Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bobaľky

Bobaĺky jsou tradiční štědrovečerní pokrm na Slovensku. Tady u nás je známe pod názvem peciválky, opékance nebo pupáky. Nejoblíbenější jsou právě s mákem, ale lze je připravit i naslano, s brynzou nebo zelím.

Hodnocení receptu je 4,6 (12×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

tejaja tejaja

Náročný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 10 min

30 min (20 min příprava + 10 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 723 kJ /
2 324 kcal
Bílkoviny44,63 g
Tuky206,25 g
Vláknina37,50 g
Cholesterol 319 mg
Sodík 13 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy53,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z kysnutého cesta šúľame tenké valčeky (asi 1 cm), narežeme ich na 1 cm kúsky a reznou stranou ukladáme na vymastený plech. Krok 2: Pečieme v roztopenej rúre na 180 °C asi 20 minút. Krok 3: Vychladnuté dáme do veľkej sklenenej fľaše alebo pláteného vrecúška a odložíme na chladné miesto. Krok 4: Asi 3 hodiny pred večerou sparíme v horúcej vode, ocedíme. Krok 5: Vsypeme ich do veľkej misy a tú postavíme na hrniec s vodou, ktorý dáme na slabý plameň. Krok 6: Prelejeme roztopeným maslom a horúcim mliekom. Vsypeme mletý mak a osladíme. Mlieko lejeme opatrne, postupne, a len toľko, aby ho bobaľky vsiakli. Krok 7: Zakryjeme a necháme nad parou „dochádzať“. Občas premiešame a prelejeme horúcim mliekom len podľa potreby. Bobaľky musia byť mäkké, ale nesmú byť rozmočené.

TIP: Jak zpracovat a uchovat mák

Zveřejněno 10. 11. 2008

Poznámka autorky tejaja

Kynuté těsto připravíme dle svého oblíbeného receptu nebo třeba dle www.toprecepty.cz/recept/21427-buchty/.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bobaľky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2koA

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bobaľky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2koA

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (43)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

:-D:-D:-D:-D:-D:-D Myslela som, že zle čítam. U nás máme vonku 32°C a tu bobaľky. :-D Bóže, čo by som dala za december.
casino: Čo to boli za noviny? Bobaľky by som k dukátovým buchtičkám neprirovnala, tie sú väčšie a majú iný tvar. A aby sa zapekali ako nákyp, to počujem prvý raz.
https://varecha.pravda.sk/recepty/bobalky-opekance...
https://dobruchut.azet.sk/recept/41128/bobalky-pup...

Je to vyložene jedlo zo štedrovečerného menu, ako píše magdalenka, u nich sú to opekance, u nás na východe bobaľky, inde pupáky. U nás s makom, niekde s kyslou kapustou...
V každom prípade bez nich Vianoce byť nemôžu. Raz som ich urobila mimo Vianoc, ale chyba lávky...nechutili tak ako na Vianoce. Jednoducho patria k Vianociam. :-);-)

Tak o bobalkách jsem prvně slyšela od kamarádky, která je dělá také na vánoce, akorát k nějaké polévce z vody z kysaneho zelí . Ovšem tahle verze je velmi lákavá <3:yes:

U nas sa toto vola '' opekance''... Pecu sa par dni pred Vianocami, potom sa len sparia a konzumuju. Stary otec miloval na slano - s bryndzou, my deti klasika- s makom.

:-))Děkuju,právě baštíme halušky s brynzou+slaninka a další jsou se zelím+uzené kousky..to mi dělá manžel a halušky domácí,taky výborná záležitost!!!:yes:

Ahoj Zdenka ;-) pozdravujem manžela - východniara :-D:-D:-D
Ten cesnak na štedrý deň je neskutočný :yes: oblátka s medom a cesnakom - perfektná potrava ;-):yes::-D:-D
Pozri http://www.toprecepty.cz/album.php?id=976

Dnes jsem se v novinách dočetl o tomto jídle (úmyslně se vyhýbám 6.p.mn.č. v česko?slovenštině?:-)
"...jsou to takové oválné bobečky, něco jako dukátové buchtičky. Zapékají se jako nákyp s různými druhy náplní."
I napadlo mi, podívat se zda tu tejaja: podobný recept má:-?
No, má ho tu :yes::-)
***
Čta znovu rcp, vybavila se mi italská BABÁ :yes: (na TOP k nenalezení)
No, ta se ale koupá v rumu :yes: :-D

casino: Emanuele Ridi, bábovička s opojnou vůní citronové kůry a rumu : http://www.sitalemvkuchyni.cz/recept/Baba ;-):-*

tejaja:Ahojky,jsem Pražanda a mám 4 roky za muže Slováka z východu-Čičava u Vranov nad Topľou.NIkdy jsem nic takového neznala a ani neviděla,ale tchýně mi je ukázala a můžu Vám všem říct,že něco tak dobrého jsem ještě nikdy nejedla:yes:;-)!!!Miluju je se zelím!!A česnek mě naučili zajídat u tabule taky-na zdravíčko.Takže Všem krásný rok 2011:-))

Já jsem vyrůstal v dětském domově v Ružomberku. Na vánoce jedno s jídel byli pupáky. Co si pamatuji toto jídlo nám dělali z rohlíku. Bylo to moc dobré. O tom že se to dělá i jinak vým jenom s těchto receptů.:-)

U nás tomu hovoríme opekance, iba sa pečú dlhé šúľky, priemer asi 2 cm po upečení, dlhé cez celý plech. Pečú sa aj týždeň pred Vianocami, krájajú sa na 2 cm kúsky po upečení. Mávali sme to tiež na Štedrý deň, s makom, ale aj na slano s bryndzou...

tohle bych moc rada vyzkousela. ale jsem takovy nemehlo ze bych je rozmocila..:-O

Peciválky se na Jičínsku tradičně jedly na Štedrý den. Stejně jako bobaľky se sypaly mákem a polévaly roztopeným máslem, navíc ještě sirobem (syrup vyvářeny z cukrové řepy). Maminka nám je jednou o Vánocích udělala a jen díky tomu je znám i já. Přidávám do podobných svůj recept :-).

jaspinn, je to rozdielnosť v jazyku, u nás je to presne tak ako píše magdalenka : parené buchty alebo buchty na pare sú buchty varené v pare, nie vo vode.
Ak u nás poviem, že som robila kysnuté buchty, tak si každý predstaví buchty z kysnutého cesta, ale pečené.
Takže tá istá vec v rôznych jazykoch nemusí znamenať to isté.

Myslím, že se Ivana nespletla - kynuté knedlíky jsou nad párou, a "pařené" znamená spařené tou horkou vodou jak píšeš v receptu :-)

Ivanka, u nás sa parenými buchtami volá niečo iné...(varia sa kynuté buchtičky s náplňou nad parou), tipujem, že si sa asi splietla...

Moje maminka toto jídlo dělala také.Říkala tomu pařené buchtičky.Já je milovala,ale u své rodiny jsem s nima nepochodila a dělat si je jenom pro sebe mě nebaví.

jan.alois, u nás je to vyslovene Vianočné jedlo, je zaradené do štedrovečerného menu;-) Takže mladá, stará...v každej domácnosti sa nájde. Ale pred Vianocami sa hotové upečené bobaľky ( opekance ) dostanú aj v obchode, pečú ich pekárne, takže doma sa len dohotovia. Ja ich robím odjakživa doma, keď boli deti malé, šúľkali a rezali a ukladali na plechy so mnou. Patrilo to k vianočnému rituálu:-D;-)

Tak ženy u nás v čechách se tomuhle jídlu říká : Peciválky protže se válely / ležely na peci/ dobrota mého mládí . Já je občas dělám , když chci překvapit. Dneska se už moc nevaří mladé kuchažky neumí vařit jidla předků. Chce to čas a toho mají mladé ženy málo.:-))

