Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bezlepkový chleba Šumava

Hodnocení receptu je 4,4 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

vylizanytalir vylizanytalir

Náročný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 75 min

75 min (75 min příprava)

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 653 kJ /
1 829 kcal
Bílkoviny37,25 g
Tuky6,15 g
Vláknina11,20 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 4,84 g
Sůl12,00 g
Sacharidy400,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejdříve necháme nabobtnat psyllium. Vrchovatou lžíci dáme do velké sklenice a zalijeme cca 300 ml vody. Potřebujeme z něj mít takový hutný gel - trvá to několik hodin, každý druh psyllia je trochu jiný, tak si radši dejte náskok. Klidně večer předem. Krok 2: Droždí s cukrem zalijeme 1 dl teplé vody a necháme vzejít kvásek. Nechte ho na teplém místě (třeba na topení či za oknem do kterého pálí slunce). Kvásek musí bublat a mít takovou čepici. Trvá to tak 10 minut. Krok 3: Jakmile máme psyllium nabobtnalé a vzešlý kvásek, dáme všechno do velké mísy a pořádně promícháme. Ideálně pokud máte kuchyňského robota. Jde to i bez něj, tak to dělám zatím já, ale je to děsná práce (ale na bicáky dobrý). Mísu přikryjeme potravinovou fólií, na kterou zespoda stříkneme trochu vody z rozprašovače a necháme kynout v troubě vyhřáté na 40 °C zhruba ¾ hodiny. Krok 4: Po vykynutí těsto vyklopíme na dobře pomoučněnou pracovní desku. Teď začíná překládací fáze. Okraj těsta vždy přeložíme přes střed, pak otočíme celé těsto o 90 °C a uděláme to samé. Takto vlastně popřekládáme všechny okraje směrem do středu. Opakujeme skoro do zblbnutí, tak 90x. Pracovní desku v případě potřeby ještě pomoučíme. Já většinou dodávám tak dvakrát. Krok 5: Vznikne nám krásná koule, která se už lepí o hodně méně než původně. Zakulatíme ji, ještě trochu posypeme moukou a dáme hezčí stranou dolů do chlebové ošatky na kynutí. Vysypávám ji bramborovým škrobem, někdo vykládá pečícím papírem, ale já mám ráda když je ta struktura ošatky do těsta hezky vytlačená. Pokud nemáte chlebovou ošatku, můžete použít i cedník či mísu vyloženou pečícím papírem. Znovu ji přikryjeme fólií, zespod stříkneme vodu z rozprašovače a dáme kynout do trouby vyhřáté na 40 °C. Doba kynutí je tentokrát cca 30 minut. Krok 6: Vykynutý chleba vyndáme a troubu rozpálíme na maximum. Necháme v ní dva plechy - nahoře ten, na kterém budeme péct chleba, a pod ní ještě jeden, ideálně s trošku vyšším okrajem. Krok 7: Na horní rozpálený plech překlopíme z ošatky chleba a pořádně ho postříkáme z rozprašovače. Na spodní plech nalijeme cca 1 cm vody. Krok 8: Pečeme na tuto teplotu cca 10 minut. Potom troubu otevřeme a necháme vyvětrat páru. Teplotu poté stáhneme na 200 °Ca chleba dopečeme. Trvá to 30-45 minut. Počkejte, dokud kůrka nebude hnědá. Hotový chleba se také pozná tak, že když na něj zespod zaklepete, krásně dutě zvoní.

Zveřejněno 27. 3. 2016

Poznámka autorky vylizanytalir

Bez lepku, ne bez chuti! Inspirace nejenom pro "bezlebkace," ale pro všechny, co jedí rádi, dobře a zdravě. http://vylizanytalir.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bezlepkový chleba Šumava

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/AlQ3

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bezlepkový chleba Šumava

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/AlQ3

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

Ahoj, pochopila jsem správně, že v okamžiku, kdy nechávám "vyvětrat páru" z trouby, tak i vyndávám ten plech s vodou ?

To opravdu z tak světlé mouky jako je Schär B vznikne takto tmavý chléb nebo má Schär B ještě nějakou tmavou alternativu?
Vypadá moc krásně. To my lenoši si asi takovou krásu tvaru a ruční práce nezasloužíme, když spoléháme na pekárnu. :-)

No ten je:yes: Chystám se taky dceři udělat podobný, jen s BL kváskem ;-p.s. Jaký je na řezu?

Tématické fráze:
bezlepkový chléb, chléb z psyllia, chleba z psyllia, bezlepkový chléb recept, psyllium recepty, bezlepkovy chleba, bezlepkový chleba recept, recepty bezlepkový chléb, recept na bezlepkový chléb, psyllium do chleba, psyllium chleba, psylium recepty, recepty z psyllia, chleba z psyllium, chléb z psyllia, chleb z psylia, recepty s psyllium, psyllium chléb recept, chleba z psylia, chleba psyllium

Suroviny:
mouka schar mix, psyllium, cukr, droždí, sůl, kmín celý, olej

Přidat fotografie receptu