Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rakytníkový sirup zastudena

Rakytník je nadupaný vitamíny a sirup připravený šetrným způsobem zastudena jich většinu uchovává. Pokud máte tento keř na zahradě nebo v blízké přírodě, určitě si jeho léčivou sílu nenechte ujít a vyrobte si s námi rakytníkový sirup zastudena.

Hodnocení receptu je 5,0 (17×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 100 min

120 min (20 min příprava + 100 min tepelná úprava)

16. 10. 2013 20:29

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Nutriční hodnoty

Energie29 036 kJ / 6 940 kcal
Bílkoviny10,00 g
Tuky60,00 g
Vláknina20,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 70 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 580,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Rostlina rakytníku se využívá skoro celá, ale plod je nadupaný kdejakými vitamíny (skoro všemi) a v kůře a trnech údajně přítomný alkaloid hippopein má protinádorovou aktivitu. Léčivý olej je přítomen ve všech částech rostliny, ale nejvíce v plodu. Na rostlině se vyskytuje mnoho trnů, jejichž špičky se po dostatečně hlubokém zabodnutí odlomí tak, aby z vás nekoukaly ven, ale je fakt, že vám dost rozptylují specifickou bolestí pozornost na cokoliv jiného. Trnů obdržíte obvykle značnou zásobu při sklizni a při jakémkoliv přiblížení se na nepozorný dosah. Musíte si uvědomovat, že se tak vlastně léčíte, neboť kůra trnů se léčebně využívá také. Rakytník vás ve svém křoví umí pěkně a nezapomenutelně odlovit, i když nemá trny zahnuté jako přítulnější kolega šípek. Má je ale delší – až 8 cm. Je vám určitě jasné, jak jsem nabrala tyto životní zkušenosti.

Plody lze sklízet po dozrání, ale jsou velice kyselé a trpké. Při sklizni začerstva získáte malé množství plodů a velké množství bolestivých šrámů bez ohledu na pomůcky, šikovnost a ochranné prostředky. Lepší verzí je nechat plody na větvičkách zmrznout a potom je z nich oklepat. Někdo plodonosné větve i ořezává a vkládá do velkých mrazáků, nedodá-li mráz příhodně příroda. Chce to alespoň mínus 10 °C. Potom je práce celkem snadná a rychlá. Já použila metodu č. 1 - o sklizni po zmrznutí jsem dosud nevěděla, ale zcela jistě nezapomenu příští rok :)

Poslední fotografie keře je zkopírovaná z internetu, zapomněla jsem neotrhaný vyfotit, jen pro vaši informaci, jak keř s plody vypadá. Pokud to někomu vadí, odstraním ji, koneckonců si může obrázek kdokoliv "vygooglit".

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

jozka2

24. 11. 2013 22:16

Na rakytniku je vsetko zdrave hlavne tie,, oddienky",koren aj kora.Hodne sa vyuziva v ruskej homeopatii.
Hosta ,ty mas urcite skusenosti s rakytnikom,lebo ho mas na zahrade,ja to poznam iba teoreticky a kupujem ho v ruskom obchode.urcite to vies,ze ked sa odstredi syrup tak tu suchu cast bez stavy treba vysusit a pouzivat na caj v nom ostava mnozstvo cennych latok a hlavne v jadierkach olej,ktory je velmi dobry na zalud.problemy a mnoho inych.

hosta hosta

25. 10. 2013 20:57

Ferry:to s tím přemrznutím jsem taky nebrala moc vážně:-)) to s tím ostříhávání trnů je dobrý nápad, to zkusím. Já bez zkušeností seděla v keři s mísou na klíně na plastové židli, vždy jsem se vedrala dovnitř keře a uštipovala - v krátkých rukávech, bylo teplo:-D. Byla jsem pak jak Angelika-markýza andělů, když na ni útočily kočky:-D:-D Výsledek ale za to fakt stojí - ale ty plody děsně páchnou, připadala jsem si jak ve vepříně:-))

Ferry

25. 10. 2013 19:47

Ještě jsem zapomněl napsat,že pod rakytník rozprostřu záclonu (dobře se s ní manipuluje) na ní postavím velkou mísu, nebo jinou nádobu, do které padají otrhané(ostříhané)plody a zbytek napadá na záclonu, ze které se to velice snadno přemístí i přebere. Trhání se mi osvědčilo směrem zespoda nahoru (opak mytí schodů), protože se otrhané plody nezachytávají na větvích a plodech pod nimi ( až na pár výjimek), na pozdních odrůdách při sběru (říjen) už není ani listí.

