Dokonalá zelňačka
Pokud máte rádi husté a vydatné polévky, pak vyzkoušejte tento vyladěný recept. Najdete v něm spoustu zelí a brambor, dobrou klobásu a pálivá paprika Vás trošku polechtá na jazyku.
Suroviny pro 6 porcí
6 porcí
Nutriční hodnoty
Energie | 1 000 kJ / 239 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 8,98 g |
Tuky | 6,42 g |
Vláknina | 14,40 g |
Cholesterol | 18 mg |
Sodík | 2,83 g |
Sůl | 7,05 g |
Sacharidy | 30,30 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Kdo chce, může do vody z polévky a zakysané smetany dát lžíci hladké mouky, já to ale nedělám, polévka je už tak dost vydatná. Dobrou chuť.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
26. 12. 2020 13:30
hospodyne:
26. 12. 2020 05:00
La Furi Roja: (Ne)měknutí brambor se dá vysvětlit tím, že polysacharidy typu pektinu se vařením rozkládají na monosacharidy. V kyselém prostředí je tato reakce pomalejší takže brambory zůstávají tvrdé. Prosím, nevinit zemědělce.
22. 3. 2019 08:38
Vařím nakrájené brambory zvlášť,v tom zelí zkožovatí, nehledě na to, že některé jsou vařené v mžiku.Potom je polévka málo provařená.
4. 12. 2017 02:23
La Furi Roja: Uz 43 let varim oloupane a nakrajene brambory, vzdy 15 minut od bodu varu. Takze i ja potvrzuji, ze brambory a zeli do jednoho hrnce.
19. 10. 2017 20:17
KittyJJJ: Nevím, čím to je, já s brambory taky neměla nikdy problém. A minule když jsem jí vařila, tak jsen zapomněla koupit smetanu, tak jsem tam zamíchala dvě lžíce jogurtu a nebyl rozdíl. Jinak jsem moc ráda, že vám chutnala :))
19. 10. 2017 12:27
KittyJJJ:
"nakrála"?
...a že vy jste z východní Moravy, že? A troufl bych si hádat, že dohlédnete na sv. Hostýn
***
"Přidáme zelí i s nálevem,..."
Víte co je to Šuškavý víno?
No, nevím jaké zelí bylo v rcp použito, ale udělat to ich se zelím co běžně kupuji, tak tchyňka bude mít hústa tak zkřivená, až sama si do ucha zašušká...
"nakrála"?
...a že vy jste z východní Moravy, že? A troufl bych si hádat, že dohlédnete na sv. Hostýn
***
"Přidáme zelí i s nálevem,..."
Víte co je to Šuškavý víno?
No, nevím jaké zelí bylo v rcp použito, ale udělat to ich se zelím co běžně kupuji, tak tchyňka bude mít hústa tak zkřivená, až sama si do ucha zašušká...
19. 10. 2017 11:38
dnes jsem vařila a výýýbornááááá....a nakrála jsem brambory na malé kostečky a za chvíli se mi uvařily i v polévce :)
13. 12. 2016 14:22
hosta: no ja to nevedela a jednou vařila 4 hodiny. Byli jsme na chate, obchody daleko, posledni brambory, tak jsme proste varili az zmekly. Zalezi na bdamborach jaké jsou, 4 hodiny jsou uz fakt moioc ...
24. 11. 2016 01:16
Já vám ani nepovím, jak dlouho je vařím, namrskám do hrnce všechno naráz a počkám, dokud brambory nejsou, zo zelí to nebolí, když se bude vařit o deset minut dýl nebo míň :)
23. 11. 2016 21:09
Vařit jsem se kdysi dávno učila spíš metodou pokus omyl a zelňačku vařila vždy v jednom hrnci - aniž bych tušila něco o nutnosti vaření brambor mimo zelí. Možná jsem také měla štěstí, brambory tvrdé nebývaly. Pamatovala bych si to, protože právě malé omyly a částečné neúspěchy mě učily nejvíc.
