Dort ze strouhaných jablek s rumovou polevou

Merylas Kuchařka: Merylas

10 -12 porcí Dorty 3 názory

Suroviny

Na těsto:
200 g cukru krupice
80 g másla nebo jiného tuku
2 vejce
1 vanilkový cukr
300 g hrubě nastrouhaných jablek
50 g strouhaných vlašských ořechů
250 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 lžíce rumu
mléko dle potřeby
trochu tuku a hrubé mouky na formu
Na rumovou polevu:
100 g moučkového cukru
1 lžíce horké vody
2 lžíce rumu
Recept si zatím oblíbilo 16 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Zhruba 2/3 cukru, vanilkový cukr, žloutky a změklý tuk utřeme do pěny. Přidáme nastrouhaná jablka, ořechy, rum a po částech vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a sníh, který jsme vyšlehali se špetičkou soli a nakonec do něj zašlehali zbývající 1/3 cukru. Mléko přidáme, pokud je těsto velmi husté, záleží na šťavnatosti jablek. Já jsem přidávala.

  2. Středně husté těsto rozetřeme do vymazané a vysypané dortové formy, vložíme do předehřáté trouby a zvolna upečeme. Asi 40 minut při 160°C. Po upečení necháme vychladnout.

  3. Na vychladlý dort rozetřeme rumovou polevu a necháme zaschnout. Připravíme ji tak, že do cukru za stálého tření přilijeme horkou vodu a následně rum.
    Poleva je řidší, částečně se vsákne, ale je možné snížit množství tekutin nebo zvýšit množství cukru.

Poznámka

Použila jsem formu o průměru 25 cm, ale může se použít menší, korpus bude vyšší.

Na talíři můžeme dozdobit ušlehanou smetanou, třeba s přídavkem medu nebo javorového sirupu.

Zdroj receptu: Starší sešitová kuchařka: Jablka, ořechy, med.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 239 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Dort ze strouhaných jablek s rumovou polevou

  • casino casino

    Merylas:
    Hihi, akorát jsem ho vyndal z pece, ale zaříznu ho až po obědě :-K
    No, s tím roztahováním jsem to trošku přepískl, zatím to vypadá jako Pálava od Mikulova:-D
    Forma 22cm je po upečení skoro plná, ale přiznám se, že jsem ráfek (vysypaný kokosem) vyložil celými makovými makronkovými "skořápkami"; potřebuji nějak uplatnit nepodarky a sám jsem žádostiv, jak po zalití poměrně vodnatým těstem a upečení dopadnou:-O
    ***
    Jabka neloupaná, slunečnicový olej, špetka soli (nesolím sníh), kokos na formu, ořechy sekané, bez rumu, bez mléka, bez polevy
    Rozpečeno na 175°C a po vyběhnutí dopečeno při 150°C , celkem 40´ do momentu, kdy se korpus "pustil" ráfku :yes:
    Po upečení na dotek jako nadýchaná peřina - jsem zvědav, zda na řezu bude jako ten váš :-) Je-li opravdu na vidličku, jak píšete, tak to pro mě bude nóvum - v minulosti jsem pekl spíše cosi, čemu se u nás říká "bacan" (a to se do těsta přidává místo PNP soda bicarbona (ale bez sněhu) :no:
    Zakrojíme, uvidíme... :-D

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autorka receptu)

    casino: Taky jsem si chvíli říkala, že název změním, ale nakonec jsem ho ponechala tak, jak je recept uvedený v daném sešitku. Je ale fakt, že jsem ho mohla otočit, vypadalo by to líp. Ale nějaký extra hrbolek jsem tam neměla. Polevy bylo celkem dost a řidší, tak jsem ji použila s úmyslem, že moučník ještě zvláční. Chutnal nám, je jemný, vláčný, jí se vidličkou a proto bych použila ještě i šlehačku. Jak budu péct příště, tak pak fotky vyměním, jelikož jsem ho určitě nedělala naposledy.

    Odpovědět

  • casino casino

    Většinou se produktům z podobných surovin (třeba i z cukety) říká koláč :-)
    No, záleží na formě, že :-D
    Když už je název dort, tak by to jako dort mělo i vypadat:-)
    Aby to vypadalo jako dort a ne jako česká posvátná hora, tak je vhodné těsto před pečením nahrnout ke stěnám formy (stačí nedělat příliš řídké těsto), nebo seříznout vršek a korpus otočit vzhůru nohama :-)
    Aby poleva nevsakovala do korpusu, někdy stačí povrch lehce impregnovat jemnou "marmeládou" :-)

    Odpovědět

Tématické fráze: recepty z jablek moucnik z ze strouhaných jablek a ořechů moucník ze strouhanych z jablek strouhaný dort recept korpus z jablek strouhané jablka jablko ořechový dort rychlý recept ze strouhaných jablek kolac jako dort z jablek koláč s rumovou polevou

Zapomněl/a jsem heslo