Rakytníkový sirup zastudena
Rakytník je nadupaný vitamíny a sirup připravený šetrným způsobem zastudena jich většinu uchovává. Pokud máte tento keř na zahradě nebo v blízké přírodě, určitě si jeho léčivou sílu nenechte ujít a vyrobte si s námi rakytníkový sirup zastudena.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 29 036 kJ / 6 940 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 10,00 g |
Tuky | 60,00 g |
Vláknina | 20,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 70 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 1 580,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Rostlina rakytníku se využívá skoro celá, ale plod je nadupaný kdejakými vitamíny (skoro všemi) a v kůře a trnech údajně přítomný alkaloid hippopein má protinádorovou aktivitu. Léčivý olej je přítomen ve všech částech rostliny, ale nejvíce v plodu. Na rostlině se vyskytuje mnoho trnů, jejichž špičky se po dostatečně hlubokém zabodnutí odlomí tak, aby z vás nekoukaly ven, ale je fakt, že vám dost rozptylují specifickou bolestí pozornost na cokoliv jiného. Trnů obdržíte obvykle značnou zásobu při sklizni a při jakémkoliv přiblížení se na nepozorný dosah. Musíte si uvědomovat, že se tak vlastně léčíte, neboť kůra trnů se léčebně využívá také. Rakytník vás ve svém křoví umí pěkně a nezapomenutelně odlovit, i když nemá trny zahnuté jako přítulnější kolega šípek. Má je ale delší – až 8 cm. Je vám určitě jasné, jak jsem nabrala tyto životní zkušenosti.
Plody lze sklízet po dozrání, ale jsou velice kyselé a trpké. Při sklizni začerstva získáte malé množství plodů a velké množství bolestivých šrámů bez ohledu na pomůcky, šikovnost a ochranné prostředky. Lepší verzí je nechat plody na větvičkách zmrznout a potom je z nich oklepat. Někdo plodonosné větve i ořezává a vkládá do velkých mrazáků, nedodá-li mráz příhodně příroda. Chce to alespoň mínus 10 °C. Potom je práce celkem snadná a rychlá. Já použila metodu č. 1 - o sklizni po zmrznutí jsem dosud nevěděla, ale zcela jistě nezapomenu příští rok :)
Poslední fotografie keře je zkopírovaná z internetu, zapomněla jsem neotrhaný vyfotit, jen pro vaši informaci, jak keř s plody vypadá. Pokud to někomu vadí, odstraním ji, koneckonců si může obrázek kdokoliv "vygooglit".
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
24. 11. 2013 22:16
Na rakytniku je vsetko zdrave hlavne tie,, oddienky",koren aj kora.Hodne sa vyuziva v ruskej homeopatii.
Hosta ,ty mas urcite skusenosti s rakytnikom,lebo ho mas na zahrade,ja to poznam iba teoreticky a kupujem ho v ruskom obchode.urcite to vies,ze ked sa odstredi syrup tak tu suchu cast bez stavy treba vysusit a pouzivat na caj v nom ostava mnozstvo cennych latok a hlavne v jadierkach olej,ktory je velmi dobry na zalud.problemy a mnoho inych.
Hosta ,ty mas urcite skusenosti s rakytnikom,lebo ho mas na zahrade,ja to poznam iba teoreticky a kupujem ho v ruskom obchode.urcite to vies,ze ked sa odstredi syrup tak tu suchu cast bez stavy treba vysusit a pouzivat na caj v nom ostava mnozstvo cennych latok a hlavne v jadierkach olej,ktory je velmi dobry na zalud.problemy a mnoho inych.
25. 10. 2013 20:57
Ferry:to s tím přemrznutím jsem taky nebrala moc vážně to s tím ostříhávání trnů je dobrý nápad, to zkusím. Já bez zkušeností seděla v keři s mísou na klíně na plastové židli, vždy jsem se vedrala dovnitř keře a uštipovala - v krátkých rukávech, bylo teplo. Byla jsem pak jak Angelika-markýza andělů, když na ni útočily kočky Výsledek ale za to fakt stojí - ale ty plody děsně páchnou, připadala jsem si jak ve vepříně
25. 10. 2013 19:47
Ještě jsem zapomněl napsat,že pod rakytník rozprostřu záclonu (dobře se s ní manipuluje) na ní postavím velkou mísu, nebo jinou nádobu, do které padají otrhané(ostříhané)plody a zbytek napadá na záclonu, ze které se to velice snadno přemístí i přebere. Trhání se mi osvědčilo směrem zespoda nahoru (opak mytí schodů), protože se otrhané plody nezachytávají na větvích a plodech pod nimi ( až na pár výjimek), na pozdních odrůdách při sběru (říjen) už není ani listí.
25. 10. 2013 19:22
Pokud chcete sbírat plody až po zmrznutí na větvičkách, nemusely by na vás žádný zbýt. O plody se postarají ptáci, hmyz ap. a přezrálé plody napadá hniloba a plíseň a ta se rozšiřuje i na ostatní plody(plody jsou hustě u sebe, takže lavinový efekt).Úroda se tak může smrsknout na třetinu, nebo nesklidíte vůbec nic (navíc pak musíte přebírat zdravé a poškozené plody-hrozná práce). Velmi také záleží na zakoupené odrůdě, pozdní odrůdy zpravidla přečkají špačky a lépe odolávají plísním.Mně se nejvíce osvědčily dva způsoby trhání.Těsně před dozráním, kdy je plod ještě dostatečně pevný VIDLIČKOU-plody se nesmí přetrhávat, nebo praskat, pokud ano tak použiji NŮŽKY( z manikůry ). Nejlépe je koupit s kulatou špičkou, aby se plody nepropíchávaly. Trny před samotnou sklizní ostříhám zahradnickýmí nůžkami a pokračuji tak i v průběhu sklizně, protože se objevují nové a nové. Když chytnete fortel, tak to odsejpá, ale i tak je to pořádná fuška.Nejlépe se sklízí za slunečných dní a v jemné kožené rukavici neucítíte ani ty trny. Řezání větví a nakládání do mrazáku mi připadá nějak barbarské. Vynaložená námaha na získání plodů se vyplatí,protože rakytník v jakékoliv podobě stojí zato!
19. 10. 2013 17:07
18. 10. 2013 15:16
Rakytník=super věc!Plody zamrazím. V chřipkovém období odeberu sklenku plodů, lehce rozmrazím, rozdrtím tyčovým mixérem, přepasíruji přes silonové sítko a přidám velkou lžíci medu. Sirup vydrží v lednici asi týden- každý den frťánek jako prevence.
17. 10. 2013 17:17
Jituš,to je moc fajn,že máš takovou zdravou lékárnu hned po ruce
Príma recept
Príma recept
17. 10. 2013 17:14
no no holka ale kde ho ten keř vzít
17. 10. 2013 12:27
hosta: tak jsem si přečetla pár řádků http://www.ekozahrady.com/rakytnik.htm a obávám se, abych po něm ale netloustla a neměla lesklou srst ty ses prostě rozhodla být nesmrtelná, takže hurá do keře a intravenózní terapie mami, mami Emě užívání politicky vysvětlíme, bude to snad snadnější než když jsem do svých dětí rvala ostropestřec
17. 10. 2013 12:10
Bibinka: Ten rakytník má na zahradě kamarádka-sousedka, asi třetí rok a letos byl poprvé obalený. Koupili jsme tehdy samce i samici a asi se to povedlo. Ohromný záhon, kde ho má, je plný odnoží, asi bohužel samců, ti prý pouštějí z kořenů oddénky. Z keře jsme otrhaly asi 6 litrů plodů, trhá se to fakt špatně, příště až za mrazu. Usoudily jsme, že nejlepší využítí bude pro děti sirup, vařit na džem nám přišlo škoda. Snad v lednici vydrží, než se využívá
17. 10. 2013 11:12
Mám rakytník druhým rokem a už plodí. Sice málo ale nasbírala jsem tři kelímky. Namíchala jsem celé kuličky s cukrem a dala zamrazit. Každý den sníme lžíčku. Je to mňamka. Jo a taky už mám asi nějakou novou odrůdu, jelikož těch trnů je minimum a jsou takové jemné. Takže se keříky otrhávaly dobře.
