

La soupe de potiron - dýňová polévka
Suroviny 5 porcí
- 1 kg dýně
- 50 g másla
- 1 střední bílá cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 l vývaru - zeleninového
- 2 bobkové listy
- 1/4 nastrouhaného muškátového oříšku
- 15 ml citrónové šťávy
- 150 ml smetany
- sůl
- pepř
- k tomu:
- opražená slanina
- pečivo na kostičky nakrájené opečené na pánvičce bez tuku
Postup přípravy receptu
Jemně nakrájenou cibulku necháme zesklovatět na másle s pěstí rozdrceným česnekem. Poté přidáme nakrájenou, očištěnou dýni na kostky a necháme nějakou dobu osmahnout. Zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme muškátový oříšek, bobkový list, citrónovou šťávu, sůl a pepř.
Dýni vaříme do měkka cca 20 až 30 minut. Hrnec odstavíme, vyndáme bobkový list a mixérem rozmixujeme. Nakonec přidáme smetanu a dochutíme dle potřeby solí a pepřem.
Poznámka od kuchařky
Podáváme s opraženou slaninou a pečivem. Recept je podle blogu Chez Lucie, která má recept od Jakuba a už jenom ví bůh od koho ho má Jakub :).
Na fotku jsem použila krapet olivového oleje na dekoraci.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu La soupe de potiron - dýňová polévka
-
Ahoj v Toulouse...tak uz bych tam mela byt
-
Hola Ladika, tak jsem se dívala na Labužníka a profil Ladika jsem nenašla. Pokud se zaregistruješ na stránkách Top receptů, můžeš mi poslat zprávu. Stále jsem v Toulouse.
-
vseumel: Ahoj, tak jsem hledala potiron, nebot vim, ze ve Francii se prodava porcovana a domnivam se, ze se mirne lisi od prodavane v cesku.
A nejednou ctu, ze zijes v Toulouse. Ja tam ziji take. Muzes me napsat ? Davam francouzske recepty zase do "Labuznika".
Ladika -
To mě mrzí. Mě právě tato chutná. Zkoušela jsem i se zázvorem a to pro mě nebylo ono. Pokud jste více tradiční vyzkoušejte s bramborama, jak píše tejaja.
-
Zkusila jsem uvařit podle tohoto receptu. Jsem trochu smutná těšila jsem se na ni ale nikomu doma ani mě nechutná
Každý má jiné chutě a tahle polévka je u nás naposled.
-
+6
A máš to pěkně nadekorované
-
-
-
vseumel: Máš pravdu, každý kraj si tú polievku upraví, je to ako u nás. Ja som jedla s tými zemiakmi, a bolo to výborné. Viem si predstaviť aj podľa tvojho receptu ( bez zemiakov ). Doporučujem vyskúšať, je to fakt výborná polievka
-
On to asi není francouzský originál, jen je už tu víc jak dost názvů, dle ingrediencí jiných, dýňových polívek. A jak se pozná francouzský originál? Já žiju v Toulouse a tento názor by mě zjímal :)? Možná jsi chtěla napsat klasický francouzský recept, to už by tam sedělo lépe. Děkuji za bodíky a přeji krásný den.
-
-
Francúzsky originál nepoužíva slaninu a pridáva zemiaky, používa menej bujónu a viac smotany. Inak som mala možnosť jesť túto polievku v Paríži a je skutočne výborná