Tuhajbej, spisovne sa to volá opekance, na Šariši bobaľky :-D niekde pupáky :-D

Na Gemeri sa robia podobne iba sa im hovorí opekance. Niekedy narychlo použijeme staršie rohlíky:yes::yes::yes:

shineon, u nás by sa zase každý tváril divne, keby bobaľky na štedrovečernej tabuli neboli.
Štedrovečerné menu začína oblátkou s medom a strúčikom cestnaku, nasledujú bobaľky, potom kapustnica a za ňou šalát s rybou.
Všade je proste to štedrovečerné menu iné, u nás sa nejedia napr. rybacie polievky, inde sa jedia.;-):-D

no vypadá to zajímavě, akorát si neumím představit, jak by se na to kluci tvářili, kdybych jim to dala na Štědrý večer.
Zase by ale nezdržovali z obíráním kostí z kapra, žejo...:-):-)

Tak to je potom tá najlepšia kuchyňa:yes::-D U nás na východe má maďarská kuchyňa svoje významné miesto, mnoho jedál bežne užívaných, je vlastne maďarských. A keď sa k tomu pridá poľská a ukrajinská kuchyňa... Od nás je do Maďarska na hranicu 25 km, na ukrajinskú hranicu je to okolo 100 km ( podľa toho, ktorý prechod ), a do Poľska to máme tiež okolo 100 km. Takže tie zahraničné kuchyne tu majú veľký vplyv, ale hlavne maďarská.:-D

Terezko - tam se to míchalo - tatínek byl ze Seredě, maminka od Sobranců ;-)Takže některé receptíky jsou k Maďarsku, něco od ukrajinců ....

Iljusa , manžel pochádza niekde zo stredného Slovenska ?

Tak mi manžel polkl za zády, miluje bobáĺky, prý je doma jedli i se zelím a slaninkou :-) a nebo je jedli ke kapusnici místo chleba ;-)

ercicka:-D áno, niekde sa volajú pupáky :yes: cez rok ich nerobievam, na Vianoce sú najchutnejšie, však ? :-D:-D:-D

teraz som nasla tento recept, u nas sa to vola pupaky a my ich mame velmi radi, robievam ich aj cez rok, ale nie casto, mame ich vzdy na vianoce :yes::yes::yes:

Pavli, asi proto, že tady pod tím názvem nejsou, ale příjď si namlet piškoty, kup si tuk po cestě(OMEGA) kokos snad najdu, hrozinky, nebo kandované ovoce, rum mám a něco splichtíme, když už jsi mne to tak dobře naučila!:-)):-D

Proč mi to nevyhledá ve vyhledavači rumové kuličky??? Zrovna jsem se je chtěla chystat udělat a nemám při ruce recept!takže budu muset zapojit fantazii!:-8 snad to nějak vyjde! :-p

Tejajo Ď. ;-) Tohle jídlo opravdu vůbec neznám a moc mě zaujalo. Já mám pro slovenskou kuchyni i zemi slabost. Jezdila jsem tam pracovně a vždycky mně naštvali obědem - mexická restaurace, Poľovnická restaurace, Steakhouse a já bych si tak dala halušky s brynzou, zelňačku nebo i tyto bobaľky.:-p:-*
Babičky věděly, co je dobré. My budeme za chvíli jíst amarouny.:-S

Tématické fráze:
opekance, bobaľky s makom, bobalky s mákem, makové bobaľky, opékance s makem, slovenské opekance, makove pupaky, pupaky, recept na opékance, opekance recept, bobalky.sk, opekance s makom, bubalky, buchtičky se sirobem, pařené buchtičky, opekance- pupáky recept, bobajky, bobaky, cesto na bobalky, pupaky recept

Suroviny:
těsto kynuté, máslo, mák mletý, cukr moučkový, mléko

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu