Špikovaná králičí stehna na tymiánu a brusinkách

Eliza Kuchařka: Eliza

4 porce Jiné maso 22 názorů

Suroviny

4 králičí stehna
100 g uzeného bůčku (nejlépe z komína)
3 cibule
3 lžíce sušených brusinek
sáček švestkového čaje
pepřové koření (Kotányi)
olej
máslo
kuřecí vývar
2-3 lžíce hladké mouky
sůl
Recept si zatím oblíbilo 14 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Sušené brusinky nasypeme do misky, přidáme sáček švestkového čaje, několik větviček čerstvého tymiánu a zalijeme asi 100 ml vroucí vody.

  2. Necháme louhovat, nejlépe přes noc.

  3. Králičí stehna prošpikujeme špalíčky uzeného bůčku, nasolíme, posypeme pepřovým kořením, zakapeme olejem a necháme odležet při pokojové teplotě.

  4. Zbytek bůčku nakrájíme na drobné kostičky.

  5. Troubu předehřejeme na 200°C.

  6. V pánvi rozehřejeme olej s máslem a maso zprudka opečeme ze všech stran.

  7. Přendáme do pekáčku a na výpeku orestujeme cibuli, nakrájenou na větší kusy. Orestovanou cibuli nasypeme do pekáčku na maso, přilijeme namočené brusinky i s nálevem a tymiánem (sáček čaje odstraníme), do poloviny výšky masa zalijeme teplým kuřecím vývarem, přisypeme zbytek bůčku a vložíme do trouby.

  8. Teplotu hned stáhneme na 140-150°C a přikryté zvolna pečeme asi 3 hodiny.

  9. Obsah pekáčku kontrolujeme a v případě potřeby doléváme teplý vývar.

  10. Když je maso měkké a odděluje se od kosti, tak ho vyndáme stranou a výpek vydusíme na tuk, nyní již na plotně.

  11. Poté zasypeme hladkou moukou, prosmahneme a zalijeme horkou vodou.

  12. Prováříme asi 25 minut (v průběhu vrátíme stehna, aby se prohřála) a dochutíme solí, pepřem nebo přidáme větvičku čerstvého tymiánu.

  13. Podáváme s bramborovým knedlíkem nebo noky.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 155 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Špikovaná králičí stehna na tymiánu a brusinkách

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Anna Kocikova: Anuško, Ty jsi měla narozeniny? Já ostuda to zjistila až teď.. Jsem to ostuda, jak se přání přesunula do zvláštní rubriky, nestíhám to sledovat. Přeju Ti moc štěstí a zdravíčka, lásky a radosti. :-K:-K

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Eliza:No jo, Eli, máš pravdu, já si toho popisku nějak nevšimla :-O:-8:-D:yes:

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Omlouvám se, přišla jsem až teď.. Veroniko, píšu tam, že 100 ml vroucí vody a louhovat společně s tymiánem a brusinkami. Ono se to pak naředí tím vývarem. ..Jahodo, to pepřové koření obsahuje sušenou kořenovou zeleninu, kromě hrubého pepře, samozřejmě. Takže můžeš přidt třeba trochu "vegety" nebo něco takového.
    Děkuji za reakce:-):-K

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Veronika.Hrozna: Eliza používá sáček čaje, ten obvykle váží něco kolem 2 g, tak nějak tak to odhadni ;-), ochutnávej a podle své chuti
    Jé a já nehodnotila:-O:-8, takže :-p:-p:yes::yes:

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Na stehýnka kolik, celého pul litru nebo míň:-? :-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Veronika.Hrozna:Na hrst sušených švestek půllitru vroucí vody, záleží, jak ti chutná, jak ho chceš mít silný a necháš cca 25 minut. Pak zcedíš, já se obvykle snažím ty švestky pak spotřebovat v nějakém jídle. Ale čaj je moc fajnový

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    spagetka:No,ale jak ho děláš,zaliješ švestky vřící vodou a kolik švestek a kolik vody?

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Veronika.Hrozna:švestkový čaj běžně v Alberu i Kaufu např. Já si ho ale dělám vlastní ze sušených švestek, v tom kupovaném je stejně víc jasblečné dužiny neš švestek ;-)

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    maris:A jak ho používáš ? Já vařím ze zvěřiny hodně dlouho, ale to neznám ! Velice ráda se něco nové naučím, a myslím,že i ostatní!

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Mám slíbeného ušáka,takže !!! Recept se mi velmi líbí,ale nevím kde seženu švestkový čaj ,je to čaj z plodu slívy nebo je to jenom název?:-O

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    :-OHůůů,Eli,co mi to děláš;-)k mým narozeninám taková pochutina na jiném stolečku prostři se;-):-D
    Parádní bašta:-p:-K:yes:

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Eli, pěkná úprava králíka, o tom čaji při přípravě pokrmů jsem už četla, ale ještě jsem nevyzkoušela. ;-)

    Odpovědět

  • jahoda jahoda

    Králík by byl a také jsem zastáncem, že nemusí být králík jen na česneku, či nadivoko:-)
    Recept mě láká, ale švestkový čaj nemám, nebudu ani shánět, asi nahradím lžící povidel a brusinky jsem si dnes dovezla z Flory Olomouc zavařené - ale jak čerstvé:-*, v obchodě jsem je takto ještě neviděla.
    Jen mám dotaz na to pepřové koření Kotanyi, co obsahuje - mám pepř normální, citronový, pomerančový - že bych to nějak smíchala. Nerada kupuji kvůli jednomu rcptu sáček koření, myslím, že se to dá vždycky nějak nahradit...;-)
    díky za odpověď:-K

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Děkuju za zájem...:-) Králík je taková poměrně vděčná surovina, pokud se jí dostane potřebné péče. Někdo ho nejraději na česneku nebo na divoko a já mám takové klasické úpravy taky ráda. Tento recept je trošku alternativní, ale opravdu dobrý, nezastírám nadšení, že se tak dobře povedl a tudíž doporučuji dál.

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65

    Super dobrota;-);-);-):-K

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: čím nahradit tymián kraličí stehna králičí stehna recept králík na tymiánu kralici stehna recepty cim nahradit tymian? králičí stehna na divoko čím nahradím tymián králík brusinky recepty na králičí stehna čaj z čerstvého tymiánu králičí plec jak se dlouho péče králičí stehno králičí stehna nadivoko jak se spikuje kralik jak dlouho péci králičí stehna králičí stehna repepty babicovy dobroty králík na tymiánu králičí stehno na portském víně a zelenině brusinky recept

Zapomněl/a jsem heslo