Ferry

25. 10. 2013 19:22

Pokud chcete sbírat plody až po zmrznutí na větvičkách, nemusely by na vás žádný zbýt. O plody se postarají ptáci, hmyz ap. a přezrálé plody napadá hniloba a plíseň a ta se rozšiřuje i na ostatní plody(plody jsou hustě u sebe, takže lavinový efekt).Úroda se tak může smrsknout na třetinu, nebo nesklidíte vůbec nic (navíc pak musíte přebírat zdravé a poškozené plody-hrozná práce). Velmi také záleží na zakoupené odrůdě, pozdní odrůdy zpravidla přečkají špačky a lépe odolávají plísním.Mně se nejvíce osvědčily dva způsoby trhání.Těsně před dozráním, kdy je plod ještě dostatečně pevný VIDLIČKOU-plody se nesmí přetrhávat, nebo praskat, pokud ano tak použiji NŮŽKY( z manikůry ). Nejlépe je koupit s kulatou špičkou, aby se plody nepropíchávaly. Trny před samotnou sklizní ostříhám zahradnickýmí nůžkami a pokračuji tak i v průběhu sklizně, protože se objevují nové a nové. Když chytnete fortel, tak to odsejpá, ale i tak je to pořádná fuška.Nejlépe se sklízí za slunečných dní a v jemné kožené rukavici neucítíte ani ty trny. Řezání větví a nakládání do mrazáku mi připadá nějak barbarské. Vynaložená námaha na získání plodů se vyplatí,protože rakytník v jakékoliv podobě stojí zato!

jarka skrobakova

19. 10. 2013 17:07

:yes::yes::-K

cadilka

18. 10. 2013 15:16

Rakytník=super věc!Plody zamrazím. V chřipkovém období odeberu sklenku plodů, lehce rozmrazím, rozdrtím tyčovým mixérem, přepasíruji přes silonové sítko a přidám velkou lžíci medu. Sirup vydrží v lednici asi týden- každý den frťánek jako prevence.

Anna Kocikova Anna Kocikova

17. 10. 2013 17:17

Jituš,to je moc fajn,že máš takovou zdravou lékárnu hned po ruce:-)):yes:
Príma recept:-p:yes:

lomačka

17. 10. 2013 17:14

no no holka ale kde ho ten keř vzít :-)

isindy isindy

17. 10. 2013 12:27

hosta: tak jsem si přečetla pár řádků http://www.ekozahrady.com/rakytnik.htm a obávám se, abych po něm ale netloustla a neměla lesklou srst :-O:-O:-D ty ses prostě rozhodla být nesmrtelná, takže hurá do keře a intravenózní terapie :-O:-D mami, mami :-8:-8:yes: Emě užívání politicky vysvětlíme, bude to snad snadnější než když jsem do svých dětí rvala ostropestřec :-D

hosta hosta

17. 10. 2013 12:10

Bibinka: Ten rakytník má na zahradě kamarádka-sousedka, asi třetí rok a letos byl poprvé obalený. Koupili jsme tehdy samce i samici a asi se to povedlo. Ohromný záhon, kde ho má, je plný odnoží, asi bohužel samců, ti prý pouštějí z kořenů oddénky. Z keře jsme otrhaly asi 6 litrů plodů, trhá se to fakt špatně, příště až za mrazu.:-)) Usoudily jsme, že nejlepší využítí bude pro děti sirup, vařit na džem nám přišlo škoda. Snad v lednici vydrží, než se využívá:-))

rihana

17. 10. 2013 11:12

Mám rakytník druhým rokem a už plodí. Sice málo ale nasbírala jsem tři kelímky. Namíchala jsem celé kuličky s cukrem a dala zamrazit. Každý den sníme lžíčku. Je to mňamka. Jo a taky už mám asi nějakou novou odrůdu, jelikož těch trnů je minimum a jsou takové jemné. Takže se keříky otrhávaly dobře.
Recept si ukládám, třeba příští rok bude plodů už více.

Bibinka Bibinka

17. 10. 2013 10:43

hosta:Jitko, vy budete všichni jen sršet zdravím po každém doušku tohoto moku:yes: Bohužel rakytník nemám:no:, ale ty máš, jak rakytník, tak 7.bod:yes:

AniCiz

17. 10. 2013 08:27

rakytník se pozná podle pupenů,ten samčí je má hustěji u sebe ,je to krásně viditelné,takže když kouknete,uvidíte hned.
jinak spolehlivě prodá Zahradnictví ADAVO
www.rakytnik.com/index.php/rostliny/rakytnik
Mám od nich,ale teprve rok

suslajda suslajda

17. 10. 2013 08:08

Rakytník jsem si koupila loni v Litoměřicích tak doufám, že mám samce a samici. Paní co nám to prodávala říkala, že za tři roky by měl plodit tak budu doufat:-K:yes::yes:+

zizala zizala (moderátorka)

17. 10. 2013 07:41

Ivana Ch: Naši sousedé na chalupě ho mají stejně dlouho jako my a letos měli asi 3 kila plodů :-O a my ani ň :-S Při čtení Tvého příspěvku mě napadlo, že taky možná máme dva stejné. I když - kupovali jsme u Starkla, tam by to mělo být OK.

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: recepty z rakytniku rakytnik recepty rakytníkové výrobky recepty rakytníková štáva výroba kdy se sklízí rakytník šťáva z rakytníku recept rakytnikova stava recept domácí štáva z rakytníku rakytníkové výrobky rakytník v medu recept domácí recepty z rakytníku domácí rakytníková šťáva rakytníková šťáva za studena rakytnik recept výroba rakytníkového sirupu stava z rakytniku šťáva z rakytníku za studena rakytníkový sirup recept na imunitu šťáva z rakytníku výroba co z rakytniku recepty

Suroviny: rakytník, cukr krupice, kyselina citronová

TopRecepty.cz

Rakytníkový sirup zastudena

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mkvA