Mušle Sv. Jakuba

Paprika Kuchařka: Paprika

Předkrmy 23 názorů

Suroviny

Masová nádivka:
500 g kuřecích jater
olivový olej (extra virgin)
1 polévkové lžíce worcesteru
2 polévkové lžíce sojové omáčky
koření dle chuti:(já dávám cca)
1 čajová lžička kari
1 čajová lžička grilovacího koření
1/2 čajové lžičky sladké papriky
špetka chilli (dle chuti)
Vinná nádivka:
200 g másla
1 sardelová pasta
citronová kůra z 1 citronu
3,5 dcl bílého vína
strouhanka (cca 300g)
strouhanka na obalení
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Játra orestujeme na oleji (místo ol. oleje lze použít máslo), přiklopíme pokličkou a chvilku podusíme, asi 5 min. - NEPODLÉVAT.

  2. Necháme vychladnout.

  3. Po vychladnutí je společně s výpekem v pánvi rozmačkáme vidličkou a uřeme spolu s worcestrem,soj.omáčkou a kořením do tuhé pasty (menší hrudky nevadí).

  4. Změklé máslo, sardelku a citr.kůru utřeme a poté přidáme 3,5 bílého vína a cca 300g jemně prosáté bílé strouhanky.

  5. Vše vymícháme do tužší konzistence. V případě potřeby buď naředíme vínem nebo zahustíme strouhankou.

  6. Mušle Sv. Jakuba (skutečné lastury - dají se koupit v Makru a v Tescu u rybího pultu) plníme nejlépe příborovým nožem nejprve masovou nádivkou. Množství záleží na velikosti mušle (1 - 2 PL nádivky na 1 mušli).

  7. Překryjeme vinnou nádivkou a obalíme ve strouhance.

  8. Dáme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme 30-45 minut (dle velikosti mušlí) do doby, kdy vinná nádivka praská a odchlipuje se od mušle.

  9. Po vyjmutí z trouby ihned podáváme. Servírujeme 1 - 2 ks lastur na dezertním talířku se 1/4 citrónu a před požitím pokapeme citrónovou šťávou. Dobrou chuť!

Poznámka

Je to starý rodinný recept pro slavnostní příležitost (vánoce, výročí, narozeniny atd). Kuřecí játra se dají nahradit vařeným nebo pečeným masem. V originále tam bylo asi něco vytaženého z moře, protože tato větev naší rodinny žila v Terstu.

Nečekám, že se to stane běžnou součástí jídelníčků v mnoha rodinnách. Dávám to sem spíše jako zajímavost.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Mušle Sv. Jakuba

  • Alexiss Alexiss

    To je nostalgie....mamka je dělávala, asi na Vánoce, ale už vůbec nevím, co v nich zapékala. :-)

    Odpovědět

  • SlavkaK SlavkaK

    Mušle sv Jakuba mám doma asi 3 roky, no zatiaľ som nič v nich nerobila :(. Tento rok na Silvestra určite vyskúšam tento receptík:-p:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Ivina Ivina

    Ahoj,když jsem viděla ty mušle,tak jsem si uvědomila,že máme asi 3 na chalupě,ale děda kuřák je používal jako popelník,takže do těch bych už asi náplň nedávala.Recept je ale určitě zajímavý a bod přidávám.:-K:yes:

    Odpovědět

  • Paprika Paprika(autorka receptu)

    Heleno - ani nevíš jakou jsi mi udělala radost:-)):yes::yes:. Nikdy to nikdo nechtěl zkusit a přitom je to tak strašně dobré :-p:-p. Moc ti děkuju ;-)

    Odpovědět

  • Helena Helena(neregistrovaná)

    Dobrý den Papriko, díky za perfektní a efektní recept!:yes: Dělala jsem zapečené lastury - tedy Mušle sv.Jakuba, již 2x při slavnostních příležitostech. Podávala jsem je jako předkrm - každému 2 kusy, k tomu pár bílých toustíku a trochu ledového salátu a bylo to naprosto senzační. Lastury jsem koupila v Makru. Vlastně je to jednoduchý recept, jen se ho naučit :-8 a pak je to rychle. Ještě jsem na vrchní vrstvu přidala pár kousků madlí.
    Zdravím Helena

    Odpovědět

  • Paprika Paprika(autorka receptu)

    Kika (neregistr.) - nespletla.
    Mušle Sv. Jakuba je zvířátko - mlž, který žije v moři. Má lasturu a uvnitř žije vlatní živočich. V kuchyni se dají použít různé jeho části. Nevím, proč by jedna část mohla používat jeho biologický návev a druhá ne. Pokud si jídlo s tímto názvem objednáš v nějaké lepší restauraci, tak samozřejmně dostaneš to maso uvnitř. Nevím jestli bude opečené na pánvi - tak to dělal Gordon Ramsay v pekelné kuchyni, ale má i spoustu jiných úprav. V tomto receptu byla původně také jiná masová náplň (mořská) - viz. poznámka u receptu.
    Pod tímto názvem je recept u nás v rodině min. 80 let, tak ho měnit nebudu.

