Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mušle Sv. Jakuba

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

23. 2. 2009 12:03

Suroviny

Nutriční hodnoty

Energie9 977 kJ / 2 384 kcal
Bílkoviny88,55 g
Tuky189,56 g
Vláknina1,63 g
Cholesterol 3,00 g
Sodík 3,51 g
Sůl8,85 g
Sacharidy33,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Je to starý rodinný recept pro slavnostní příležitost (vánoce, výročí, narozeniny atd). Kuřecí játra se dají nahradit vařeným nebo pečeným masem. V originále tam bylo asi něco vytaženého z moře, protože tato větev naší rodinny žila v Terstu.

Nečekám, že se to stane běžnou součástí jídelníčků v mnoha rodinnách. Dávám to sem spíše jako zajímavost.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst daší

Komentáře

Alexiss

17. 3. 2013 13:52

To je nostalgie....mamka je dělávala, asi na Vánoce, ale už vůbec nevím, co v nich zapékala. :-)

SlavkaK

29. 12. 2010 16:12

Mušle sv Jakuba mám doma asi 3 roky, no zatiaľ som nič v nich nerobila :(. Tento rok na Silvestra určite vyskúšam tento receptík:-p:yes::yes::yes:

Ivina

8. 11. 2010 14:12

Ahoj,když jsem viděla ty mušle,tak jsem si uvědomila,že máme asi 3 na chalupě,ale děda kuřák je používal jako popelník,takže do těch bych už asi náplň nedávala.Recept je ale určitě zajímavý a bod přidávám.:-K:yes:

Paprika

8. 11. 2010 14:05

Heleno - ani nevíš jakou jsi mi udělala radost:-)):yes::yes:. Nikdy to nikdo nechtěl zkusit a přitom je to tak strašně dobré :-p:-p. Moc ti děkuju ;-)

Helena

8. 11. 2010 13:17

Dobrý den Papriko, díky za perfektní a efektní recept!:yes: Dělala jsem zapečené lastury - tedy Mušle sv.Jakuba, již 2x při slavnostních příležitostech. Podávala jsem je jako předkrm - každému 2 kusy, k tomu pár bílých toustíku a trochu ledového salátu a bylo to naprosto senzační. Lastury jsem koupila v Makru. Vlastně je to jednoduchý recept, jen se ho naučit :-8 a pak je to rychle. Ještě jsem na vrchní vrstvu přidala pár kousků madlí.
Zdravím Helena

Paprika

23. 4. 2010 07:00

Kika (neregistr.) - nespletla.
Mušle Sv. Jakuba je zvířátko - mlž, který žije v moři. Má lasturu a uvnitř žije vlatní živočich. V kuchyni se dají použít různé jeho části. Nevím, proč by jedna část mohla používat jeho biologický návev a druhá ne. Pokud si jídlo s tímto názvem objednáš v nějaké lepší restauraci, tak samozřejmně dostaneš to maso uvnitř. Nevím jestli bude opečené na pánvi - tak to dělal Gordon Ramsay v pekelné kuchyni, ale má i spoustu jiných úprav. V tomto receptu byla původně také jiná masová náplň (mořská) - viz. poznámka u receptu.
Pod tímto názvem je recept u nás v rodině min. 80 let, tak ho měnit nebudu.

Kika

22. 4. 2010 20:19

Myslela jsem, že mušle Sv. Jakuba je vlastní produkt skořápek - tedy maso - resp. bílé jemné masíčko - které se peče na pánvi!!!!To jsem se asi SPLETLA !!!!!!!

Paprika

24. 2. 2009 16:05

Ještě k té otázce jiné formičky - v ničem jiném jsem je nikdy nedělala a ani bych to nedoporučovala. Jí se to horké, takže nevím, jak by se košíčková formička držela a vidličkou se to z ní dlabalo. Navíc by se to v ní připalovalo. Není to tukové těsto, které se vyklopí. Kouzlo tohoto předkrmu je právě ve způsobu servírování v lasturách. Už jsem to psala - lastury se dají koupit v Makru a v Tescu u rybího pultu.;-)

Paprika

24. 2. 2009 15:55

Drobenko, omlouvám se pokud to není jané - já je dělám několikrát do roka, tak mi nepřijde, že tomu někdo nerozumí.
Vezmeš mušli (skutečnou lasturu z moře vytaženou) a příborovým nožem (viz. foto) do ní nandáš a uhladíš masovou náplň a na ni stejným způsobem vinnou nádivku. Obtiskneš to do strouhanky, naskládáš na plech a strčíš do trouby. Já myslím, že je to opravdu jednoduché ;-)

vybusna

24. 2. 2009 13:52

no drobenka....vitaj v klube....toto som si aj ja myslela, kym som nezistila z komentarov, ze ee...tie musle su zive, pozbierane na plazi pri mori...to na tom fote, ne su formicky, ale tie skutocne musle a to co sme si mysleli, ze je napln, ktoru sa vytieraju formicky a vzniknu z toho upecene musle, je vlastne uz ta masova napl, ktora sa zapeka. tak.

Drobenka

24. 2. 2009 13:39

Vůbec nechápu napsaný postup. Předpokládám, že mušle jsou nějaké formičky, které se naplní. Podle receptu je naplníme nejdřív masovou plnkou a pak vinní nádivkou. Náplň vtlačujeme do formiček jak vánoční cukroví? V postupu to napsáno není. Dá se tento recept dělat i v jiných formičkách? Např. ve větších formičkách na košíčky? (formičky do kterých vkládáme těsto a po upečení plníme sladkým krémem atd.)

Marta

23. 2. 2009 22:25

taky jsem na mušle zírala jako blázen :-O, tak jsem zase o něco chytřejší :-D, musím dát bod za skutečně originální a neokoukanej recept :yes:

Merylas

23. 2. 2009 14:59

:-O Ty brďo, ty teda jedeš :yes:

Paprika

23. 2. 2009 14:25

Jo jo z dovolené se taky vozí a jak píšu - nic se jim nestane ani v troubě, ani v myčce a dají se použít i na jiné věci např. miniporce masa (ryby) se zeleninou a sýrem nebo těstoviny s čímkoliv. To co prostě normálně zapékáme ve velkém pekáčku, tak se dá dát do lastur a je to taková pidichuťovka, co je víc na vizuální efekt než pro najedení.;-)

JanaDorazinova

23. 2. 2009 13:14

No, abych si zaletěla pro mušle do Chrvatska, co:-)):-D U nás jsem je teda v Tescu neviděla, to bych si všimla. No, papriko, ty mne nepřestaneš překvapovat, tohle je něco, co jsem ještě neviděla;-) Ovšem, když jsem si rozklikla tu sardel pastu... měla jsem záchvat smíchu!:-)):-D:-))

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: musle sv.jakuba musle recept mušle sv.jakuba recept musle recept mušle recepty z mušlí slavnostní předkrmy recept na mušle mušle sv.jakuba recepty kde koupit mušle recepty na mušle jak uvařit mušle vaření mušlí recept musle sv.jakuba jak vařit mušle slavnostní předkrm varene musle mušle recepty mušle a lastury recepty mušle sv.jakuba

Suroviny: játra kuřecí, olej olivový, omáčka worcesterová, omáčka sojová, koření, koření kari, koření grilovací, paprika sušená sladká, chilli, máslo, pasta sardelová, kůra citronová, víno bílé, strouhanka, strouhanka

TopRecepty.cz

Mušle Sv. Jakuba

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qxgR