23. 11. 2016 20:32
La Furi Roja: ja som stale varila zemiaky s kyslou kapustou a nemala som problemy...az raz a vtedy tie zemiaky boli strasne...hrnay kociek boli ostre, na povrchu boli tvrde, dnu hnusne. Ev identne to bola nejaka ina odroda. Odvtedy ich varim osobitne, ale namojdusu znovu vyskusam...prave preto, ze ma to neb avi varit osobitne.
23. 11. 2016 20:20
La Furi Roja: Potvrzuji, možná záleží fakt na bramborách. Dnes jsem dělala a přesto, že vždycky jsem vařila zvlášť, mrskla jsem to přesně tak, jak píšeš dohromady. Houby tentokrát ani ne, smetanu sladkou. Brambory zůstaly v kostičkách, ale měkké, nerozvařené - tak akorát. Možná jsem vařila déle, přidala jsem je hned se zelím a pak vařila asi půl hodiny. Pro mne tedy zas jedno zažité klišé padlo
23. 11. 2016 20:01
Tak nevím dámy, jestli mi nezkušenost v mých dvaceti letech pomohla k dokonalé polévce s menší prací, slitoval se nade mnou Bůh a nebo mám prostě kouzelné brambory, každopádně ty moje se daly pozřít, ba naopak byly uvařené až moc akorát. Žádný aldente a lámání zubů. Kdo rád myje hrnce, ať si brambory vaří zvlášť, ale prosím, nehaňte mi recept slovy jako "nelze" a podobně . Věřím, že když to zvládne mladý ucho jako já, tak i to starší.
23. 11. 2016 12:06
hospodyne: Plně Vám dávám za pravdu, brambory se zároveň se zelím neuvaří, zůstávají tvrdé.
22. 11. 2016 17:32
hospodyne: Tak s tím sem nikdy problém neměla, fakt je, že já krájím brambory na malé kousky.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 5 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 6 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 7 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 8 hodinami
Jablečný donut
Přidáno před 8 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Jednoduché vynikající langoše
Hankapa uvařila před 2 minutami
Řezy Margot
Madmaus uvařila před 1 hodinou
Chlebová polévka
mondey uvařil před 2 hodinami
Králík na černém pivu a slanině
Jan Nemec uvařila před 2 hodinami
Rychlé krémové špagety
Lucie1001 uvařila před 3 hodinami
Vločkové "tiramisu"
Ivvettaa uvařila před 3 hodinami
Fazolová polévka s mrkví a libečkem
TondaJ uvařila před 3 hodinami
Kuřecí řízky v těstíčku
lenkavozihnojova uvařil před 3 hodinami
Zeleninová "boloňská" omáčka s červenou čočkou
TondaJ uvařila před 3 hodinami
Zeleninová polévka s krupicovými haluškami
bohdana uvařila před 3 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Na rychlé oloupání cibule pomáhají různé vychytávky. Vyberte si tu, která vám nejlépe vyhovuje
Pojďte si s námi uvařit tradiční staročeskou polévku zelňačku, ale tentokrát trochu netradičně z hlávkového zelí
Jak chutně uvařit kysané zelí. Nejlepší zelné recepty z naší kuchyně
Další recepty
Tématické fráze: recept na zelnacku zelnacka maďarská zelnačka zelňačka top recepty recepty zelňačka top recepty zelňačka příprava zelňačky zelňačka videorecept zelňačka recept priprava zelňačka recepty na zelňačku zelňačka ze zbytku zelí top recept zelnacka zelňačka recepty recept na dobrou zelňačku jak udělat dobrou zelnacku zelnacka s brambory top zelnacka zlnacka recept zelnačka
Suroviny: zelí kysané, klobása maďarská, cibule, brambory, smetana zakysaná, bobkový list, pepř, koření nové koření, houby sušené, paprika čerstvá červená, paprika sušená pálivá, kmín celý, sůl, pepř, ocet, cukr
Dokonalá zelňačka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Q8ZL
17 názorů