Comtessa de noir - luxusní bábovka
Bábovka, dříve známá jen jako forma na pečení, patří k tradičním moučníkům české kuchyně. Z dětství si ji jistě vybavíte jako sladkou tečku po nedělním obědě u babičky. Dnes už možná trochu zevšedněla, ale stále se najdou recepty, které vás překvapí netradiční chutí, přesně jako tento.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 19 164 kJ / 4 580 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 80,93 g |
| Tuky | 235,64 g |
| Vláknina | 34,65 g |
| Cholesterol | 419 mg |
| Sodík | 954 mg |
| Sůl | 2,96 g |
| Sacharidy | 500,90 g |
Postup přípravy
Krok 1: Všechny studené ingredience vytáhneme z lednice s předstihem, aby měly pokojovou teplotu.
Krok 2: Formu na bábovku vymažeme změklým máslem a vysypeme hrubou moukou. Troubu předehřejeme na 170 °C.
Krok 3: Mouku a kakao prosejeme do mísy, přidáme nastrouhanou kůru z pomeranče, skořici, kypřicí prášek, nastrouhanou čokoládu a mandlové lupínky. Vše promícháme.
Krok 4: Žloutky, změklé máslo a cukr vyšleháme do pěny. Přidáme zakysanou smetanu, červené víno a promícháme.
Krok 5: Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh.
Krok 6: Do žloutkové pěny přimícháme sypkou směs a na závěr lehce vmícháme sníh z bílků.
Krok 7: Těsto nalijeme do připravené bábovkové formy a vložíme do trouby.
Krok 8: Pečeme asi 45-60 minut (podle zkušenosti s vlastní troubou). Pro jistotu špejlí zkontrolujeme, že je bábovka dobře propečená. Po vytažení by špejle měla být suchá a čistá.
Krok 9: Hotovou bábovku vytáhneme z trouby a necháme asi 5-10 minut odpočinout. Poté opatrně vyklopíme a necháme vychladnout.
Krok 10: Před podáváním můžeme pocukrovat.
Zveřejněno 11. 5. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Comtessa de noir - luxusní bábovka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/r6kE
Moje poznámka
Comtessa de noir - luxusní bábovka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/r6kE
Nejnovější recepty
Listové těsto na 3 způsoby
Přidáno před 16 hodinami
Vánočka podle Mirky van Gils Slavíkové
Přidáno 25. 12. 2025 18:13:53
Sladké snídaňové briošky
Přidáno 25. 12. 2025 17:48:09
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno 25. 12. 2025 17:18:18
Piškotový dort s tvarohovým krémem vhodný pro žlučníkáře
Přidáno 25. 12. 2025 15:36:31
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno 24. 12. 2025 20:05:10
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vánoční poleno
Slaninova.L. před 5 hodinami
Sváteční kakao
Kajkajak před 5 hodinami
Polévka ze zbylé čočky
Vaha 1972 před 6 hodinami
Bramborová pomazánka
Kamuna před 6 hodinami
Sýrová kolečka
zonoro před 8 hodinami
Panenkové medailonky se žampionovou omáčkou
knihomolka před 10 hodinami
Maminčina svíčková - snadná i pro začátečníky
Iloonka před 12 hodinami
Tvarohová štola
Petra.J. před 12 hodinami
Vánočka s mandlemi a rozinkami po sto prvé
Pavlinaa před 12 hodinami
Těsto na bramborové knedlíky
lenka64892 před 12 hodinami
Tématické fráze:
babovka komtesa,
bábovka,
luxusní banánová bábovka,
recepty mirky slavíkové,
bábovka komtesy,
babovka komtesa recept,
luxusní maslova babovka,
babovka od slavikove,
recept na luxusní cupcakes,
bábovka recept,
luksusni babovka,
komtesa de noire,
mirka slavíková bábovka,
recept na bábovku,
noiar babovka,
luxusní třená bábovka,
tvarohová bábovka de luxe,
bábovka od mirky,
bábovka z holandského kakaa,
luxusníbábovka
Suroviny:
vejce,
cukr krupice,
máslo,
mouka hladká,
kakao holandské,
skořice mletá,
kypřící prášek do pečiva,
lupínky mandlové,
čokoláda hořká,
pomeranče,
víno červené,
smetana zakysaná,
sůl,
máslo,
mouka hrubá,
cukr moučkový
Komentáře (36)