Omáčka Madeira
Omáčka Madeira je vlastně základní demi-glace, která byla obohacena o Madeirové víno. Víno Madeira je silné dezertní víno, má sladkou, karamelovou chuť. Tato omáčka se podává ke steaku, k hovězí pečeni nebo ke zvěřině.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 2 640 kJ / 631 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 10,45 g |
| Tuky | 41,65 g |
| Vláknina | 11,00 g |
| Cholesterol | 134 mg |
| Sodík | 198 mg |
| Sůl | 0,45 g |
| Sacharidy | 25,30 g |
Postup přípravy
Krok 1: Polovinu másla nakrájíme na kostičky a necháme v lednici.
Krok 2: Na další polovině másla necháme zesklovatět nadrobno krájenou šalotku, přidáme nadrobno krájené žampiony a chvilku restujeme.
Krok 3: Pak přidáme víno a redukujeme na třetinu. Přilijeme vývar a na mírném ohni povaříme.
Krok 4: Omáčku přecedíme, znovu uvedeme k varu, stáhneme z plotny, osolíme, opepříme a postupně vmícháme máslo z lednice: do omáčky dáme kostičku másla, mícháme a teprve až se máslo rozpustí a vmíchá do omáčky tak přidáme další kostičku, atd. atd.
Zveřejněno 7. 1. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Omáčka Madeira
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/B21o
Moje poznámka
Omáčka Madeira
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/B21o
Nejnovější recepty
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno před 2 hodinami
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno před 23 hodinami
Pstruh se salátem po bořecku
Přidáno před 23 hodinami
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Šťouchaná buchta
Anickamanicka před 1 hodinou
Pomalu pečený králík s tymiánem
Antusa před 1 hodinou
Vrstvený salát
Haname před 3 hodinami
Sýrové tyčinky
Jitinka před 4 hodinami
Sýrová omáčka
Tamarilka před 7 hodinami
Pečená červená řepa
Hanawagy před 7 hodinami
Rybí vývar z pomalého hrnce
jaroslav.foltyn před 7 hodinami
Domácí vánočka
Zuzu10 před 7 hodinami
Pečené krůtí prso - snadné, ale dobré
Bizon33 před 8 hodinami
Dýňová caponata s bramborem a pečeným krůtím prsem
Bizon33 před 8 hodinami
Tématické fráze:
madeira jídlo,
omáčkou madeira,
omačka madejra,
omacka marsala,
omáč madejra,
marsala omacka,
madeira-glace,
koprová omáčka ládi hrušky,
portska omačka,
omáčka z portského vína,
www:omáčka z portského vína,
kerlubnova omač recepty,
pepřová omáčka z demi glace,
omáčka madiera,
jidlo na madeire,
madeira pokrmy,
veprove madeira,
madejra,
pokrm s madeira,
omacka madeira z portskeho vína
Suroviny:
máslo,
cibule šalotka,
žampióny,
madeira,
demi glace,
sůl,
pepř mletý
Komentáře (2)