravým receptům " i v obecné rovině našich českých jídel. Všechno prochází vývojem, naše babičky neměly možnosti, jaké jsou dnes. Ne, že by jejich jídla nebyla chutná, ale přiznejme si, rozhodně toho bylo méně a náročnější jídla se vařila spíš k sváteční příležitosti. A když jsme vylétaní přiběhli domů, i obyčejná placka omaštěná jen sádlem byla v tu chvíli božská mana. A k napití jen voda,domácí sirupy celý rok nevydržely. Protože bonbony a čokoláda se nikde nepovalovaly jako dnes.

"Pravý ukrajinský boršč"
sikulka7:
No, možná by stačilo 1. slovo v názvu rcp zaměnit za slůvko "autentický" :-K
...za které už se schová ledasco, že :-D

Kdysi dávno mě učil vařit boršč kamarád, který vyrostl na Ukrajině. Říkal mi, že každá kuchařka vaří podle svého receptu a ne vesnice od vesnice, ale v každé chalupě se vaří jinak. Proto neexistuje žádný univerzální "pravý" recept na ukrajinský, nebo ruský boršč. Jedno mají ale všechny recepty společné - vaří se z čerstvých surovin, rozhodně tam nepatří nic sterilovaného, ani řepa. Za svůj život jsem jedla různé boršče vařené ukrajinci , každý byl jiný a ne všechny mi chutnali. Některé byly i bez řepy. My jsme zvyklí na "český" ukrajinský boršč a ten nám chutná . Dokonce mě jednou pozvala kamarádka ruska z Uzbekistánu na boršč. Moc jsme se těšili a byla to polévka, ve které plavaly pouze kousky kuřecích křídel a nakrájené hlávkové zelí a tvrdila, že takto se to vaří v Uzbekistánu. Moc jsme si nepochutnali.

Drobek: Brambory s kyselým zelím vařím běžně - dám vařit brambory a když jsou téměř měkké, přidám zelí. Brambory už potom nezesklovatí-neztvrdnou. Mám to vyzkoušené a léty prověřené. Dobrou chuť.

konfetka: Koukám, že jste si dnes zasedla na všechny boršče:-D:-D:-D a vaše komentáře jsou velmi "inspirující":no:. Co takhle ukázat, jak vypadá ten správný boršč?

pravy borsc a zmrazena zelenina pod svickovou. ten kdo to psal ma iQ na bodu mrazu.

petronela 26. 6. 2013 13:57
Každý nazývá svůj recept jako "pravý ukrajinský boršč" receptů na bošč je spousty, jde spíše o oblast, ve kterém se vaří.Nicméně opravdu do pravého boršče se nedává kuřecí maso a zmražená zelenina..:-S

Anna: TO MAS PRAVDU DO PRAVEHO UKR.BORščU NEJDE URCITE MRAZENA ZELENINA,ANI KURACIE MESO,MAM DOMA UKRAJINCA A MYSLIM ZE KEBY SOM MU NAZVALA TOKETO COSI JEHO OBLUBENOU POCHUTKOU TAK ZA MNOU ZAVRE DVERE

proboha,nejmenujte tohle pravym ukrajinskym borscem :no::no::no:

Uranos144 3. 6. 2011 06:34
Tohle ani zdaleka není pravý ukrajinský boršč! :no:

:yes:Výborný.Jen řepu jsem vaříla odděleně celou a nastrouhala jsem ji a přidala až na konec,:-p:-Kwww.toprecepty.cz.

mńam jak ho mám moc ráda a tento vypadá báječně:yes::yes::yes:

Protože recept je podobný (vývar pouze z hovězího masa a není tam mražená zelenina), dovolila jsem si přidat svoji fotku. Snad to tedy nevadí :-) Samozřejmě přidávám i bod :yes:

:no:Jsem ukrainka,moc česky neumim.Pravý ukrainský boršč se děla jenom s vepřového!A červena řepa se musí orestovat na oleji s cibulkou,a až potom šups do hrncu.:-p

Taky si občas dopřeju boršč originál z ukrajiny a rozhodně se to nedá srovnat s těma zelňačkama, co dávají tady u nás v hospodách. S kusama hovězího masa a bílým jogurtem (zakys. smetanou) je super. Jedla jsem i s bílýma fazolema a taky super. :yes:

:-O Nojo, tak to se omlouvám, nějak jsem to přehlídnul:-p. S čerstvým zelím to jo, to jde.

Tenhle recept na boršč se mi líbí, já osobně dávám hovězí, vepřové a uzené (kuřecí ne-e) a zahušťuji jíškou. Většinou jsem zklamaná, když si takzvaný "boršč" objednám v normálních restauracích na denním menu, bývá to povařené zelí s trochou masa a zakysanou smetanou...:-/ Ale tenhle bych si ráda dala, takže posílám bod...:yes:

Drobku, ale autorka dává zelí čerstvé, hlávkové, s ním se brambory vaří normálně ;-)

:-O Já mám jen dotaz, jak to proboha děláš, že když vaříš brambory najednou se zelím tak se uvaří a neztvrdnou? Normálně se vaří, nebo aspoň mají vařit zvlášť a přidat je až potom. Halt je kuchařské vzdělání asi někdy naškodu.;-)

Určitě bodík!!:yes:

Já díky snaše z Ukrajiny znám několik variant boršče - jednu zásadu ale dodržuju, dělám vždy z čerstvé zeleniny. Dávám řepu i zelí,ale čerstvé.Kuřecí nedávám, ale vím, že se dá použít. Nejvíc miluju ten kopeček kysanky na vrchu talíře ;-):-D:yes:

Můj přítel je z Ukrajiny, takže mám recept přímo od zdroje :-) vařila jsem ho včera poprvé a povedl se mi :-)) prý byl jako od maminky :-K. Jinak děkuji za bodíky :-K

Verzí na pravý ukrajinský boršč existuje několik, ale podobně jsem už dělala i já, jen bez kuřecího stehna;-) Dávám bodík :yes:+2.

Honey bunny 22. 5. 2010 10:12
Dasenko moc moc děkuji za recept. Byla jsem dvakrat v Kyjeve a jedla tam fantasticky borsc, ale nachazela jsem pak jen recepty ruzne upravene, proste to nebylo ono. Tohle je to prave :-p:yes:

Sice ho vařím hlavně z kostí (vývar má pak lepší chuť, ale jinak skoro stejně. Je to mňamka;-);-)

Tématické fráze:
ukrajinský boršč, ukrajinský boršč recept, boršč s kysaným zelím, pravý ruský boršč-recept, výborný boršč, boršč recept video, boršč video, boršč, bořšt, original boršč, zeleninový boršč s kysaným zelím, boršč recept, ukrajinské recepty, medovník originál recept, boršč video recept, boršč se zelím, video recept boršč, recept na ukrajinsky boršč, bosc recept, borsc original

Suroviny:
řepa červená, zelí bílé, směs na svíčkovou, plecko vepřové, stehno kuřecí, brambory, sůl, smetana zakysaná

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu