La soupe de potiron - dýňová polévka

Polévky Doba přípravy: 40 minut 12 názorů

Polévky Doba přípravy: 40 minut 12 názorů

Suroviny 5 porcí

1 kg dýně
50 g másla
1 střední bílá cibule
2 stroužky česneku
1 l vývaru - zeleninového
2 bobkové listy
1/4 nastrouhaného muškátového oříšku
15 ml citrónové šťávy
150 ml smetany
sůl
pepř
k tomu:
opražená slanina
pečivo na kostičky nakrájené opečené na pánvičce bez tuku

Postup přípravy receptu

  1. Jemně nakrájenou cibulku necháme zesklovatět na másle s pěstí rozdrceným česnekem. Poté přidáme nakrájenou, očištěnou dýni na kostky a necháme nějakou dobu osmahnout. Zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme muškátový oříšek, bobkový list, citrónovou šťávu, sůl a pepř.

  2. Dýni vaříme do měkka cca 20 až 30 minut. Hrnec odstavíme, vyndáme bobkový list a mixérem rozmixujeme. Nakonec přidáme smetanu a dochutíme dle potřeby solí a pepřem.

Poznámka od kuchařky

Podáváme s opraženou slaninou a pečivem. Recept je podle blogu Chez Lucie, která má recept od Jakuba a už jenom ví bůh od koho ho má Jakub :).

Na fotku jsem použila krapet olivového oleje na dekoraci.

Komentáře k receptu La soupe de potiron - dýňová polévka

  • ladika ladika(neregistrovaná)

    Ahoj v Toulouse...tak uz bych tam mela byt:-)

    Odpovědět

  • vseumel vseumel(neregistrovaný)

    Hola Ladika, tak jsem se dívala na Labužníka a profil Ladika jsem nenašla. Pokud se zaregistruješ na stránkách Top receptů, můžeš mi poslat zprávu. Stále jsem v Toulouse.

    Odpovědět

  • Ladika Ladika(neregistrovaná)

    vseumel: Ahoj, tak jsem hledala potiron, nebot vim, ze ve Francii se prodava porcovana a domnivam se, ze se mirne lisi od prodavane v cesku.
    A nejednou ctu, ze zijes v Toulouse. Ja tam ziji take. Muzes me napsat ? Davam francouzske recepty zase do "Labuznika".
    Ladika

    Odpovědět

  • vseumel vseumel(autor receptu)

    To mě mrzí. Mě právě tato chutná. Zkoušela jsem i se zázvorem a to pro mě nebylo ono. Pokud jste více tradiční vyzkoušejte s bramborama, jak píše tejaja.

    Odpovědět

  • ZuzanaD ZuzanaD

    Zkusila jsem uvařit podle tohoto receptu. Jsem trochu smutná těšila jsem se na ni ale nikomu doma ani mě nechutná :-( Každý má jiné chutě a tahle polévka je u nás naposled. :-//

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    :-p+6:yes:A máš to pěkně nadekorované;-):-K

    Odpovědět

  • Bahula Bahula

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    vseumel: Máš pravdu, každý kraj si tú polievku upraví, je to ako u nás. Ja som jedla s tými zemiakmi, a bolo to výborné. Viem si predstaviť aj podľa tvojho receptu ( bez zemiakov ). Doporučujem vyskúšať, je to fakt výborná polievka:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • vseumel vseumel(autor receptu)

    On to asi není francouzský originál, jen je už tu víc jak dost názvů, dle ingrediencí jiných, dýňových polívek. A jak se pozná francouzský originál? Já žiju v Toulouse a tento názor by mě zjímal :)? Možná jsi chtěla napsat klasický francouzský recept, to už by tam sedělo lépe. Děkuji za bodíky a přeji krásný den.:-K

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Francúzsky originál nepoužíva slaninu a pridáva zemiaky, používa menej bujónu a viac smotany. Inak som mala možnosť jesť túto polievku v Paríži a je skutočne výborná :yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: dynova polivka francouzská dýňová polévka dýňová polévka se zeleninou chez lucie dýnová polévka recept na dýnovou polívku original dinova polévka recept dynová polévka recepty dynová polévka chez lucie polívka dýnová tradiční dýňová polévka kuchař ví dýňová polévka dýňový krém francie recept dýňová polévka bobkovy list recepty dynová polévka polívka dinova dynová polévka se zázvorem dyňové polivka dýňová polévka dynova polevka muskatovy orisek dýňová polévka bez vývaru