Barevné třešňové košíčky

K@tka Kuchař: K@tka

Cukroví , Nepečené, Plněné 6 názorů

Suroviny

Na košíčky:
500 g sušenek vanilkových Tastino Petit Beurre
200 g másla
Na třešňový krém:
200 g vypeckovaných třešní
250 g Mascarpone
125 ml smetany ke šlehání Pilos
třtinový cukr podle chuti a sladkosti třešní
Na čokoládový krém:
200 g Čokolády na vaření FinCarré
250 g Mascarpone
125 ml smetany ke šlehání Pilos
trochu třešní na ozdobu košíčků
Recept si zatím oblíbili 2 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. 200 g másla rozpusťte na mírném plameni. Mezitím si rozdrťte 500 g sušenek na prášek (já používám ponorný mixér, ale lze zvolit i paličku na maso, nebo váleček). Jakmile se vám rozpustilo máslo, vytřete jím pomocí mašlovačky formičky na košíčky.

  2. Zbytek másla důkladně promíchejte s rozemletými sušenkami, čímž vytvoříte těsto. Do každé formičky pečlivě vtlačte díl těsta a prsty pořádně upěchujte. Naplněné formičky vložte do mrazničky asi na 10 minut, ale lze i déle.

  3. Po vytažení z mrazničky silně klepněte (klidně i vícekrát) formičkou o pracovní linku, až se korpus uvolní a košíček vyklouzne z formičky. Všechny košíčky uložte do lednice, případně i do mrazničky.

  4. Nastal čas na třešňový krém. Oprané a vypeckované třešně podrťte ponorným mixérem (u přezrálých plodů, nebo hodně šťavnatých druhů lze vynechat), vložte do kastrůlku a vařte za občasného míchání na mírném stupni tak dlouho, až se vypaří většina tekutiny a zbude jen velmi hustá kaše. Kastrůlek stáhněte ze sporáku a třešňový rozvar nechte úplně vychladnout.

  5. Do větší mísy dejte 250 g mascarpone a třtinový cukr podle vaší chuti a krátce společně prošlehejte. Následně vlijte 125 ml smetany ke šlehání a šlehejte tak dlouho, až bude konzistence směsi opravdu hustá.

  6. Nakonec přidejte vychladlou třešňovou kaši a už jen krátce společně prošlehejte nebo ručně promíchejte (aby se vám nesrazila smetana). Hotový krém uložte zatím do lednice.

  7. Teď vás čeká čokoládový krém. Na hrnec s mírně vroucí vodou postavte teplovzdornou misku tak, aby se její dno nedotýkalo hladiny. Do misky nalámejte 200 g hořké čokolády a za občasného míchání ji nechte pozvolna rozpustit.

  8. Mezitím si ve větší míse prošlehejte 250 g mascarpone. Přilijte 125 ml smetany ke šlehání a opět šlehejte až úplně do tuha. Rozpuštěnou čokoládu odstavte z plotny a nechte mírně zchladnout (nemusí mít nutně pokojovou teplotu, jen nesmí vyloženě pálit).

  9. Vychladlou čokoládu přidejte ke smetanovému mascarpone a krátce společně prošlehejte, nebo jen důkladně promíchejte. Připravte si zdobicí sáčky se stejnými (nebo alespoň hodně podobnými) zdobicími špičkami. Každý sáček naplňte jedním krémem.

  10. Do připraveného košíčku stříkněte vždy trošku krému do středu. Následně stříkejte na střídačku oba krémy po obvodu košíčku, až vytvoříte jakousi kytičku či hvězdici, do jejíhož středu zasadíte třešeň. Košíčky uchovávejte do poslední chvíle před servírováním v lednici.

  11. Tipy a triky:
    Třešňové pecky nevyhazujte. Když je důkladně očistíte a ještě k nim přidáte pár dalších, můžete si z nich ušít nahřívací (případně i chladicí) polštářek nebo rovnou plyšáka pro děti – třešňové pecky totiž dokáží dlouhodobě udržet stálou teplotu.
    Pokud máte speciální zdobicí sáček na více krémů současně, budou vaše košíčky vypadat jako od profesionálů.
    Nechce-li se vám střídat jeden a druhý krém, můžete polovinu košíčků nazdobit jen třešňovým a polovinu zas jen čokoládovým krémem. Pak ale uberte množství cukru v třešňovém krému a naopak přislaďte ten čokoládový, aby byly chutě obou košíčků vyrovnané.
    Jestli se vám při vyklepávání z formiček nějaký košíček rozlomil, netruchlete. Stačí „těsto“ chvilku nahřát ve vodní lázni (nebo mikrovlnce) a jste připraveni na reparát.

Poznámka

Recept v původním znění s podrobným fotopostupem najdete na: http://www.foodstyle.cz/products/barevne-tresnove-...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Barevné třešňové košíčky

  • casino casino

    K@tka:
    Díky za varování:-) Já z toho zatím pekl pouze v dortové formě korpus pro cheesecake...

    Odpovědět

  • K@tka K@tka(autorka receptu)

    casino: A ještě jeden bonus chlazení těsta oproti zapékání - když se Vám košíčky nepodaří vyklepnout z formičky vcelku, můžete to zkusit znovu. Pokud je těsto zapečené, máte jen jednu příležitost...:-p

    Odpovědět

  • K@tka K@tka(autorka receptu)

    Jitkas Děkuji :-8

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    K@tka: Zrovna jsem to chtela rict, to musi byt ohromne osvezujici, napad uzasny, prekrasne....

    Odpovědět

  • K@tka K@tka(autorka receptu)

    casino: Ono to "mražení" jen urychluje tuhnutí másla, které drží celý košíček pohromadě (mohou se dát tuhnout i do lednice, jen to pak trvá podstatně déle). Při podávání už košíčky rozhodně nejsou mražené, ale jen vychlazené. Pochopitelně lze použít i Vámi doporučovanou variantu zapečení košíčků. Ale po pravdě, bylo děsné horko, tak jsem chtěla vyrobit košíčky bez paření se u zapnuté trouby ;-) A i takhle chutnají fakt dobře...

    Odpovědět

  • casino casino

    "Mražené" košíčky nedělám..., ale kdybych už měl to sušenkové těsto nacpané ve formách, tak bych ho nechal krátce zapéci a teprve pak dále použil. Nevím, jak chutná pouze mražené, ale po upečení je to špica!:yes::-)

    Odpovědět

Tématické fráze: sušenky tastino třešňový rozvar rozvar z třešní košíčky s mascarpone třešňové košíčky jak ušít plyšáka sušenkové těsto košíčky kosicky ze susenek jak nazdobit košíčky třešňové recepty třešňové pecky jak ušít třešňový polštář ozdoby z třešňových pecek košíčky na zapekani vyklepavani kosicki krém na košíčky barevné košíčky recept ušití polštářku z třešňových pecek tresnove top recepty