Ananasovo-ořechovo-kokosový dortík se šlehačkou

veganotic Kuchařka: veganotic

Dietní recepty , Veganské 1 názor

Suroviny

Dort:
1,5 hrnku polohrubé mouky
3/4 hrnku hnědého cukru (ev. 1 hrnek kokosového cukru)
1 lžička sody bikarbony
1 hrnek mandlového mléka (nebo sójového, rostlinného,ořechového)
2 lžíce jablečného octu
1/2 hrnku rostlinného oleje
2 lžičky kvalitního vanilkového extraktu nebo adekvátní množství mleté vanilky
1/2 hrnku sušeného kokosu (nejlépe bio)
2/3 hrnku nasekaných vlašských ořechů
2/3 hrnku najemno nasekaného čerstvého či konzervovaného ananasu
Šlehačka:
2 konzervy kokosového mléka s vysokým obsahem tuku (např. značka Albert, nevhodné je naopak kokosové mléko Alnatura), uložené nejméně přes noc v lednici
1,5 lžíce agaru (prášku)
2 lžíce kokosového tuku
2 lžíce kukuřičného škrobu
mletá vanilka či zrníčka z vanilkového lusku
1/2 hrnku cukru (stačí i 1/3)
Recept si zatím oblíbili 2 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejte na 180°C a menší formu na dort (cca 23 cm) vymažte a vysypte moukou nebo vyložte pečícím papírem. Ve větší míse smíchejte mouku, cukr, pečící sodu a špetku soli. V jiné misce promíchejte mléko, ocet, olej a vanilkový extrakt. Do této tekutiny přidejte též 2 - 3 lžíce ananasové šťávy (pokud používáte konzervovaný ananas) nebo stejné množství ořechového mléka (ev. vody, kdyby vám už nezbylo mléko). Tekuté ingredience lehce vmíchejte do mouky, poté přidejte kokos, nasekané ořechy a nadrcený ananas. Těsto vlijte do formy, vložte do trouby a pečte asi 40 - 50 minut. Nejpozději po 40 minutách udělejte test špejlí - píchněte ji doprostřed dortu a pokud jí vytáhnete čistou (maximálně s pár mikro drobečky), je hotovo. Dort nechte asi 10 minut chladnout ve formě, poté ho vyndejte a nechte plně vychladnout na pečícím roštu.

  2. Na šlehačku otevřete obě konzervy mléka a vylijte tekutou složku (mělo by jí být minimum). Tuhou část z jedné konzervy vydlabejte do rendlíku a přidejte ještě asi 1/3 tuhé části i z druhé konzervy (tu pak vraťte do lednice). Zahřejte a hned poté, co se mléko rozpustí přidejte kukuřiční škrob, cukr, vanilku a agar a dobře rozmíchejte. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte 5 minut. Poté vmíchejte kokosový olej, nechte vychladnout a poté plně ztuhnout několik hodin v lednici (nejlépe přes noc).

  3. Ztuhlý disk pak vyndejte z rendlíku a dohladka rozmixujte, poté přidejte zbylou kokosovou smetanu z druhé konzervy a vyšlehejte společně s krémem do nadýchané šlehačky.

Poznámka

Mé další recepty najdete na http://www.veganotic.cz

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 144 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Ananasovo-ořechovo-kokosový dortík se šlehačkou

  • Yennefer Yennefer

    Tenhle moučník jsem dělala a byl naprosto famózní. Jen jsem obyč. mouku vyměnila za kokosovou a mandlovou :)

    Odpovědět

Tématické fráze: ananasovo ořechová roláda ananasovo ořechová buchta ananasovo mrkvový dorty ananasovo ořechový koláč ananasovo ořechová buchta s tvarohem šlehačka s kokosového mléka a s agarem recept na rakvičky ze sody bikarbona ananasovo mandarinkový moučník ananasovo kokosový moučník ananasovo palacinky ananasovo kokosový dort famózní ořechové dortíčky ananasovo kokosové moučníky bez mouky agar se slehackou ananasovo celerový salát

Zapomněl/a jsem heslo