Recept si ukládám, třeba příští rok bude plodů už více.
Recept si ukládám, třeba příští rok bude plodů už více.
17. 10. 2013 10:43
hosta:Jitko, vy budete všichni jen sršet zdravím po každém doušku tohoto moku Bohužel rakytník nemám, ale ty máš, jak rakytník, tak 7.bod
17. 10. 2013 08:27
rakytník se pozná podle pupenů,ten samčí je má hustěji u sebe ,je to krásně viditelné,takže když kouknete,uvidíte hned.
jinak spolehlivě prodá Zahradnictví ADAVO
www.rakytnik.com/index.php/rostliny/rakytnik
Mám od nich,ale teprve rok
jinak spolehlivě prodá Zahradnictví ADAVO
www.rakytnik.com/index.php/rostliny/rakytnik
Mám od nich,ale teprve rok
17. 10. 2013 08:08
Rakytník jsem si koupila loni v Litoměřicích tak doufám, že mám samce a samici. Paní co nám to prodávala říkala, že za tři roky by měl plodit tak budu doufat+
17. 10. 2013 07:41
Ivana Ch: Naši sousedé na chalupě ho mají stejně dlouho jako my a letos měli asi 3 kila plodů a my ani ň Při čtení Tvého příspěvku mě napadlo, že taky možná máme dva stejné. I když - kupovali jsme u Starkla, tam by to mělo být OK.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno před 47 minutami
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno před 7 hodinami
Miniroládky s tuňákovou náplní
Přidáno před 9 hodinami
Soufflé buchta
Přidáno před 11 hodinami
Kefírová rychlovka
Přidáno před 22 hodinami
Věnečky výborné
Přidáno 3. 5. 2024 17:11
Právě bylo uvařeno:
Hrnková bublanina s ovocem a drobenkou
Tesmopsik uvařila před 10 minutami
Babiččin králík na černo
AndelaC uvařila před 17 minutami
Křehký mřížkový koláč
faluska uvařila před 1 hodinou
Guláš, hovězí či vepřový
PavlinaP uvařil před 1 hodinou
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Mmelinda uvařila před 2 hodinami
"Pštrosí" vejce
Standby uvařila před 2 hodinami
Kynutý borůvkový koláč od Tejajky - CRISP
Petra Dvor. uvařila před 3 hodinami
Tilapie
marcel123456789 uvařila před 3 hodinami
Vepřové na česneku s dušenou mrkvičkou
Kamilana uvařila před 4 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak zpracovat rakytník řešetlákový. Jeho plody jsou nabité vitamíny
Rakytník je považovaný za zázrak Sibiře. Víte o jeho léčivých účincích a způsobech využití celé rostliny? Vyzkoušejte olej, sirup nebo džem
Vyrobte si bylinkový med: Zkuste pampeliškový, mátový nebo třeba s rakytníkem
Další recepty
Tématické fráze: recepty z rakytniku rakytnik recepty rakytníkové výrobky recepty rakytníková štáva výroba kdy se sklízí rakytník šťáva z rakytníku recept rakytnikova stava recept domácí štáva z rakytníku rakytníkové výrobky rakytník v medu recept domácí recepty z rakytníku domácí rakytníková šťáva rakytníková šťáva za studena rakytnik recept výroba rakytníkového sirupu stava z rakytniku šťáva z rakytníku za studena rakytníkový sirup recept na imunitu šťáva z rakytníku výroba co z rakytniku recepty
Suroviny: rakytník, cukr krupice, kyselina citronová
Rakytníkový sirup zastudena
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mkvA
36 názorů