    Odpovědět

  • Kika Kika(neregistrovaná)

    Myslela jsem, že mušle Sv. Jakuba je vlastní produkt skořápek - tedy maso - resp. bílé jemné masíčko - které se peče na pánvi!!!!To jsem se asi SPLETLA !!!!!!!

    Odpovědět

  • Paprika Paprika(autorka receptu)

    Ještě k té otázce jiné formičky - v ničem jiném jsem je nikdy nedělala a ani bych to nedoporučovala. Jí se to horké, takže nevím, jak by se košíčková formička držela a vidličkou se to z ní dlabalo. Navíc by se to v ní připalovalo. Není to tukové těsto, které se vyklopí. Kouzlo tohoto předkrmu je právě ve způsobu servírování v lasturách. Už jsem to psala - lastury se dají koupit v Makru a v Tescu u rybího pultu.;-)

    Odpovědět

  • Paprika Paprika(autorka receptu)

    Drobenko, omlouvám se pokud to není jané - já je dělám několikrát do roka, tak mi nepřijde, že tomu někdo nerozumí.
    Vezmeš mušli (skutečnou lasturu z moře vytaženou) a příborovým nožem (viz. foto) do ní nandáš a uhladíš masovou náplň a na ni stejným způsobem vinnou nádivku. Obtiskneš to do strouhanky, naskládáš na plech a strčíš do trouby. Já myslím, že je to opravdu jednoduché ;-)

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    no drobenka....vitaj v klube....toto som si aj ja myslela, kym som nezistila z komentarov, ze ee...tie musle su zive, pozbierane na plazi pri mori...to na tom fote, ne su formicky, ale tie skutocne musle a to co sme si mysleli, ze je napln, ktoru sa vytieraju formicky a vzniknu z toho upecene musle, je vlastne uz ta masova napl, ktora sa zapeka. tak.

    Odpovědět

  • Drobenka Drobenka

    Vůbec nechápu napsaný postup. Předpokládám, že mušle jsou nějaké formičky, které se naplní. Podle receptu je naplníme nejdřív masovou plnkou a pak vinní nádivkou. Náplň vtlačujeme do formiček jak vánoční cukroví? V postupu to napsáno není. Dá se tento recept dělat i v jiných formičkách? Např. ve větších formičkách na košíčky? (formičky do kterých vkládáme těsto a po upečení plníme sladkým krémem atd.)

    Odpovědět

  • Marta Marta

    taky jsem na mušle zírala jako blázen :-O, tak jsem zase o něco chytřejší :-D, musím dát bod za skutečně originální a neokoukanej recept :yes:

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    :-O Ty brďo, ty teda jedeš :yes:

    Odpovědět

  • Paprika Paprika(autorka receptu)

    Jo jo z dovolené se taky vozí a jak píšu - nic se jim nestane ani v troubě, ani v myčce a dají se použít i na jiné věci např. miniporce masa (ryby) se zeleninou a sýrem nebo těstoviny s čímkoliv. To co prostě normálně zapékáme ve velkém pekáčku, tak se dá dát do lastur a je to taková pidichuťovka, co je víc na vizuální efekt než pro najedení.;-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    No, abych si zaletěla pro mušle do Chrvatska, co:-)):-D U nás jsem je teda v Tescu neviděla, to bych si všimla. No, papriko, ty mne nepřestaneš překvapovat, tohle je něco, co jsem ještě neviděla;-) Ovšem, když jsem si rozklikla tu sardel pastu... měla jsem záchvat smíchu!:-)):-D:-))

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: musle sv.jakuba musle recept mušle sv.jakuba recept musle recept mušle recepty z mušlí slavnostní předkrmy recept na mušle mušle sv.jakuba recepty kde koupit mušle recepty na mušle jak uvařit mušle vaření mušlí recept musle sv.jakuba jak vařit mušle slavnostní předkrm varene musle mušle a lastury recepty mušle sv.jakuba mušle na servírování

Zapomněl/a jsem heslo