Jablečný bezlepkový závin

Lenka Thomas Kuchařka:

Doba přípravy: 40 minut s přípravou 4+ Moučníky , Dia a bezlepkové, Záviny, rolády 0 názorů

32

Suroviny

bezlepkové listové těsto (dá se zakoupit např. v Tescu - značka Šetra spol. Babické bezlepkové těsto listové)
krupicový cukr
3 jablka - oloupaná a nastrouhaná
1 vejce - rozšlehané
1 lžička slunečnicového oleje na potření
skořice mletá
maizena na posypání válu
Recept si zatím oblíbili 2 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Nastavíme si troubu na 165°C-180°C (325°F-350°F) - špatně se to odhaduje neb bezlepkové těsto má "svoji" hlavu a raději začínám na nižší teplotě než u klasického lineckého těsta jež peču při teplotě vyšší, protože se na rozdíl od bezlepkového nedrobí a nevysychá tak rychle.

  2. Při čekání na troubu si na maizenou posypaném vále rozválíme těsto, tak aby vznikla pokud možno souvislá placka co se nebude moc trhat, na výšku tak 3-4 mm.

  3. Doprostřed placky nakládáme nastrouhaná jablka a posypeme je mletou skořicí. Pak z obou stran složíme těsto tak, abychom ho rovnoměrně překryli přes nastrouhaná jablka.

  4. Na pekáč dáme pečící papír a jemně potřeme olejem (těsto se nebude připalovat na pekáč a navíc se mnohem lépe přemístí na servírovací talíř a netrhá se. Opatrně přeneseme závin na pekáč, potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péct.

  5. Pečeme cca 20-25 minut dokud těsto nezačne nabírat červenější barvu, raději kontrolujeme ke konci 20 minut pečení dříve, protože bezlepkové těsto má tendenci schnout a připalovat se rychleji než klasické.

  6. Rozkrájené kousky závinu posypeme cukrem dle chuti. Podáváme samotné nebo jako zákusek se zmrzlinou. Dejte si chutnat!

Poznámka

- postup vypadá trochu složitě s opakováním drobení těsta, ale bohužel při používání bezlepkového těsta je s ním trošku jiná "spolupráce" (díky tomu, že jsem sama bohužel bezlepkář, tak se s tím setkávám s čímkoli co je mnohem jednodušší udělat při práci s klasickým lepkem včetně omáček atd.)

- vtipy na prostírání se nebráním, bylo to první co přišlo pod ruku ačkoli nejsou vánoce...ha ha ha

- máte-li nějaké rady při postupu čehokoli bezlepkového, moc ocením

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Jablečný bezlepkový závin

K receptu nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo