

Skopové na víně s rozmarýnem
Suroviny
- skopová kýta
- 100 g slaniny
- česnek
- 200 ml červeného vína (suchého)
- sušený mletý rozmarýn
- větvička čerstvého rozmarýnu
- sůl
- bílý pepř
- olej
- máslo
Postup přípravy receptu
Kýtu očistíme.
Slaninu nakrájíme na klínky, každý lehce obalíme v mletém rozmarýnu.
Maso prošpikujeme a ke každému klínku slaniny přidáme půlku podélně rozkrojeného stroužku česneku.
Povrch kýty osolíme, opepříme a opečeme na zbytku slaniny a oleji.
Podlijeme vínem, přidáme 4-5 celých stroužků česneku, přiklopíme a pečeme doměkka. V případě potřeby podléváme vínem, nebo vodou.
Ke konci pečení odkryjeme a přidáme čerstvý rozmarýn.
Do vypečené šťávy zašleháme kousek čerstvého másla pro zjemnění.
Poznámka od kuchařky
Podáváme nejlépe s bramborem / nebo bramborovým knedlíkem / a fazolkami, případně špenátem.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Skopové na víně s rozmarýnem
-
Skopové je výborné,jde také o zvyk.Pokud je dobře připravené, je to pochoutka.Škoda,že je drahé,jedlo by se v našich končinách daleko víc.Oproti jehněčímu má chuť silnější a vyzrálejší a proto komu nevadí, či ji vyhledává je toto super recept.Pokud se udělá s verzí na česneku,tak ten ji trochu potlačí a je to také pochoutka.Takže kdo rádi skopce,jděte do toho.Důležité je jen podávat horké a nejlépe na nahřátých talířích,kvůli loji!!
-
páááne jo...to je krááása
-
Draku pozor, abych Tě nevzala za slovo
-
Za dobře udělaným skopovým
bych šel světa kraj.Kdy ž se to podá v pravý čas na předehřátém talíři.
Můžete mít jakákoliv přání.
-
a toto som nevidela
moj muz je na jahnacie a divinu a kralikov ako besny...uz aj ukladam
-
moc pěkné fotky
, zvěřina mi nevadí - naopak
, skopové jsem ještě snad nejedla
-
Jendo, Jani, určitě by šlo maso předem naložit, ale u nás jde o to, že já se nesnažím tu charakteristickou chuť skopového / ale i zvěřiny / potlačit. Nám nevadí - naopak - moc chutná. Znám ale dost lidí ve svém okolí, kteří by skopové ani zvěřinu nevzali do pusy - nemusím chodit moc daleko - jsou to i moje děti
Elizo, naservíruju moc ráda,ale někdy příště, už není
-
Já jsem také skopové nikdy nedělala a nejspíš ani nebudu, ale ty fotografie jsou překrásné...
Možná, kdyby mi to Maris naservírovala, změnila bych názor. Jinak se "bez žíněnky nebudu pouštět do větších akcí..." (Jáchyme, hoď ho do stroje)
Nejspíš škoda pro mě i pro okolí... Vypadá to opravdu báječně!!
-
Jendo, máš pravdu, já bych taky prubla nějakou marinádu v případě skopového. Kdysi jsem dělala zajíce, už si nevzpomínám na ten lák, škoda, ale vím, že jsem si pak podusila mrkev na másle, přidala trochu vody a po celou dobu dušení jsem tím zajíce polévala. Neměl chybu!! Hodně lidí říká, že divočinu a masa, která mají pro nás nezvyklou vůni, máme naložit do kyšky, tak nevím, já jsem blázen, vyzkouším všechno, jen aby mne pak neopustil přítel za ty moje experimenty!
-
Moc velké zkušenosti se skopovým nemám, ale pokud bych měl tu možnost, asi bych šel do nějaké marinády s bobkovým listem, novým koření, pepřem, jalovcem, česnekem, kořenovou zeleninou min. na 24 hodin a pak prošpikovat a tepelně upravit.
Chce to taky důkladně odblanit a odstranit lůj.
Maso však je zdravé, a proto posílám bodíka. -
Jani, vyzkoušej, ale skopové má svou specifickou vůni, která hodně lidem vadí, tak nevím, když jsi ho ještě nevařila, jestli Ti bude takhle napoprvé chutnat. Myslím, že by bylo pro Tebe lepší jehněčí, které je jemnější, ale taky, bohužel, podstatně dražší
.Jestli uděláš, dej vědět, jsem zvědavá
-
No, skopové jsem ještě nikdy nedělala, určitě to mám v plánu. Vidím, že je to docela tmavé masíčko.