Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Špikovaná králičí stehna na tymiánu a brusinkách

Hodnocení receptu je 4,8 (15×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Eliza Eliza

Náročný

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 757 kJ /
659 kcal
Bílkoviny20,92 g
Tuky30,70 g
Vláknina22,35 g
Cholesterol 46 mg
Sodík 901 mg
Sůl2,00 g
Sacharidy67,15 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Sušené brusinky nasypeme do misky, přidáme sáček švestkového čaje, několik větviček čerstvého tymiánu a zalijeme asi 100 ml vroucí vody. Krok 2: Necháme louhovat, nejlépe přes noc. Krok 3: Králičí stehna prošpikujeme špalíčky uzeného bůčku, nasolíme, posypeme pepřovým kořením, zakapeme olejem a necháme odležet při pokojové teplotě. Krok 4: Zbytek bůčku nakrájíme na drobné kostičky. Krok 5: Troubu předehřejeme na 200°C. Krok 6: V pánvi rozehřejeme olej s máslem a maso zprudka opečeme ze všech stran. Krok 7: Přendáme do pekáčku a na výpeku orestujeme cibuli, nakrájenou na větší kusy. Orestovanou cibuli nasypeme do pekáčku na maso, přilijeme namočené brusinky i s nálevem a tymiánem (sáček čaje odstraníme), do poloviny výšky masa zalijeme teplým kuřecím vývarem, přisypeme zbytek bůčku a vložíme do trouby. Krok 8: Teplotu hned stáhneme na 140-150°C a přikryté zvolna pečeme asi 3 hodiny. Krok 9: Obsah pekáčku kontrolujeme a v případě potřeby doléváme teplý vývar. Krok 10: Když je maso měkké a odděluje se od kosti, tak ho vyndáme stranou a výpek vydusíme na tuk, nyní již na plotně. Krok 11: Poté zasypeme hladkou moukou, prosmahneme a zalijeme horkou vodou. Krok 12: Prováříme asi 25 minut (v průběhu vrátíme stehna, aby se prohřála) a dochutíme solí, pepřem nebo přidáme větvičku čerstvého tymiánu. Krok 13: Podáváme s bramborovým knedlíkem nebo noky.

Zveřejněno 20. 4. 2012

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Špikovaná králičí stehna na tymiánu a brusinkách

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VlXo

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Špikovaná králičí stehna na tymiánu a brusinkách

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VlXo

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (22)

Anna Kocikova: Anuško, Ty jsi měla narozeniny? Já ostuda to zjistila až teď.. Jsem to ostuda, jak se přání přesunula do zvláštní rubriky, nestíhám to sledovat. Přeju Ti moc štěstí a zdravíčka, lásky a radosti. :-K:-K

Eliza:No jo, Eli, máš pravdu, já si toho popisku nějak nevšimla :-O:-8:-D:yes:

Omlouvám se, přišla jsem až teď.. Veroniko, píšu tam, že 100 ml vroucí vody a louhovat společně s tymiánem a brusinkami. Ono se to pak naředí tím vývarem. ..Jahodo, to pepřové koření obsahuje sušenou kořenovou zeleninu, kromě hrubého pepře, samozřejmě. Takže můžeš přidt třeba trochu "vegety" nebo něco takového.
Děkuji za reakce:-):-K

Veronika.Hrozna: Eliza používá sáček čaje, ten obvykle váží něco kolem 2 g, tak nějak tak to odhadni ;-), ochutnávej a podle své chuti
Jé a já nehodnotila:-O:-8, takže :-p:-p:yes::yes:

Na stehýnka kolik, celého pul litru nebo míň:-? :-)

Veronika.Hrozna:Na hrst sušených švestek půllitru vroucí vody, záleží, jak ti chutná, jak ho chceš mít silný a necháš cca 25 minut. Pak zcedíš, já se obvykle snažím ty švestky pak spotřebovat v nějakém jídle. Ale čaj je moc fajnový

spagetka:No,ale jak ho děláš,zaliješ švestky vřící vodou a kolik švestek a kolik vody?

Veronika.Hrozna:švestkový čaj běžně v Alberu i Kaufu např. Já si ho ale dělám vlastní ze sušených švestek, v tom kupovaném je stejně víc jasblečné dužiny neš švestek ;-)

maris:A jak ho používáš ? Já vařím ze zvěřiny hodně dlouho, ale to neznám ! Velice ráda se něco nové naučím, a myslím,že i ostatní!

Mám slíbeného ušáka,takže !!! Recept se mi velmi líbí,ale nevím kde seženu švestkový čaj ,je to čaj z plodu slívy nebo je to jenom název?:-O

:-OHůůů,Eli,co mi to děláš;-)k mým narozeninám taková pochutina na jiném stolečku prostři se;-):-D
Parádní bašta:-p:-K:yes:

Eli, pěkná úprava králíka, o tom čaji při přípravě pokrmů jsem už četla, ale ještě jsem nevyzkoušela. ;-)

Králík by byl a také jsem zastáncem, že nemusí být králík jen na česneku, či nadivoko:-)
Recept mě láká, ale švestkový čaj nemám, nebudu ani shánět, asi nahradím lžící povidel a brusinky jsem si dnes dovezla z Flory Olomouc zavařené - ale jak čerstvé:-*, v obchodě jsem je takto ještě neviděla.
Jen mám dotaz na to pepřové koření Kotanyi, co obsahuje - mám pepř normální, citronový, pomerančový - že bych to nějak smíchala. Nerada kupuji kvůli jednomu rcptu sáček koření, myslím, že se to dá vždycky nějak nahradit...;-)
díky za odpověď:-K

Děkuju za zájem...:-) Králík je taková poměrně vděčná surovina, pokud se jí dostane potřebné péče. Někdo ho nejraději na česneku nebo na divoko a já mám takové klasické úpravy taky ráda. Tento recept je trošku alternativní, ale opravdu dobrý, nezastírám nadšení, že se tak dobře povedl a tudíž doporučuji dál.

Super dobrota;-);-);-):-K

Načíst další komentáře (7)

Tématické fráze:
králičí stehna recept, kraličí stehna, čím nahradit tymián, kralici stehna recepty, králík na tymiánu, recepty na králičí stehna, cim nahradit tymian?, králičí stehna na divoko, čím nahradím tymián, recept kralici stehno, recept kralicí stehna, králičí recepty, králík brusinky, čaj z čerstvého tymiánu, králičí plec, jak se dlouho péče králičí stehno, králičí stehna nadivoko, jak se spikuje kralik, jak dlouho péci králičí stehna, králičí stehna repepty

Suroviny:
stehno králičí, bůček uzený, cibule, brusinky sušené, čaj, koření pepřové, olej, máslo, vývar kuřecí, mouka hladká, sůl

Přidat fotografie receptu