Třešňový tvarohový dortík se želé košíčky
Lahodný třešňový tvarohový dortík se želé košíčky je skvělým dezertem pro každou příležitost. Jemná chuť tvarohu dokonale ladí s kyselkavými třešněmi, zatímco želé košíčky dodávají dezertu osvěžující vzhled a barevný kontrast.
Suroviny pro 1 kus
10-12 porcí
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 6 649 kJ / 1 589 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 108,91 g |
Tuky | 44,66 g |
Vláknina | 8,80 g |
Cholesterol | 636 mg |
Sodík | 960 mg |
Sůl | 2,22 g |
Sacharidy | 183,50 g |
Postup přípravy
Krok 1: Na dno dortové formy dáme papír na pečení, boky do poloviny vymažeme olejem a vysypeme hrubou mouku. Kdo nemá papír na pečení tak vymaže celou formu a to doporučuji 100 % tuk, např. Omegu.
Krok 2: Žloutky šleháme s cukrem do pěny a po částech přidáváme mouku prosátou s práškem do pečiva a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh ušlehaný se špetičkou soli. Lehce promícháme, rozetřeme na dno dortové formy, vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Po vychladnutí odstraníme papír na pečení a korpus dáme zpět do čisté formy.
Krok 3: Do mléka vsypeme práškovou želatinu, metličkou prošleháme a necháme zhruba 15 minut nabobtnat. Pak za stálého míchání buď ve vodní lázni nebo opatrně a pomalu přímo na plotýnce zahříváme, až se želatina rozpustí tak odstavíme, necháme trochu prochladnout. Teplota při rozpouštění stačí kolem 50 °C, neměla by přesáhnout 60 °C.
Krok 4: Tvaroh prošleháme se skořicovým cukrem a moučkovým cukrem dle potřeby, můžeme přidat malinko griotkového aroma (možná by chutnalo i punčové), přidáme prochladlé mléko s rozpuštěnou želatinou a nakonec už lehce vmícháme ušlehanou šlehačku. Ještě zkusíme, jestli máme hmotu dost sladkou, jinak ještě přisladíme.
Krok 5: Počkáme, až nám hmota začne malinko tuhnout, vmícháme do ní vypeckované třešně, rozetřeme na korpus, uhladíme a dáme do chladničky ztuhnout. Nejlépe do druhého dne. Dortová forma je úplně plná.
Krok 6: Galaretku nebo ovocné želé od Dr. Oetkera připravíme dle návodu na sáčku. Doporučuji ale ubrat vodu - místo 500 ml dát 400-450 ml, aby pak želé bylo tužší. Ovocné želé je, dá se říci totéž, co Galaretka, jen se musí přidat cukr nebo náhradní sladidlo. Oba dva přípravky se rozpouštějí v 500 ml horké, převařené vody, ale už se pak nesmí vařit. Musíme počítat s tím, že docela dlouho trvá, než začnou želírovat.
Krok 7: Můžeme použít i klasickou sypkou želatinu, na 500 ml ochucené vody ji dáme 18-20 g. Želatinu necháme chvíli nabobtnat a pak zahříváme a mícháme do rozpuštění, odstavíme. Teplota nesmí přesáhnout 60 °C. Stačí ji rozpustit v polovině ohřáté ochucené vody a pak po rozpuštění smíchat s tou studenou. Tato směs želíruje rychleji.
Krok 8: Připravené vlahé ovocné želé nalijeme do silikonových košíčků nebo jiných vhodných tvořítek. Do každého košíčku vložíme pár třešní a necháme pořádně ztuhnout. Taky se dá želé vylít na nějaký pekáček a pak kulatou formičkou vykrajovat.
Krok 9: Množství želé si musíme upravit podle velikosti košíčků, abychom měli na každou porci jeden. Spíš doporučuji udělat z 1itru tekutiny.
Krok 10: Pokud máme nějaké třešně navíc, tak je ponoříme do připravené želatiny, vytáhneme, necháme ztuhnout a použijeme ještě na dozdobení.
Zveřejněno 12. 6. 2011 18:50
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Třešňový tvarohový dortík se želé košíčky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5AWv
Moje poznámka
Třešňový tvarohový dortík se želé košíčky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5AWv
Nejnovější recepty
Kakaová žemlovka s tvarohem a jablky
Přidáno před 5 hodinami
Babiččiny masové placičky
Přidáno před 19 hodinami
Brownies s červenou řepou
Přidáno před 19 hodinami
Krémová omáčka s kuřecím masem a těstovinami
Přidáno před 20 hodinami
Nepečený Lotus cheesecake s tvarohem
Přidáno před 20 hodinami
Masové bramboráky
Přidáno před 21 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Zelný salát podle ČSN: Klasický hospodský salát bude mít tu správnou chuť jako před lety díky jednomu triku
Je tu Zimní Apetit piknik: Nechte vařečky odpočívat a vyrazte na oblíbený festival chutí!
Drožďová polévka zasytí a skvěle chutná: Hotovou ji máte do půl hodiny, přijde na pár korun a zvládne ji opravdu každý
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Krémová houbová polévka
Annieslehoferova před 16 hodinami
Bílá sýrová polévka s česnekem a krutonky
Jura115 před 17 hodinami
Sušenky z ovesných vloček
Martina456 před 18 hodinami
Pikantní vejce s fazolemi a klobáskou
f-kikinka před 18 hodinami
Kapustičky se zázvorem a česnekem
pavlina.simr před 18 hodinami
Česnečka
iveta.kroul před 19 hodinami
Květáková polévka II
zdenka.s před 19 hodinami
Perníčky, které jsou hned měkké
bilkova.zu před 19 hodinami
Křehké řezy à la kolínské řepánky
bilkova.zu před 19 hodinami
Tématické fráze:
tvarohové košíčky,
ovocný dort s tvarohem a želé,
garaletka,
recepty doktor oetker,
kde koupit galaretku,
jak ochutit želatinu,
dr.oetker- vitacit,
výroba želé,
tvarohové dortík bez pečení,
tvarohove zele,
recepty tvarohové se zele,
top recepty tvaroh a želé,
košíčky z tvarohu,
cukrárenského želé dr.oetker vyroba,
cukrářské želé dr oetker,
ovocné košíčky recept v silikonove forme,
dortové želé znovu rozpustit,
galaretka návod,
ako pripravit galaretku od doktora oetkra,
www garaletka
Suroviny:
vejce,
sůl,
cukr moučkový,
mouka polohrubá,
prášek do pečiva,
tuk,
mouka hrubá,
tvaroh ve vaničce,
mléko,
želatina prášková,
cukr skořice,
cukr moučkový,
aroma,
rama cremefine,
třešně,
galaretka,
šlehačka,
topping,
meduňka
Komentáře (31)