Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 27 738 kJ / 6 630 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 66,26 g |
Tuky | 338,47 g |
Vláknina | 28,65 g |
Cholesterol | 1,29 g |
Sodík | 470 mg |
Sůl | 0,88 g |
Sacharidy | 815,25 g |
Postup přípravy
Krok 1: Měkké máslo vyšlehejte s cukrem a postupně do pěny zašlehejte rozklepnutá vejce (jestliže se základ srazí, není to na závadu). Zvlášť promíchejte v misce metličkou mouku s nasekanými „lískáči“, kakaem, oběma druhy kypřicího prášku a kořením.
Krok 2: V další misce umíchejte dohladka med s ohřátým mlékem a tekutinu zapravte stěrkou střídavě se sypkou směsí do vyšlehaného krémového základu. Propracované těsto nalijte do polokulovité kovové misky o průměru cca 20 cm, kterou jste v předstihu vytřeli máslem a vysypali pečlivě hrubou moukou a vložte vše do trouby vyhřáté na 180°C.
Krok 3: Asi po 30 minutách pečení snižte teplotu na 160°C a korpus při ní dopečte (cca 20 minut, nutná zkouška špejlí). Hotový nechte v misce po vyjmutí z trouby 5 minut vydýchat, vyklopte ho pak na mřížku a zcela zchladlý uložte do druhého dne v chladu (perník se díky tomu rozleží a nebude drolivý).
Krok 4: Korpus následně 2-3x prokrojte nožem s vroubkovaným ostřím a připravte krém, tak že máslo vyšlehejte důkladně s medem a zapravte do pěny prosáté kakao. Většinou krému potřete všechny pláty, polokulovitý korpus opětovně složte a celý potřete zbylým krémem. Takto upravený nechte v chladu ztuhnout.
Krok 5: Modelovací hmotu mezitím obarvěte na zeleno, důkladně ji propracujte a vyválejte s ní větší kruhový plát, kterým ztuhlý korpus potáhnete. Přebytek potahu po obvodu odkrojte s přesahem cca 1 cm, který založíte pod korpus.
Krok 6: Povrch uhlaďte a dortík hned rozdělte ostrým dlouhým nožem na 6 stejně velkých výsečí. Na povrch každého dílu přilepte pomocí alkoholu cik cak shora dolů tence vyválený proužek fondánové hmoty (navodí iluzi řetězu), který doplníte ozdobami (lentilky, hvězdičky, vločky, barevné perličky apod.).
Zveřejněno 1. 12. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Stromečkový perníkový dortík
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zyzq
Moje poznámka
Stromečkový perníkový dortík
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zyzq
Nejnovější recepty
Pizza košíčky
Přidáno před 4 hodinami
Švestková povidla s kořením
Přidáno před 18 hodinami
Krémové rizoto s houbami a slaninou
Přidáno před 19 hodinami
Kuřecí s pórkem a rajčaty
Přidáno před 19 hodinami
Lilkové placičky s mozzarellou
Přidáno před 23 hodinami
Cuketová pomazánka
Přidáno 22. 8. 2025 11:01:01
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kynuté těsto na cokoli
Nadezda76 před 23 minutami
Vepřová kýta na slanině a majoránce
lidunka76 před 31 minutami
Andělsky nadýchaný perník
LuKrajKa před 1 hodinou
Jednoduché, rychlé a levné těsto na štrúdl
David Salamánek před 1 hodinou
Cuketové zelí dušené
vanilj před 1 hodinou
Rychlá polévka z mletého masa
Kajkajak před 2 hodinami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
Ivyjg před 3 hodinami
Čína, jakou svět neviděl
Veronika_1 před 4 hodinami
Vepřový guláš a domácí nočky
Blazenka před 4 hodinami
Bábovka BBB - báječná banánová bábovka
Fulda před 4 hodinami
Tématické fráze:
perníkovy dortíčky,
modelovací čokoláda s medem recepty,
pernikovy korpus,
tncz nova,
nejrecepty video,
stromeckove cukroví recepty,
perníkový kmeny,
zdobeny pernikovy dorty,
dorty recepty pernikovy,
zdobený perníkový potah,
perníkový dort,
nejrecepty vanocni cukrovy,
fondanovy perník,
cukrový potěr na perník,
minilentilky,
co se zbylými perníčky,
nejrecepty.cz vánoční cukroví,
perníkový korpus recept,
modelovací hmota nejrecepty,
top recepty
Suroviny:
máslo,
cukr krupice,
vejce,
mouka hladká,
ořechy lískové,
kakao,
kypřící prášek do pečiva,
prášek do perníku,
koření do perníku,
med tekutý,
mléko,
máslo,
med tekutý,
kakao,
hmota modelovací,
potravinářské barvivo gelové,
čokoládové minilentilky,
zdobení,
alkohol
Komentáře (3)