Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablečný koláč s čedarovou krustou

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Miquel Miquel

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie21 906 kJ /
5 236 kcal
Bílkoviny89,99 g
Tuky212,42 g
Vláknina65,51 g
Cholesterol 1,24 g
Sodík 476 mg
Sůl1,06 g
Sacharidy708,21 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Náplň:
Z citronu škrabkou oloupeme několik proužků kůry bez bílé části a vymačkáme šťávu, kterou nalijeme společně s vodou do většího kastrolu.
Jablka oloupeme, odstraníme jádřince, nakrájíme je na asi 2 centimetrové kousky a všechny pokud možno “okoupeme” ve směsi citronové šťávy a vody, aby nám nezhnědla. Krok 2: Do hrnce k jablkům přidáme citronovou kůru, cukr, skořici a za občasného míchání necháme jablka změknout, ale nerozvaříme je, měla by držet svůj tvar.
Kukuřičný škrob rozmícháme ve studené vodě a nalijeme ho k téměř změklým jablkům, krátce povaříme. Stáhneme z ohně a necháme vychladit. Krok 3: Těsto:
Studené máslo nakrájíme na kousky a krátce promícháme s prosátou moukou, až směs připomíná drobenku.
Sýr nastrouháme na hrubém struhadle a společně s moučkovým cukrem přidáme ke směsi mouky a másla a opět promícháme.
Bílky oddělíme od žloutků.
Do těsta přidáme žloutky, studené mléko a vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme ho na půl hodiny odpočinout do lednice.
Troubu předehřejeme na 200ºC. Krok 4: Máslem vymažeme dortovou formu o průměru 24 cm, na dno můžeme dát pečící papír.
Ze dvou třetin těsta vyválíme mezi dvěma archy pečícího papíru nebo potravinářské fólie plát silný asi 4 milimetry a vyložíme jím dno a stěny vymazané formy.
Z jablek odstraníme skořici, citronovou kůru a dáme je do formy na těsto.
Ze zbytku těsto vyvalíme plát o průměru formy a položíme ho nahoru na jablka. Kraje spodního a vrchního těsta k sobě přimáčkneme a spojíme je, přebývající těsto odřízneme.
Vršek koláče potřeme rozšlehaným vejcem, poprášíme moučkovým cukrem a nožem třikrát prořízneme otvory na unikání páry, tím zamezíme svévolnému prasknutí na jiném místě. Krok 5: Koláč dáme péct do předehřáté trouby na 20 minut, pak teplotu snížíme na 180ºC a pečeme dalších 30-40 minut dozlatava a křupava.
Podáváme se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.

Zveřejněno 1. 9. 2014

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jablečný koláč s čedarovou krustou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/67lz

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jablečný koláč s čedarovou krustou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/67lz

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

danielle72:Děkuji:-K To mě těší že někoho inspiruji:-8:-K

Anna Kocikova:Děkuji:-K, foto přidám, ale hlavní nechám náhled na celý koláč;-)

Vím, že tohle vyzkouším:-p. Recepty od Tebe mne opravdu inspirují, je to zkrátka vyšší level :yes:;-)

Zajímavá kombinace surovin;-)I bez ochutnání vím,že to bude dobrota:-p:yes::-K
Jiříku,já bych se moc přimlouvala o uvedení Tvé druhé fotky z blogu s fotopostupem,jako hlavní:-*Je tam krásně vidět řez:-K

spagetka::yes:Vrchní část je krásně křupavá a jak píšeš, jablka jsou lehce nakyslá. A když se k tomu přidá šlehačka:-p, tak je to naprosto bez chyby.

Rozhodně zajímavý nápad s tím čedarem. Jak čedar chutná, vím, a už jsem i přidávala čedar k jablkům a hruškám - tenkrát mi došla niva a bylo to moc dobré. Takže rozhodně plus a vyzkouším, do těsta jsem ho takto nedávala ;-):-p:yes:
Ta nakyslá chuť Granny nám moc chutná :yes::yes:

Tématické fráze:
jablečný koláč s čedarem, těsto povaříme ve vodě s medem a dáme péct, recepty ládi hrušky studeny jablecny kolac

Suroviny:
mouka hladká, máslo, sýr chedar, cukr moučkový, žloutek, mléko, jablko, cukr, voda, kůra citronová, šťáva citronová, skořice celá, škrob kukuřičný, voda, vejce, cukr moučkový, máslo

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu