

Citronovy dort nepeceny
Suroviny 12 porcí
- Korpus:
- 300 g máslových sušenek
- 200 g lískových oříšků
- 150 g rozpuštěného másla
- náplň:
- 500 g Ricotty
- 200 g moučkového cukru
- 500 ml jogurtu
- 20 g moučkového želatiny
- 50 ml citronového likéru
- 2 KL extrakt citronový
- citronová kůra
- citronová šťáva
- 2 ks citronového želé (Galaretka citronová)
- 500 ml vody
- Citronové želé:
- 300 g vody
- citronová kůra
- citronová šťáva
- 100 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 50 ml citronového likéru
- 10 g moučkového želatiny
- žluté potravinářské barvivo
Postup přípravy receptu
Na suchej panvici oprazime lieskove oriesky. Odstavime zo sporaka a nechame ich vychladnut.
Susienky pomelieme ( postruhame), pridame pomlete lieskove oriesky a rozpustene maslo.
Dobre vymiesame a touto zmesou vylozime dno tortovej formy vylozenej papierom na pecenie. Silno, velmi silno zmes utlacime, aby sa korpus pri krajani nerozpadaval. Odlozime do mraznicky, kym si pripravime dalsiu vrstvu.
Zelatinu dame napucat s 5 PL vody.
Ricottu ( u mna mascarpone a tvaroh-Ouark) vymiesame s cukrom.
Potom pridame jogurt, nastruhanu citronovu koru, stavu z citrona, citronovy extrakt, citronovy liker ( mozno vynechat) a dobre vsetko spolu vymiesame.
Napucanu zelatinu na velmi miernom ohni za staleho miesania rozpustime. Nevarime, energicky miesame, aby sa nam vsetky hrudky rozpustili.
Potom do zelatiny, ked je uz tekuta, odoberieme 2-3 PL z jogurtovej masy a dobre ju rozmiesame v zelatine.
Za staleho slahania pridame tuto rozmiesanu zelatinu do zbytku jogurtovej masy a dobre preslahame mixerom, aby sa zelatina dostala rovnomerne do celej masy.
Vylejeme na susienkovy zaklad, zarovname a odlozime opat na par minut do mraznicky (cca 15 min ).
Ak mame citronovu galaretku, tak ju pripravime podla navodu, iba znizime vodu na polovicu, cize na 500 ml vody pouzijeme 2 Galaretky (citronove zele).
Chladnucou, ale este stale tekutou Galaretkou zalejeme vrch torty a odlozime uz iba do chladnicky stuhnut. Minimalne na 4 hodiny, najlepsie vsak cez noc.
Ak nemame hotove citronove zele, tak si ho vyrobime takto:
Zelatinu dame napucat s 5 PL vody. Vodu, cukor, vanilkovy cukor, citronovu koru, stavu z citrona uvarime na sirup.Odstavime a precedime cez sitko. Pridame citronovy liker, potravinarsku farbu, dobre zamiesame. Ja som pridala aj trochu citronoveho extraktu do zelatiny, ale nedoporucujem, lebo sa utvorili take mastne flaky.
Napucanu zelatinu zalejeme teplym sirupom a dobre vymiesame, aby sme nemali hrudky. Ochladenou, ale este tekutou zelatinou zalejeme tortu. Odlozime do chladnicky na par hodin.
Pred podavanim ozdobime tortu vyslahanou slahackovou smotanou, boky potrieme malym mnozstvom slahacky a na nu dame mandlove lupienky oprazene na suchej panvici, kuskami citrona, limetky alebo podla lubovole.
Poznámka od kuchařky
Fotopostup najdete tu: http://adkas-tastyfood.blogspot.co.uk/2013/07/jaho...
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Citronovy dort nepeceny
-
ZFranclova:
Chutnalo, chutnalo..., možná o to víc, že si ho sami nazdobili jahůdkami co je dědek přinutil je nasbírat
Mně nejvíce chutnala ta sušenková podložka (krátce jsem ji zapekl)
Příště zkusím nefalšovaný pečený cheesecake
(protože obrázek má s rcp pramálo společného, tak ho na případnou žádost autorky smáznu -
casino: Tak to je opravdu hezká náhoda. Recept zde leží bezmála 2 roky a nejméně 2 jsme se strefili. Asi to bude tím létem. A s těmi jahodami je to moc dobrý nápad. Teď jich máme nadúrodu, tak to také zkusím. A Tobě přeji, ať vnůčencům chutná.
-
ZFranclova:
...tak tomu říkám náhoda
Zrovínka jsem dal chladit na zítra pro vnůčence tady tento
http://www.chute-sveta.cz/citronovy-cheesecake/
Dělal jsem ze dvou dávek a jedna vrstva je jahodová. -
Už teď se těším, až tím ohromím vnoučata. Na chalupu mi o prázdninách přijedou 4 najednou. Určitě se jim dort bude líbit a nepochybuji, že pro babču a dědu zbude na ochutnání "jen-tak-tak". Moc krásné kuchařské dílo, nápadité a určitě moc chutné. Děkuji a dávám bod.
-
to se opravdu nedá vydržet
musí být úžasný
-
adkas: A kde že to robíš? Tiež bysom chcela byť Tvojou kolegyňkou
-
Krasa na taliri..
..letne osvezujici mlsani..
-
jarka skrobakova: dakujem krasne
-
Bibinka:dakujem krasne....torticka je velmi osviezujuca...uz aj kolegynka odskusala...potvrdila, ze recept je dobry a chutila torticka aj ich navsteve :)
-
jarka skrobakova: jaruska dakujem pekne
-
Adkas, dort máš opravdu krásný
a asi bude docela osvěžující do letních dnů-moc se mi líbí a tak dávám 3.boda
-
Máš to luxusní Adkas
-
Jana Remkova:Janka neodchadzaj
-
No já jdu pryč!
Kdo to má vydržet??