Vinná klobása jak ji dělala moje babička

jan.alois Kuchař:

Doba přípravy: 30 10 porcí Vepřové maso 27 názorů

518
Recept si zatím oblíbilo 18 kuchařů

Suroviny

Ingredience:
1 kg vepřové plece (bez kůže)
0,6 kg vepřového bůčku (tučného, bez kostí a kůže)
3 ks žemle (suché)
0,2 l bílého vína
0,2 l mléka (stačí 0,1 l smetany 33% a doplnit vínem pokud není už vypité)
Koření:
2 g mletého pepře
1 g muškátového květu
1 g citrónové kůry (strouhaná)
sůl (podle chuti)
skopová střívka (nebo vepřová)
špejle (na zadělání jako na jitrnice)
Recept si zatím oblíbilo 18 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Příprava: večer maso nakrájíme na kostky cca 1x1 cm nebo i menší, osolíme a opepříme, pak si dáme dvojku vínka, maso dáme do ledničky a jdeme chrnět.

  2. Ráno masíčko semeleme, libové a tučné každé zvlášť, libové co nejjemněji raději dvakrát.

  3. Housky namočíme do mléka a rozetřeme na velmi jemnou hmotu, přidáme semleté maso a mícháme dokud nás nebolí ruka, to je hmota spojená.

  4. Potom přidáme zbylé koření a víno, zamícháme a nakonec domícháme tučné mleté maso, aby se nám spojilo. Když je hmota příliš hustá, přidáme víno.

  5. Naplníme do střívek, zadrhneme nebo zašpejlujeme a pečeme podle chuti, obalené v hladké mouce nebo trojbalu /mouka, vejce strouhanka/.

  6. Pečeme z obou stran, příloha - co komu chutná a nezapomeňte ten zbytek vína, ten až k jídlu. Jinak by za vás mohl dovařovat někdo jiný a jíst také. Jde to upéct i jako prejt, ale střívko je nejlepší. Přeji bon appetit neboli dobrou chuť.

  7. Jo, abych nezapomněl, jak vyzkoušet chuť klobásy: do malého šálku dejte trochu hmoty a strčte do mikrovlny. Nezapomeňte otočit časovačem asi na třicet vteřin až minutu, sakra psal jsem trochu do šálku, ne všechno a dát ochutnat druhým, nesežrat všechno sám.

  8. Pravidlo starých kuchařů zní do jídla se dává to co tam patří a ne to co nám chutná. Nepřidávat jiné přísady pak je to, něco jiného to je všeobecné pravidlo.

  9. Doporučená příloha: Brambory samozřejmě vařené , pečivo ale klidně i brambor. salát

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 14 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Vinná klobása jak ji dělala moje babička

  • rudla rudla(neregistrovaná)

    Moucha::yes:

    Odpovědět

  • jan.alois jan.alois(neregistrovaný)

    ANTONIN:Jestli mají střívka průměr 3,5 cm a větší lze je použít na jitrnice . Všeobecně tenká vepřová střeva se používají na jitrnice na jelita na klobásy a podobně silné výrobky.

    Odpovědět

  • ANTONIN ANTONIN(neregistrovaný)

    lze použít vepřová střívka na klobásy na jitrnice.

    Odpovědět

  • Tibor Tibor(neregistrovaný)

    Moucha:na 1 kg hmoty 1,5 m střeva

    Odpovědět

  • jan.alois. Autor jan.alois. Autor(neregistrovaný)

    Moucha. Kupte střívka jeden balíček dnes už i v Kauflandu a co vám zbude zasypejte solí a dejte do mrazáku tam vydrží rok i více. Metr střívka podle průměru skopová asi půl kila a vepřová jako na jitrnice něco málo přes kilo.

    Odpovědět

  • Moucha Moucha(neregistrovaná)

    Nevíte někdo,kolik kilo na kolik střeva?díky:-p

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

    :-p:-p:yes: Parádní foto, Evi;-)

    Odpovědět

  • babca1948 babca1948

    Je to bezva receptík:-) Jen já nescháním žádná střívka,normálně stoho dělán karboše a osmahnu na pánvičce.dobré jsou i obalené jako řízky.:yes:

    Odpovědět

  • louskaček louskaček(neregistrovaný)

    moje mati ji děla klasicky obal.v mouce a nema to chybu!!do tehle varianty bych asi nešel!!!!!!!!!!!!!!!!!:no:honzacekr@seznam.cz

    Odpovědět

  • jan.alois jan.alois(autor receptu)

    lomacka:Na masový strojek se dá kopit nastavec z umělé hmoty a vyndá se nůž a kolečo a tí se naplní střívka , ta se dají koupit v kauflandu.

    Odpovědět

  • lomacka lomacka

    No jo, ale to musíš cpát nějakou špičkou né:-?:-?
    Jinak paráda:-):yes::yes:

    Odpovědět

  • lomacka lomacka

    Paprika:Já se přidám :-):yes::yes:

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Tphle mě láká vyzkoušet;-)Milujeme bílé vinné klobásy:yes::yes::yes:Super napsaný recept:yes:

    Odpovědět

  • jan.alois jan.alois(autor receptu)

    eva hubova: Dekuji Evičce za fotky . Psal jsem uplně super protože vím ,že je super.

    Odpovědět

  • eva hubova eva hubova

    jan.alois: Honzo je opravdu super:-p:-p určitě brzy zopaknu, přidávám Ti foto a zasloužený :yes:

    Odpovědět

1 2 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo