

Kapustnice Orlováků s nočkama
Suroviny
- uzená žebírka nebo cokoliv uzeného, co můžete pak použít třeba k bramborům apod.
- kysané zelí asi 2 hrsti a dobře pokrájet
- voda ze zelí aspoň jeden 1/4 litrový hrnek
- česnek aspoň 5 stroužků (já dávám i více)
- masox
- Na nočky:
- cca 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 vajíčko
- voda asi 1/2 hrnku (těstíčko musí být husté asi jako na halušky)
Postup přípravy receptu
Dáme si vařit žebírka, nebo jakékoliv uzené maso, přidáme do něj zelí i zelnou vodu-čím víc-tím lépe.
Když je maso měkké, vyjmeme ho z hrnce a odstavíme polévku.Nakrájíme na drobno česnek a přidáme ho do vroucí polévky.
Uděláme si těstíčko z mouky, vajíčka a vody a přes haluškovač je házíme do vařící osolené vody.
Když vyplavou na povrch, jsou hotové - přidáváme je do polévky až na talíř.
Poznámka od kuchařky
Omlouvám se za fotku. Polévku jsme vařili u dcery a neměla jsem k dispozici můj foťák a bohužel, vyfotila jsem ji jen jednou. Pokud byste někdo dělali tuto supr dobrotu, budu ráda, když foto přidáte.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Kapustnice Orlováků s nočkama
-
Krásna polívčička! Unikla mi, dobre že ju Rebi vytiahla.
-
rebeka: já bych tuhle polévku rebi mohla Láďovi dělat snad každý den, jen kde brát ten lák ze zelí? Díky za vyzkoušení a foto
-
Jani,polévečka je skvostná
manžel dokonce prohlásil,že mu chutná víc,než ta"klasická"se šlehačkou,klobásou atd.,co dělávám
do nočků jsem přidala sušený libeček
posílám bodík a fotku -
Eli, no, uvidíš, že pomáhá!
Ale ten zástup na WC potom!
-
Janinko, i bez přečtení komentářů jsem si okamžitě řekla, že je to ideální "vyprošťovák"
. Mám na ni chuť i teď, a to není zrovna denní doba pro oživovací kúru po prohýřené noci...
Díky za recept, padá v oblíbené k vyzkoušení...Bůh ví, že na ni jistě brzy dojde.... Teď jde jen o to, aby byla včas připravena!!!
-
Proč do zítřka? Nechej ji tady! Udělej si jinou! Náááádhera! Přesně tak by to mělo vypadat, nenapadlo by mne tam nechat na fotku ta žebra! Pořád se učím!
A přesně z takových byla i ta má kapustnica vařená.
Díky, teda za půjčení
-
Jani, do zítřka ti půjčím fotku.
-
No, je to možné, Terezko, však píšu, že je to i krajová záležitost. Manželovi rodiče se měli taky co ohánět s tolika dětmi, ale co jsem je znala a pokud jen trochu mohli, vždy měli dvě prasata, ale taky z nich nikdy moc neměli
Děti se daly každý svou cestou a když byla zabíječka, všichni se na ni sešli. To bylo lidí, jak na svatbě!
-
Jani, tak přesně ten recept mám zpracovaný, asi ho zítra zveřejním, je to opravdu bomba, dávám vařit vždy více masa než použiji do polévky, protože to maso má fantastickou chuť a moc mi chutná.
-
Janka, tá úplne správna kapustnica je všade iná. U nás na Šariši je tá úplne správna z čistej kapustovej šťavy ( láku ) ,asi toto mal na mysli Jenda. Robila sa tak generácie, a myslíš, že nie je správna ?
Nikdy sa nerobila pri zabíjačke, východ bol vždy chudobný, o zabíjačke mohli ľudia iba snívať...
-
Jendo, úplně ta správná slovenská kapustnica,(je to samozřejmě dáno krajem), ale ve Strečně, když se zabíjí prase, tak jak se vaří to maso a všechno na tlačenku a jelita a jitrnice, tak až do toho vývaru se pak dává ta voda ze zelí a trocha toho zelí. Nesmí to být zelňačka!! Jen vývar s trochou zelí a pak halušky. To ti povím, že tahle polévka je lomcovák a po flámu, jaký většinou po zabíjačce je, tak to je vyprošťovák, že kotel té polévky na druhý den je málo! (no, ale bývalý manžel pocházel z 9 dětí) tak se není co divit, že kotel byl málo, že?
-
Jani, kapustnica je skvělá polévka, s tím hrnkem zelového láku jsi mi připomněla, že někde mám zajímavý receptík na vyloženě regionální slovenskou kapustnicu.Připravím ke zveřejnění.
Je to na bodík -
Já tam zapoměla dopsat, že to maso ze žebírek se do toho může obrat. To je síla polívka, po opici nemá konkurenci! A díky spagi!
Přidám lepší fotku, hned jak ji zas budu vařit, tady ta nebyla na sporáku déle, než 20 minut
-
Jani ani ta nezřetelná fotka chuťovým buňkám nevadí - hlásej se o slovo